درپی انفجار کابل، آمریکا و بریتانیا بر عزم خود بر خارج کردن بیشترین افراد ممکن از افغانستان تاکید کردند
در حالی که پس از انفجار در نزدیکی فرودگاه کابل، نگرانیهای بینالمللی برای خارج کردن اتباع خارجی و شهروندان افغانستانی در خطر از این کشور تشدید شده است، آمریکا و بریتانیا بر عزم خود برای خارج کردن بیشترین افراد مورد نظر از افغانستان تاکید کردند.
جن ساکی، سخنگوی کاخ سفید، در نشست خبری که پس از حمله داعش برگزار شد گفت که هیچ تغییری در تاریخ ۳۱ اوت، ۹ شهریور، برای خروج نظامی از افغانستان ایجاد نشده، اما خاطرنشان کرد که هیچ تمدید زمان مشخصی هم برای خارج کردن همه شهروندان مورد نظر از این کشور وجود ندارد.
ساکی خاطرنشان کرد که آمریکا هیچ اطلاعاتی مبنی بر اینکه طالبان از حمله در بیرون فرودگاه کابل باخبر بوده و یا در آن نقشی داشته است، در اختیار ندارد.
سخنگوی کاخ سفید همچنین اعلام کرد در پی حمله داعش در بیرون فرودگاه کابل، پرچمهای آمریکا در مکانهای عمومی تا ۳۰ اوت، هشتم شهریور، به حالت نیمه برافراشته در میآید.
با این حال، یکی از مقامهای طالبان دوباره تاکید کرد که هیچ دلیلی برای تمدید مهلت خروج نیروهای خارجی از افغانستان وجود ندارد.
از سوی دیگر، دومینیک راب، وزیر خارجه بریتانیا، در بیانیهای با اشاره به تماس با همتای آمریکایی خود درپی حمله انتحاری پنجشنبه به فرودگاه کابل، گفت بریتانیا و آمریکا مصمم هستند تا آنجایی که امکان دارد افراد بیشتری را از افغانستان خارج کنند.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، در یک رشته توییت با ابراز تاسف از کشته شدن نیروهای آمریکایی و غیرنظامیان افغانستانی در حمله تروریستی در نزدیکی فرودگاه کابل، گفت که تاکنون بیش از ۱۰۰ هزار نفر به سلامت از کابل خارج شدهاند.
در همین حال، اینه اریکسن سورید، وزیر خارجه نروژ، اعلام کرد به دلیل بسته شدن درهای فرودگاه کابل، این کشور نمیتواند شهروندان خود را از افغانستان خارج کند.
این در حالی است که دیپلماتهای آگاه میگویند اعضای دائم شورای امنیت قرار است روز دوشنبه درباره وضعیت افغانستان نشستی را برگزار کنند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، در پی حمله داعش در بیرون فرودگاه کابل، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، در نامهای به کشورهای عضو دائم شورای امنیت خواستار تشکیل این جلسه شد.
به گزارش وال استریت ژورنال، تعداد کشتهشدگان حمله داعش در نزدیکی فرودگاه کابل از ۱۰۰ نفر فراتر رفته، که از این تعداد ۹۰ نفر شهروند افغانستانی و ۱۳ نفر نظامی آمریکایی هستند. همچنین تعداد مجروحان نیز ۱۵۰ نفر اعلام شده است.
در حالی که هنوز هزاران شهروند خارجی موفق به خروج از افغانستان نشدهاند، سرنوشت اتباع افغانستانی که به دلیل همکاری با نهادهای خارجی در خطر هستند، همچنان مبهم است. به گزارش روزنامه تایمز، کارکنان سفارت بریتانیا در کابل اطلاعات تماس کارکنان افغانستانی این سفارت و روزمههای افرادی را که برای کار در آنجا تقاضا کرده بودند، در داخل سفارتخانه که بعدا به تصرف طالبان درآمد جا گذاشتهاند و این افراد اکنون با خانوادههایشان در بیرون فرودگاه کابل سرگردان هستند.
در همین حال، آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان، در واکنش به حملههای اخیر در کابل گفت: «تروریستها، به کسانی حمله کردند که در نزدیکی دروازه فرودگاه انتظار میکشیدند و امیدوار بودند کابل را ترک کنند. آنها آزادی و امنیت میخواستند و از همینرو این یک حمله کاملا وحشیانه است که در وضعیت خیلی متشنج رخ میدهد. من در این لحظه به قربانیان و خانوادههای آنان میاندیشم.»
امانوئل مکرون، رییسجمهوری فرانسه، نیز در پیامی حمله در بیرون فرودگاه کابل را که به کشته شدن غیرنظامیان منجر شد «با شدیدترین لحن ممکن» محکوم کرد.
نفتالی بنت، نخستوزیر اسرائیل، در توییتی با ابراز تاسف عمیق از «کشته شدن آمریکاییها» در انفجار روز پنجشنبه کابل و اعلام همبستگی با «مردم آمریکا»، گفت: «اسرائیل در این شرایط سخت در کنار ایالاتمتحده میایستد، همانطور که آمریکا همواره در کنار ما ایستاده است.»
دونالد ترامپ، رییسجمهوری پیشین آمریکا، در بیانیهای با اظهار تاسف شدید از کشته شدن تعداد زیادی از غیرنظامیان در انفجار بیرون فرودگاه کابل، گفت: «نباید میگذاشتیم این حادثه رخ دهد و همین اندوه را عمیقتر میکند.»
راین کراکر، سفیر پیشین آمریکا در افغانستان، نیز در واکنش به این حمله گفت: «جنگ اصلی هنوز آغاز نشده است. تمام روند اعلام خروج [از افغانستان] تقویت چشمگیر روحیه افراطیون اسلامگرا در همه جای جهان بود.»