دبیرکل سازمان ملل: کشورهای مختلف وعده دادند بیش از یک میلیارد دلار به افغانستان کمک کنند
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، با اشاره به اینکه هدف از نشست ژنو جمعآوری ششصد میلیون دلار برای کمک به افغانستان بود گفت کشورهای جهان برای کمکهایی بیش از یک میلیارد دلار متعهد شدند.
نشست ژنو روز دوشنبه ۲۲ شهریور در مقر اروپایی سازمان ملل برگزار شد و مقامهای این سازمان هدف از آن را جمعآوری دستکم ۶۰۶ میلیون دلار اعلام کرده بودند.
آنتونیو گوترش با اعلام اینکه «این کنفرانس به طور کامل انتظارات مرا برآورده کرد» گفت در این نشست ۱۵۶ شرکتکننده، از جمله نمایندگان ۹۰ کشور، حضور داشتند و «این نشان میدهد که افغانستان تا چه حد برای جامعه جهانی حیاتی است.»
سازمان ملل در این نشست متعهد شد که ۲۰ میلیون دلار از صندوق کمکهای اضطراری به اقدامات بشردوستانه برای کمک به افغانستان اختصاص دهد.
برخی دیگر از نهادهای وابسته به سازمان ملل، از جمله برنامه جهانی غذا، نیز از کمکهای خود به افغانستان خبر دادند.
همچنین لیندا توماسگرینفیلد، سفیر آمریکا در سازمان ملل، نیز در این نشست گفت کشورش ۶۴ میلیون دلار به کمکهای بشردوستانه برای افغانستان اختصاص میدهد.
در روزهای اخیر شماری از مقامهای سازمان ملل و برخی کشورها درباره ارسال امن کمکهای بشردوستانه به افغانستان ابراز نگرانی کرده بودند.
با این حال مارتین گریفیتس، معاون دبیر کل سازمان ملل در امور بشردوستانه، گفت که طالبان روز دوشنبه در این باره به آنها تعهد کتبی داده است.
در روزهای اخیر دبیرکل سازمان ملل و همچنین نماینده این سازمان در امور افغانستان در روزهای اخیر درباره خطر فروپاشی اقتصاد افغانستان و گسترش فقر و گرسنگی در این کشور هشدار داده بودند.
هفته گذشته نیز سازمان ملل هشدار داد در صورت عدم پاسخ به درخواستهای کمک، ۹۷ درصد مردم افغانستان به زیر خط فقر سقوط خواهند کرد.
دبیرکل سازمان ملل در نشست روز دوشنبه نیز بر جمعآوری کمکهای فوری برای تامین نیازهای ۱۱ میلیون نفر از جمعیت ۳۸ میلیون نفری افغانستان تاکید کرد.
گوترش با اشاره به نسل جدیدی از تحصیلکردگان و کارآفرینان در افغانستان، درباره وضعیت زنان نیز گفت: «زنان و دختران افغان میخواهند مطمئن شوند که پیشرفتها از بین نمیرود و درها بسته نمیشود و امید خاموش نمیشود.»
از سوی دیگر میشل باشله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، از عملکرد طالبان از زمان به قدرت رسیدن در افغانستان انتقاد کرد.
باشله در افتتاحیه چهل و هشتمین جلسه شورای حقوق بشر در ژنو گفت واقعیتهای موجود در مورد آنچه هم اکنون در افغانستان رخ میدهد، از جمله وضعیت زنان، با وعدههای طالبان همخوانی ندارد.
او تاکید کرد که از عدم حضور هیچ زن و تعداد کمی از اعضای غیرپشتون در دولت طالبان ناامید شده است.
باشله از شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد خواست که مکانیسم خاصی را برای نظارت دقیق بر روند تحولات حقوق بشری افغانستان و اطلاعرسانی به این شورا ایجاد کند.
بر اساس تازهترین گزارش سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد (فائو)، با تشدید خشکسالی در افغانستان، زندگی و معیشت بیش از ۷ میلیون افغان که به کشاورزی و دامداری وابستهاند در معرض خطر قرار دارد.