اشرف غنی در گفتوگوی تلفنی با ترودو: افغانستان خواهان تحقیقات شفاف در مورد سقوط هواپیمای اوکراین است
جاستین ترودو، نخستوزیر کانادا در تماس تلفنی با اشرف غنی، رییس جمهوری افغانستان، سقوط هواپیمای اوکراینی در تهران را حادثهای تکاندهنده خواند و گفت که جامعه بینالمللی منتظر اقدامات بعدی و تحقیقات قابل اعتبار در این زمینه است.
نخستوزیر کانادا شامگاه چهارشنبه ۲۵ جدی/دی به رییس جمهوری افغانستان گفت که قبول مسئولیت سقوط هواپیما ازسوی ایران یک گام مثبت است، اما ایران باید به گونه شفاف زمینه را برای تحقیقات بینالمللی نیز فراهم کند و راه درست در پیش بگیرد.
براساس اعلامیه ارگ ریاستجمهوری افغانستان، اشرف غنی به ترودو گفت که افغانستان خواهان تحقیقات شفاف است و انتظار دارد که ایران خواستهای خانوادههای قربانیان را در نظر بگیرد.
قرار است روز پنجشنبه ۲۶ جدی/دی، گروهی از وزیران خارجه کشورهایی که شهروندانشان قربانی سقوط این هواپیما شدهاند، در لندن دیدار کنند و امکان اقدام قانونی علیه ایران را بررسی کنند.
وادیم پریستایکو، وزیر خارجه اوکراین، گفته است که این گروه شامل اوکراین، کانادا، سوئد، افغانستان است. براساس گزارشها، بریتانیا نیز عضو این گروه کاری خواهد بود.
اشرف غنی در گفتوگوی تلفنی با ترودو، گفت که دولت و مردم افغانستان از سقوط هواپیما و کشته شدن سرنشینان آن به شمول ۱۳ تن از شهروندان افغانستان، «سخت اندوهگین» است و تأکید کرد که برای آشکار شدن حقیقت این حادثه، جامعه بینالمللی باید نقش مؤثر خویش را ایفا کند و حقوق قربانیان تامین شود.
درحالیکه رییس جمهوری افغانستان از ۱۳ قربانی تبعه افغانستان در سقوط هواپیمای اوکراینی گفته است، سفارت افغانستان در تهران، در اطلاعیهای اعلام کرده است که براساس اطلاع مقامهای مسئول جمهوری اسلامی ایران، همه ده تن از جانباختگان سقوط هواپیمای اوکراینی در تهران که شهروند افغانستان بودهاند، شناسایی و تثبیت هویت شده و خانوادههای هشت تن از آنها اسناد مورد نیاز را برای پزشک قانونی جهت تحویل گرفتن اجساد آماده کردهاند.
رییس جمهوری افغانستان در صحبت با جاستین ترودو گفت که ادریس زمان، سرپرست وزارت امور خارجه افغانستان در هماهنگی با هیات کانادایی، روی موارد مطرحشده، از نزدیک کار خواهد کرد.
اشرف غنی در این گفتوگوی تلفنی همچنین خواهان کاهش تنشها در منطقه شد و نقش کانادا را برای صلح و ثبات افغانستان مهم دانست.
نخستوزیر کانادا نیز گفت که برای مصونیت هرچه بیشتر پروازها اگر لازم باشد، جامعه بینالمللی، قواعد و اصول حاکم هوانوردی را بازنگری کند تا از حوادث این چنینی جلوگیری شود.