جنجال احتمال افزایش قیمت بنزین در ماههای پایانی سال ۹۶
چند روز پس از ارایه لایحه بودجه دولت روحانی به مجلس، محمد باقر نوبخت، سخنگوی دولت دوازدهم، ۲۱ آذر اعلام کرد که «افزایش قیمت بنزین در صورتی که ماههای پایانی سال ۹۶، اجرایی شود قرار است، تامین کننده بخش اعظمی از ۱۶ هزار میلیارد تومان کسری درآمد سال ۹۶ دولت در این بخش باشد.»
در روزهای اخیر این خبر با واکنشها و انتقادات زیادی از سوی رسانههای داخلی و شهروندان ایرانی مواجه شده است.
خبرگزاری تسنیم، ضمن انتقاد از افزایش قیمت بنزین و حاملهای انرژی نوشت: «دولت با افزایش ۵۰۰تومانی نرخ فروش هر لیتر بنزین در سهماهه پایانی سال جاری، درآمدی ۳۶۰۰ میلیارد تومانی کسب خواهد کرد که با رقم ۱۶هزار میلیارد تومان درآمد درخواستی دولت در این بخش فاصله دارد.»
گزارشها همچنین حاکی است که جزئیات افزایش قیمت حاملهای انرژی نشان میدهد که دولت تنها تغییر قیمت بنزین و گازوئیل را در دستور کار قرار خواهد داد و قیمت سایر حاملهای انرژی تغییری نخواهد کرد. بر این اساس دولت قصد دارد قیمت بنزین را ۵۰۰ تومان و قیمت گازوئیل را ۱۰۰ تومان افزایش دهد.
در این زمینه رسانههای داخلی مخالف و موافق دولت اختلاف نظر دارند.
تسنیم در این مورد مینویسد: «از متوسط مصرف روزانه بنزین در هشتماهه نخست سال جاری ۸۰ میلیون لیتر در روز بوده، در صورتی که همین رقم را بهعنوان متوسط مصرف روزانه بنزین در ایام باقیمانده از سال در نظر بگیریم و هر لیتر بنزین با افزایش۵۰ درصدی به ۱۵۰۰ تومان برسد، در واقع حداکثر ۵۰۰ تومان در فروش هر لیتر، بیشتر از زمان حاضردولت درآمد کسب خواهد کرد.
بر اساس این گزارش، اگر همانطور که اخبار تایید نشده نشان میدهد از ابتدای دی ماه افزایش نرخ بنزین کلید بخورد، ازاینرو دولت با افزایش ۵۰۰ تومانی نرخ فروش هر لیتر بنزین در سهماهه پایانی سال جاری، درآمدی ۳۶۰۰میلیارد تومانی کسب خواهد کرد که با رقم ۱۶ هزار میلیارد تومان درآمد درخواستی دولت در این بخش فاصله دارد. اگرچه بخشی از این درآمد۱۶ هزار میلیارد تومانی با دریافتهای دولت از آخرین مابهالتفاوت افزایش نرخ آب و برق و گاز و گازوییل در سهماهه پایانی سال تامین میشود ولی مجموع این ارقام بخش کوچکی از ۱۶ هزار میلیارد تومان را شامل میشود.»
این در حالیست که سایت خبری اقتصاد نیوز پیشبینی کرده است که علاوه بر اینکه تغییری در مصرف گازوئیل پدید نیاید، با گران شدن بنزین، میزان متوسط مصرف روزانه آن نیز رشدی نداشته باشد.
این رسانه خبری برآورد کرده است، اگر بهطور متوسط مصرف روزانه بنزین را ۸۲ میلیون لیتر و مصرف روزانه گازوییل را ۶۸ میلیون لیتر در نظر بگیریم و این رقم را در روزهای سال ضرب کنیم، رقم حاصله حدود ۴/ ۱۷ هزار میلیارد تومان خواهد بود که این رقم در تبصره ۱۸ لایحه هدفمندی منظور شده است. این منابع صرف پرداخت یارانه نقدی نخواهد شد و دولت قصد دارد اهداف توسعهای اشتغالزایی را تامین کند.
به نظر میرسد اصل افزایش قیمت بنزین و گازوییل از نظر دولت نهایی است.
همانطور نوبخت از مجوز قانونی دولت برای افزایش قیمت حاملهای انرژی طی امسال خبر داده بود. بیژن زنگنه وزیر نفت هم احتمال گرانی بنزین را رد نکرده است. همزمان محمد کردبچه، مشاور سازمان برنامه نیز همه چیز را به تصمیم مجلس محول کرد.