رییس جمهوری افغانستان: از گسترش جنگ جلوگیری میکنم و مشورتهایی را آغاز کردهام
محمد اشرف غنی، رییس جمهوری افغانستان، در یک پیام ویدیویی خطاب به مردم کشورش گفت تمرکزش بر این است که از گسترش جنگ جلوگیری کند و مشورتهایی را با سیاستمداران داخلی و بینالمللی آغاز کرده است.
غنی در این پیام ویدیویی که روز شنبه ۲۳ مرداد از فیسبوک ریاست جمهوری افغانستان پخش شد گفت: «به عنوان یک رسالت تاریخی تلاش میکنم تا نگذارم جنگ تحمیلشده بر مردم افغانستان بیشتر از این باعث کشتار مردم بیگناه، موجب از دست رفتن دستاوردهای دو دهه گذشته، تخریب تاسیسات عمومی و باعث بیثباتی دوامدار شود.»
او با تاکید بر اینکه از نگرانی مردم اطلاع دارد گفت که برای تامین امنیت و جلوگیری از گسترش جنگ، مشورتهای گستردهای را در سطح ملی و بینالمللی آغاز کرده است و این روند با سرعت جریان دارد و نتایج آن به زودی با مردم در میان گذاشته خواهد شد.
علیرغم اطمینان اشرف غنی مبنی بر جلوگیری از گسترش جنگ، طالبان روزشنبه از تصرف مراکز دو ولایت دیگر در شرق افغانستان خبر داد.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان اعلام کرد که افراد این گروه امروز شنبه مرکز ولایت پکتیکا تصرف و دفتر والی، فرماندهی پلیس و مرکز استخبارات در کنترل طالبان درآمده است.
سخنگوی طالبان همچنین مدعی است که افراد طالبان وارد شهر گردیز، مرکز ولایت پکتیا شده و زندان عمومی این شهر بهدست این گروه افتاده و مرکز استخبارات تحت محاصره و حملات طالبان قرار دارد.
در جریان یک هفته اخیر، طالبان مدعی هستند که مراکز دستکم ۱۹ ولایت را تصرف کردهاند.
هشدار دبیرکل سازمان ملل درباره نقض «وحشتناک» حقوقبشر از سوی طالبان
پیام اشرف غنی با مضمون تعهد به جلوگیری از گسترش خشونت در شرایطی پخش شد که ساعاتی پیشتر، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، گزارشها درباره نقض حقوق بشر، به ویژه زنان، از سوی نیروهای طالبان را وحشتناک خواند و از طالبان خواست فورا عملیات نظامی خود را در افغانستان متوقف کند.
گوترش روز جمعه در جمع خبرنگاران گفت: «زمان متوقف کردن حملهها فرا رسیده است. زمان آغاز مذاکرات جدی فرا رسیده است. زمان پرهیز از یک جنگ داخلی طولانی، یا انزوا افغانستان رسیده است.»
سخنگوی سازمان ملل متحد نیز گفت که این سازمان وضعیت امنیتی افغانستان را «ساعت به ساعت» ارزیابی میکند.
او خاطرنشان کرد که تعدادی از کارمندان سازمان ملل متحد از شهرهای دیگر افغانستان به کابل منتقل شدهاند، اما این سازمان قصد ندارد هیچکدام از کارمندانش را از این کشور خارج کند.
در حالی که طالبان مدعی است که ۱۷ مرکز ولایت افغانستان را تحت کنترل خود درآورده و خبرهای میدانی از پیشروی این گروه به سمت پایتخت حکایت دارد، آمریکا در حال خارج کردن کارکنان سفارت خود در کابل و از بین بردن اسناد محرمانه در آن است.
رویترز روز جمعه به نقل از یک مقام نظامی آمریکا گزارش داد که طالبان ممکن است طی روزهای آینده به کابل حمله کند.
به گزارش واشینگتن پست، با ادامه پیشروی طالبان در افغانستان، کارمندان سفارت آمریکا، کار از بین بردن تجهیزات و اسناد محرمانه را آغاز کردهاند. یک دستورالعمل داخلی از کارکنان خواسته «پرچمهای آمریکا» را که ممکن است در عملیات جنگ روانی استفاده شوند از بین ببرند.
در همین حال، پنتاگون اعلام کرد نخستین گروه از سربازان آمریکا برای خارج کردن دیپلماتهای ایالات متحده وارد افغانستان شدند.
از سوی دیگر، جو بایدن، رییسجمهوری آمریکا، در تماس با وزیران خارجه و دفاع و مشاور امنیت ملی ایالاتمتحده، با آنها درباره تلاشهای کنونی برای کاهش حضور غیرنظامی آمریکا در افغانستان گفتوگو کرد.
میچ مکانل، رهبر جمهوریخواهان در سنا، پس از دیدار با عادله راز، سفیر افغانستان در آمریکا، در بیانیهای اعلام کرد که برای جلوگیری از تصرف کابل به دست طالبان هنوز دیر نشده است. مکانل از دولت بایدن خواست با حملههای هوایی و حمایت از ارتش افغانستان، جلوی پیشروی طالبان را بگیرد.
بوریس جانسون، نخست وزیر بریتانیا، نیز روز جمعه از نقش کشور خود طی ۲۰ سال گذشته در افغانستان دفاع کرد و گفت هیچ راه حل نظامی برای مساله قدرتگیری طالبان وجود ندارد. نمایندگان فراحزبی بریتانیا از جانسون خواستهاند بهدلیل وضعیت افغانستان نمایندگان پارلمان را از تعطیلات تابستانی فرا بخواند.