رییسجمهوری افغانستان فرمان آزادی ۴۰۰ زندانی طالبان را امضا کرد
اشرف غنی، رییس جمهوری افغانستان، شب گذشته ۲۰ اسد/مرداد، فرمان «تخفیف و عفو مجازات» زندانیان گروه طالبان و همچنین منسوبان نظامی این کشور را امضا کرد.
رییس جمهوری افغانستان این فرمان را در یک مراسم ویژه با حضور معاونان ریاست جمهوری، رییس قوه قضاییه و رییس دادگاه عالی، مشاور امنیت ملی، روسای عمومی اداره امور، دفتر ریاست جمهوری و رییس هیات مذاکرهکننده دولت افغانستان، امضا کرده است.
ریاست جمهوری افغانستان، پس از برگزاری لویه جرگه مشورتی صلح، ماده دوم قطعنامه آن، آزادی زندانیان باقیمانده طالبان را تایید کرد و فرمان عفو مجازات محکومین مشمول فهرست پنج هزار نفری مطالبه شده گروه طالبان را امضا کرد.
تبادل زندانیان بین دولت افغانستان و گروه طالبان بخشی از توافقنامه آمریکا با طالبان بود. دولت افغانستان پیش از این نزدیک به پنج هزار زندانی طالبان را آزاد کرده بود.
اشرف غنی در کنار امضای فرمان آزادی زندانیان گروه طالبان، فرمان آزادی شماری از منسوبان نظامی این کشور را که به حبس محکوم شدند را نیز امضا کرده است.
به نقل از اعلامیه ارگ، رییس جمهوری این فرمانها را براساس «فقره ۱۸ ماده شصتوچهارم قانون اساسی افغانستان و با در نظر داشتن تقاضای اعضای لویه جرگه مشورتی صلح، مورخ ۱۷ اسد/مرداد ۱۳۹۹ منعقده کابل، تخفیف و عفو مجازات حبس منسوبان نظامی را که به حکم قطعی و نهایی محاکم محکوم گردیدهاند، منظور کرده است.»
در ماده اول این فرمان در مورد تخفیف و عفو مجازات آمده است: «مدت باقی مانده مجازات حبس منسوبان نظامی که به پنج سال حبس محکوم گردیدهاند، با رعایت ماده ۳۵۰ قانون جزایی و احکام قانون منع خشونت علیه زن، بدون در نظر داشتن مدت باقی مانده حبسشان، عفو و از حبس رها گردند.» در این ماده قانون جزایی آمده است که «منسوبان که علاوه بر حبس تا پنج سال به جزای نقدی محکوم گردیده باشند، جزای نقدی آنان نیز عفو گردد.»
در ماده دوم فرمان ریاست جمهوری مبنی بر آزادی زندانیان تصریح شده است که «تطبیق احکام این فرمان مانع اقامه دعوای حقالعبدی اشخاص نمیگردد.»
پیشتر رییس جمهوری افغانستان گفته بود بر اساس قانون اساسی این کشور، او صلاحیت آزادی ۴۰۰ زندانی «خطرناک گروه طالبان» را ندارد. دولت افغانستان در مورد تعیین سرنوشت و آزادی زندانیان باقیمانده طالبان، لویه جرگه مشورتی صلح را با حضور ۳۴۰۰ نفر از سراسر این کشور در کابل برگزار کرد. لویه جرگه مشورتی صلح با صدور قطعنامه بیستو پنج مادهای، ضمن موافقت با آزادی زندانیان طالبان، خواستار آغاز فوری مذاکرات صلح و برقراری آتشبس دائمی در افغانستان شد. لویه جرگه مشورتی صلح همچنین از دولت افغانستان خواسته بود که شماری از نیروهای امنیتی محکوم به زندان را نیز آزاد کند.
گروه طالبان، ایالات متحده آمریکا، پاکستان و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی ناتو از تصمیم لویه جرگه مشورتی صلح مبنی بر تایید آزادی زندانیان باقیمانده گروه طالبان استقبال کرده است.
قرار است مذاکرات مستقیم میان دولت افغانستان و گروه طالبان تا پنج روز دیگر در دوحه، پایتخت قطر برگزار شود.