شماری از مقامهای افغانستان پیروزی رئیسی را تبریک گفتند؛ اشرف غنی تاکنون واکنشی نشان نداد
در پی برگزاری و اعلام نتایج سیزدهمین دور انتخابات ریاست جمهوری ایران، شماری از مقامها و سیاستمداران افغانستان پیروزی ابراهیم رئیسی را به عنوان رییس جمهوری ایران تبریک گفتند. این در حالی است که اشرف غنی، رییس جمهوری افغانستان تاکنون در مورد اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری ایران واکنشی نداشته است.
عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحه افغانستان با تبریک به ابراهیم رئیسی در بیانیهای گفت که «افغانستان و ایران دو کشور همسایه، برادر، همدین، همفرهنگ و همزباناند که دارای روابط حسنه و نیک تاریخیاند.»
عبدالله عبدالله گفته است که «انتظار داریم با پیروزی ابراهیم رئیسی، روابط میان دو دولت و دو ملت در عرصههای فرهنگی، اقتصادی، مبارزه با قاچاق مواد مخدر، مبارزه با تروریسم و هراسافکنی بیش از پیش گسترش یابد و تقویت شود.»
سیزدهمین دور انتخابات ریاست جمهوری ایران روز جمعه ۲۸ خرداد ماه با حضور چهار نامزد؛ ابراهیم رئیسی، محسن رضایی، امیرحسین قاضیزاده هاشمی و عبدالناصر همتی برگزار شد. براساس اعلام وزارت کشور جمهوری اسلامی، میزان مشارکت مردم در این دور از انتخابات ۴۸/۸ درصد بوده است.
محمداسماعیل خان یکی از رهبران جهادی نیز با انتشار پیامی برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ایران را موفقیتآمیز خواند و انتخاب ابراهیم رئیسی را به دولت و ملت ایران تبریک گفت. این رهبر جهادی گفته است که «ملتهای ایران و افغانستان با وجود مشترکات فراوان، همسایههایی هستند که در فراز و نشیب تاریخ همواره در کنار هم بودهاند و در درد رنج و شادی یکدیگر شریک بودند. اسماعیل خان، آرامش، صلح، مردمسالاری و امنیت در هر دو کشور را ضامن پیشرفت منطقه خوانده است.»
عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور ایران ظهر دیروز شنبه ۲۹ خرداد مجموع آراء ماخوذه را ۲۸ میلیون و ۹۳۳ هزار و ۴ رای اعلام کرد. ابراهیم رئیسی با کسب ۱۷ میلیون و ۹۲۶ هزار و ۳۴۵ رای، برنده انتخابات ریاست جمهوری ایران اعلام شد. به این ترتیب آرای محسن رضایی بیش از سه میلیون، عبدالناصر همتی بیش از دو میلیون و و آرای قاضیزاده هاشمی بیش از ۹۹۹ هزار رای اعلام شد.
محمدمحقق، مشاور ارشد سیاسی و امنیتی رییس جمهوری افغانستان گفته است که «انتخابات رياست جمهورى ايران در شرایط دشوار شیوع بیماری کرونا موفق برگزار شد. او «انتخابات ریاست جمهوری ایران را یک گام دیگر در جهت ثبات و استحكام نظام جمهورى اسلامى تلقى کرده است.» محقق ابراز امیدواری کرده است که همکاری بین دو كشور در عرصههاى مختلف بيشتر شود.
طبق آمارها و گزارشها، سیزدهمین دور انتخابات ریاست جمهوری ایران از نظر سطح مشارکت مردم دارای کمترین میزان مشارکت در تاریخ انتخابات ریاست جمهوری ایران بوده است.
عطا محمدنور، والی پیشین بلخ در پیامی انتخاب ابراهیم رئیسی را به او تبریک و برگزاری انتخابات ریاست جمهوری ایران را «یک رویداد دموکراتیک و مردمسالار خوانده و سیزدهمین دور انتخابات ریاست جمهوری را به دولت و مردم ایران تبریک گفته است.» او نیز ضمن تاکید بر همکاری میان افغانستان و ایران، آرزو کرده است که دولت و ملت ایران «در سایه مدیریت رئیسی به رفاه و آسایش بیشتر دست یابند.»
واکنش شهروندان افغانستان علیه رئیسی در رسانههای اجتماعی؛ یک شهروند افغانستان، رئیسی را «ماشین آدمکشی» خواند
برخلاف سیاستمداران افغانستان، شماری از شهروندان این کشور نسبت به اعلام نتایج انتخابات و برنده شدن ابراهیم رئیسی واکنشهای متفاوت نشان دادند.
علی عسکری، یک شهروند افغانستان در حساب کاربری فیسبوک خود نسبت به برنده شدن ابراهیم رئیسی نوشت، «ماشین آدمکشی موفق شد تا بر اریکه قدرت تکیه کند». علی عسکری گفته است از همان اول معلوم بود که در ایران انتخابات نیست بلکه جشن است برای تسلیم قدرت از روحانی به رئیسی. عسکری در ادامه گفته است «ابراهیم رئیسی بیش از این که ناجی محرومان باشد صدا خفه کن آزادی خواهد بود. او بهجای اینکه دست محرومان را بگیرد و آنها را از این وضعیت نجات بدهد بیشتر تمایل به فشار دادن حلقوم آنها دارد. در یک کلام او ماشین آدمکشی رهبر بوده و همان ماشین آدمکشی رهبر باقی خواهد ماند.»
محمدعالم حماس، یک شهروند دیگر افغانستان در حساب کاربری فیسبوک خود نوشت «ابراهیم رئیسی، رییس جمهور مهندسی شده خامنهای، پیروز انتخابات ایران شد.» این کاربر در ادامه گفته است، از قبل گمانهزنیها برای پیروزی ابراهیم رئیسی وجود داشت زیرا به گفته او «ابراهیم رئیسی مورد حمایت حکومت آخوندی ایران خصوصا شخص خامنهای قرار داشت. با پیروزی ابراهیم رئیسی، «حالا خامنهای میتواند مثلث سه ضلعی حکومت دیکتاتوری خود را مجددا احیا کند.»