رشد ۲۴ درصدی قیمت مسکن در دی ماه
بر اساس گزارش اخیر مرکز آمار، هم قیمت مسکن و هم قیمت اجاره بها در دی ماه، نسبت به ماه مشابه سال گذشته بیش از ۲۴ درصد افزایش یافته است.
مرکز آمار در گزارش دیگری می گوید در فصل تابستان سال ١٣٩٧، تعداد ٢١٠٤٧ واحد مسکونی در پروانههای صادرشده برای احداث ساختمان از سوی شهرداری تهران، پیشبینی شده است كه نسبت به تابستان پارسال حدود ١٢.١ درصد افزایش داشته است. متوسط تعداد واحد مسکونی برای هر یک از این پروانههای احداث ساختمان ٧.٣ واحد بوده است.
این گزارش درباره کل کشور نیز می نویسد تعداد ٩٤٩٣٢ واحد مسکونی در پروانههای صادرشده برای احداث ساختمان از سوی شهرداریهای كشور پیشبینی شده است كه نسبت تابستان پارسال حدود ١٥/٤ درصد افزایش داشته است. متوسط تعداد واحد مسکونی در هر پروانهی احداث ساختمان ٢/٨ واحد بوده است.
به رغم افزایش صدور پروانه ساخت مسکن، معاملات مسکن کاهش یافته است. اخیرا مصطفیقلی خسروی در گفتوگو با ایسنا از کاهش ۲۷ درصدی خرید و فروش مسکن در کشور طی دیماه خبر داد. بهگفته او در دیماه ۱۳۹۷ بالغ بر ۶۵ هزار و ۳۳۰ قرارداد خرید و فروش در کل کشور امضا شده است. «در بخش اجاره نیز ۴۰ هزار و ۶۴۷ اجارهنامه در کل کشور به امضا رسیده که نسبت به زمان مشابه سال قبل ۱۴ درصد کاهش یافته است».
عضو کمیسیون عمران مجلس نیز در ارتباط با شرایط بازار مسکن گفته «در شرایط کنونی حدود ۸۰ درصد مردم توان خرید مسکن ندارند».
محمد دامادی در گفتوگو با خبرگزاری خانه ملت گفت این مسئله موجب میشود که مردم به سمت اجاره مسکن بروند.
بهگفته او، تلاطمات بازار مسکن تنها بر خانوارهای تهرانی اثر سوء نگذاشته، بلکه تمام استانها به این مسئله روبه رو هستند. «امروز به دلیل هجوم خانوادهها برای اجاره خانه، عملا شاهد افزایش چند برابری نرخ اجاره بها هستیم».
یکی از مشکلات بخش مسکن ایران، هجوم سرمایهها به این بخش بهخاطر افت ارزش ریال است. پدیدهای که باعث شده میلیونها خانه خالی در کشور وجود داشته باشد و این خانهها تنها برای حفظ سرمایه افراد مورد استفاده قرار گیرد.
دامادی نیز به این موضوع اشاره کرده میگوید: «به نظر من باید بر روی املاک و مستغلات افرادی که به حوزه مسکن به عنوان کالای سرمایهای نگاه کرده و آن را عمدتا برای افزایش ارزش افزوده، خالی نگه داشتهاند، مالیاتهای سنگین اعمال شود تا افراد مجبور به فروش یا اجاره آن املاک شوند».
آخرین سرشماری وزارت راه و شهرسازی می گوید در سال ۹۵ حدود ۲/۵ میلیون خانه خالی از سکنه در کشور وجود داشته است. هنوز آمارهای جدید از وضعیت خانههای خالی منتشر نشده است و مقامات ایران آمارهای متناقضی می دهند.
آمارهای وزارت اقتصاد نیز نشان می دهد تعداد واحدهای مسکونی خالی در سال ۸۵ از ۶۳۳ هزار واحد به ۱/۶ میلیون واحد در سال ۹۰ و ۲/۶ میلیون واحد در سال ۹۵ افزایش یافته است.