وزارت خارجه ایران: طالبان برای امضای دفتر یادبود فخریزاده به سفارت آمدند نه چیزی بیشتر
یک روز پس از حضور شماری از اعضای دفتر سیاسی طالبان در سفارت ایران در دوحه، وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران اعلام کرد، اعضای طالبان برای امضای دفتر یادبود محسن فخریزاده به سفارت آمدند نه چیزی بیشتر.
سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران، سهشنبه ۱۱ قوس/آذر در نشست خبری گفت، «ما دفتر یادبودی برای شهید فخریزاده در سفارتمان در قطر باز کردیم، و تمامی دفاتر سیاسی مستقر در قطر با حضور در سفارت ایران این دفتر را امضا میکنند، طالبان در قطر دفتر سیاسی دارد و آنها هم برای امضا رفته بودند، چیزی بیشتر از این هم نبوده است.»
ما دفتر یادبودی برای #شهید_فخری_زاده در سفارتمان در قطر باز کردیم، و تمامی دفاتر سیاسی مستقر در قطر با حضور در سفارت ایران این دفتر را امضا میکنند، طالبان در قطر دفتر سیاسی دارد و آنها هم برای امضا رفته بودند، چیزی بیشتر از این هم نبوده است. pic.twitter.com/olwDiXJBQh
— ---- وزارت امور خارجه (@IRIMFA) December 1, 2020
پیشتر سفارت جمهوری اسلامی ایران در قطر اعلام کرده بود، هیاتی از دفتر سیاسی گروه طالبان با حضور در سفارت جمهوری اسلامی ایران در دوحه، کشته شدن محسن فخریزاده، از مقامهای ارشد سپاه پاسداران را تسلیت گفتند.
حمید رضا دهقانی، سفیر ایران در دوحه نیز در توییتی نوشت، هیات طالبان ترور محسن فخریزاده را محکوم کرد.
اما نعیم وردک، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان میگوید: دین محمد حنیف، مسئول بخش ارتباط با کشورهای ایران، ترکیه و آسیای میانه دفتر سیاسی این گروه، در راس هیاتی روز دوشنبه ۱۰ قوس/آذر با حمیدرضا دهقانی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در دوحه دیدار و در خصوص مسائل دو کشور و «مذاکرات بینالافغانی» گفتوگو کردند.
پیش از چاشت امروز، مسئول دفتر سیاسی امارت اسلامی افغانستان در بخش ارتباط با کشورهای ایران، ترکیه و آسیای میانه محترم قاری دین محمد حنیف صاحب و هیئت همراهش با سفیر کشور ایران در دوحه محترم حمید رضا دهقانی و هیئت همراه او ملاقات نمودند.
— Dr.M.Naeem (@IeaOffice) November 30, 2020
درین ملاقات در مورد موضوعات مربوطهی هر دو کشور و همچنان مذاکرات بین الافغانی گفتگو شد.
— Dr.M.Naeem (@IeaOffice) November 30, 2020
دولت افغانستان نیز چهار روز پس از کشته شدن محسن فخریزاده، ترور او را محکوم کرد و مرگ او را تسلیت گفت.
محمد حنیف اتمر، وزیر امور خارجه افغانستان نیز طی تماس تلفنی با محمدجواد ظریف، کشته شدن این عضو ارشد سپاه پاسداران را محکوم کرد.
وزیر امور خارجه افغانستان نیز در گفتوگو با محمدجواد ظریف، از نقش فعال ایران در کنفرانس افغانستان در ژنو و حمایت این کشور از روند صلح قدردانی کرد.
به نقل از اطلاعیههای وزارت خارجه افغانستان، محمد جواد ظریف نیز ضمن محکوم کردن حملات اخیر و سطح بلند خشونتها در افغانستان، خواهان پایان جنگ و برقراری آتشبس و صلح پایدار در افغانستان شد.
وزیر خارجه @MHaneefAtmar طی تماس تلیفونی با وزیر خارجه ایران @JZarif مراتب تسلیت خویش را درمورد ترور محسن فخری زاده ابراز نموده،آن را محکوم نمود.آقای اتمر از نقش فعال ایران درکنفرانس افغانستان در ژنیو وحمایت روندصلح قدردانی کرد. هردو جانب درمورد تقویت روابط نیزصحبت کردند. pic.twitter.com/x1zm1zwhog
— Ministry of Foreign Affairs - Afghanistan ---- (@mfa_afghanistan) November 30, 2020
این اولینبار نیست که اعضای گروه طالبان با مقامهای جمهوری اسلامی ایران دیدار میکنند. در جریان مذاکرات طالبان با آمریکا، ملا برادر، معاون سیاسی و رییس دفتر طالبان در قطر به تهران رفت و با وزیر امور خارجه و دیگر مقامهای جمهوری اسلامی دیدار کردند. چند ماه قبل، ابراهیم طاهریان، نماینده ویژه ایران برای افغانستان برای دیدار با طالبان به قطر رفت.
ایالات متحده آمریکا، جمهوری اسلامی ایران را بارها به پشتیبانی مالی و تسلیحاتی از گروه طالبان متهم کرده و تهران را مخالف روند صلح افغانستان میداند. اما جمهوری اسلامی ایران دستکم در موضعگیریهای رسمی با تاکید بر حفظ نظام جمهوری، قانون اساسی، حفظ دستاوردهای دو دهه گذشته در افغانستان از روند گفتوگوهای صلح این کشور حمایت کرده است. مقامهای جمهوری اسلامی بهطور علنی گفتهاند که این کشور خواهان شمولیت طالبان در حکومت و مخالف به قدرت رسیدن کامل این گروه در افغانستان است.
جمهوری اسلامی ایران اخیرا و در پی مطرح شدن چارچوب برای مذاکرات بینافغانی، گفته بود که قانون اساسی افغانستان چارچوب مذاکرات صلح است. مسالهای که واکنش تند طالبان را برانگیخت و طالبان طی اعلامیهای گفت، وزارت امور خارجه ایران هیچ حقی ندارد که به مردم افغانستان چارچوب مذاکرات یا قانون اساسی را بگوید و مردم افغانستان خودشان میتوانند درباره چارچوب مذاکرات تصمیم بگیرند.
از سوی دیگر، جمهوری اسلامی ایران نه تنها در مراسم امضای توافقنامه طالبان و آمریکا حضور نیافت بلکه از امضای این پیمان انتقاد کرد. دولت افغانستان نیز این توافقنامه را به رسمیت نمیشناسد.