دولت افغانستان برای آزادی ۴۰۰ زندانی خطرناک طالبان لویه جرگه برگزار میکند
گروه طالبان با اعلام آتشبس سه روزه، از تکمیل مراحل آزادی یک هزار زندانی دولت افغانستان خبر داد و به این ترتیب این گروه اکنون منتظر رهایی کامل پنج هزار زندانی خود از سوی دولت و آغاز مذاکرات بینالافغانی است.
این در حالی است که دولت افغانستان میگوید علیرغم آنکه هیچ تعهدی برای آزادی زندانیان طالبان ندارد، از میان پنج هزار زندانی، تاکنون چهار هزار و ششصد زندانی طالبان را آزاد کرده و در مورد آزادی چهارصد زندانی باقی مانده طالبان باید لویه جرگه مشورتی برگزار و در این مورد تصمیم بگیرد.
اشرف غنی، رییس جمهوری افغانستان، روز عید قربان همچنین گفت که بر اساس فهرست ارائه شده از سوی طالبان، ۴۶۰۰ تن از زندانیان گروه طالبان را آزاد کردیم اما در این فهرست، ۴۰۰ زندانی است که بر مبنای قانون اساسی و قانون جزا، رییس جمهوری صلاحیت آزادی آنان را ندارد. در عین حال رییسجمهوری افغانستان تأکید کرد: «این به این معنی نیست که ما به رهایی تمامی این زندانیان پاسخ منفی بدهیم، من باید با ملت مشورت کنم و درباره سرنوشت ۴۰۰ زندانی ذکرشده، لویه جرگه مشورتی را دعوت میکنم». اشرف غنی از اعضای شورای ملی (مجلس نمایندگان و سنا) خواست تا برای برگزاری لویه جرگه مشورتی از تعطیلات تابستانیشان صرف نظر کنند.
آزادی زندانیان قبل از شروع مذاکرات، بخشی از توافقنامه طالبان با آمریکا بود و طالبان این موضوع را یکی از شرایط اساسی برای آغاز مذاکرات بینالافغانی مطرح کردهاند. دولت افغانستان اما خود را ملزم به توافقنامه دوحه نمیداند. بنابراین، برگزاری لویه جرگه مشورتی که خود یک روند طولانی و پیچیده است، مذاکرات قریبالوقوع بینالافغانی را به تاخیر انداخت.
رییس جمهوری افغانستان همچنین گفت، به منظور تسریع روند صلح و رفع تمام موانع فرا راه صلح، تا چهارم عید، ۵۰۰ طالب دیگر در تبادل با نیروهای امنیتی و غیرنظامیانی که در اسارت طالبان هستند، رها میشوند.
امرالله صالح، معاون اول ریاستجمهوری افغانستان با حمایت از تصمیم اشرف غنی میگوید «رییس جمهور صد نفر بیشتر از خواسته طالب را مورد عفو قرار داد. اما چهارصد اسم مشخص را که طالب میخواهد رها شوند در برابر هر کدامشان حقالعبد وجود دارد و یک تعداد شان قاچاقبران بزرگ مواد مخدر – قتلعام کنندهها یا کسانی هستند که در جرایم بسیار واضح غیرقابل عفو گرفتار شدهاند.» امرالله صالح، رهایی این زندانیان را از صلاحیت لویه جرگه میداند و میگوید، صلح کار آسانی نیست و راهی پر و پیچ و خم دارد که با معامله چند فرد میسر نمیشود.
در همین حال، خبرگزاری رویترز به نقل از سه مقام ارشد دولت آمریکا گزارش داده که این کشور برای حل بنبست موجود پیشنهاد کرده است که چهار صد زندانی خطرناک گروه طالبان آزاد شوند و در حبس خانگی، به صورت مشترک از سوی دولت افغانستان و طالبان تحت نظارت قرار بگیرند. آمریکا به صورت رسمی در این مورد اظهار نظری نکرده است.
دولت افغانستان سال گذشته در اواسط مذاکرات طالبان و آمریکا در قطر، لویه جرگه مشورتی صلح را با شرکت سه هزار و دویست نفر و با هزینه پنج میلیون دلار برگزار کرد. این لویه جرگه در قطعنامه ۲۳ مادهای، مواضع و دیدگاههای دولت افغانستان را در روند گفتوگوهای صلح تایید کرد. اشرف غنی، قطعنامه لویه جرگه مشورتی صلح را نقشه راه و برنامه عمل دولت افغانستان خواند و براساس پیشنهاد لویه جرگه، ۱۷۵ زندانی طالبان را به خاطر حسن نیت آزاد کرد.