شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.

پژواک مرگ استاد آواز ایران در افغانستان

خبرها فوری و کوتاه بودند: محمدرضا شجریان، اسطوره آواز ایران، درگذشت. مرگ او مانند آوازش مرزها را درنوردید و فراتر از ایران طنین‌انداز شد. در افغانستان، واکنش‌ها به مرگ شجریان گسترده بود. در چند روز گذشته، طیف وسیعی از هنرمندان، سیاستمداران، روزنامه‌نگاران و جامعه فرهنگی افغانستان با انتشار پیام‌ها و نشر آواز استاد شجریان، یاد او را گرامی داشتند.

فرهاد دریا، آوازخوان و هنرمند شناخته‌شده افغانستان، شجریان را «یکی از بزرگ‌ترین استادان موسیقی فارسی در صد سال اخیر» خواند و با ابراز تسلیت به خانواده و هواداران او، گفت «شجریان دل‌‌های میلیون‌ها انسان را به ‌میهمانی عشق و وحدت و مهر برد».

عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحه افغانستان، محمدرضا شجریان را «هنرمند بزرگ و آوازخوان نامدار حوزه تمدنی ما و زبان فارسی» خواند که مرگش میلیون‌ها انسان را در سراسر جهان، به‌ویژه در کشورهای منطقه و فارسی‌زبان، تکان داد.

به گفته عبدالله، محمدرضا شجریان میراث مشترک فرهنگی کشورهای منطقه و معرف اشعار شاعران بزرگ زبان فارسی از جمله مولوی، حافظ، سعدی و فردوسی بود. عبدالله عبدالله گفت شجریان آثار گرانبهایی به یادگار گذاشته که نام او را در تاریخ ثبت و جاودانه می‌‌کند. او درگذشت شجریان را به خانواده‌اش، مردم ایران و تمام کشورهای فارسی‌زبان منطقه تسلیت گفت.

وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان محمدرضا شجریان را «هنرمند بی‌بدیل زمان» توصیف کرد و درگذشت استاد آواز ایران را «مایه تاثر و تالم عمیق ملت افغانستان و جامعه فرهنگی این کشور» خواند.

محمد‌طاهر زهیر، سرپرست وزارت فرهنگ افغانستان، با انتشار پیامی گفت: «استاد شجریان خواننده و هنرمندی استثنایی بود که با توجه ویژه به موسیقی و نواهای کهن محلی، نقش مهمی در احیا و ماندگاری میراث مشترک تمدنی ما ایفا نمود. میراث ایشان برای مردم افغانستان، که سابقه تمدنی و داد‌و‌ستد فرهنگی طولانی دارند، بسیار محترم و ارجمند است.» وزیر فرهنگ افغانستان نیز درگذشت شجریان را به خانواده او، جامعه فرهنگی و هنرمندان ایران تسلیت گفت.

احمد سرمست، رییس انستیتوی موسیقی افغانستان، در پیامی گفت: «جهان موسیقی یکی دیگر از خوبان خویش، صدای مردم ایران، شجریان را از دست داد. یاد این بزرگمرد موسیقی جهان و خاطراتش با دوستداران موسیقی سنتی ایران جاوید خواهد بود.»

ضیا قاسمی، شاعر و نویسنده افغانستان، به‌مناسبت درگذشت شجریان، با اشاره به خاطرات دوران مهاجرتش به ایران، نوشت: «ده ساله بودم و اولین سال کوچمان به ایران بود که صدایت را شنیدم، از رادیویی که پدر برای شنیدن اخبار خریده بود و منتظر بود که چه وقت خبر تمام شدن جنگ در افغانستان را می‌شنود. و تو خوانده بودی: جان جهان! دوش کجا بوده‌ای؟»

ضیا قاسمی در ادامه نوشت: «صدایت جادویم کرده بود. مرا باغ به باغ و بوستان به بوستان برده بود با خود و بعد، آلبوم‌هایت شده بودند یکی از ثروت‌های زندگی‌ام. روزهای بسیاری را با صدایت گذراندم. با شنیدنش، با تکرارش در ذهن و ضمیرم و با زمزمه‌اش در کوه و خیابان و خانه و آشپزخانه.»

شماری از رسانه‌های افغانستان درگذشت محمدرضا شجریان را پوشش خبری دادند و همچنین، کاربران رسانه‌های اجتماعی در این کشور به‌طور گسترده به مرگ این هنرمند پرداختند.

 

تازه چه خبر؟
سازمان حقوق بشر ایران به نقل از منابع آگاه از «مرگ مشکوک» شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در سلول انفرادی زندان تهران بزرگ خبر داد. برادر...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More