افزایش زندگی کانتینری در پایتخت به دلیل بالا رفتن اجارهبهای مسکن
خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی، ایرنا، طی گزارشی درباره «زندگی به سبک کانتینری» نوشت که تعدادی از «زن و شوهرهایی» که با افزایش کرایه خانه دیگر امکان اجاره واحد مسکونی در تهران را ندارند، وسایل خود را در کانتینرهای اجارهای در جنوب پایتخت گذاشتهاند و هر یک راهی خانه پدر و مادر خود شدهاند.
این گزارش به زوجهایی اشاره کرده است که از پیدا کردن خانه با پولی که در اختیار دارند ناامید شده و به این نتیجه رسیدهاند که «بهتر است مدتی جدا از هم زندگی کنند تا شاید اوضاع اقتصادی بهتر شود؛ زن و شوهر هر کدام راهی خانه پدری شدهاند و اسباب و اثاثیه خانه راهی کانتینر» کردهاند.
در این گزارش از جمله روایت زندگی زوجی نقل شده که بخشی از اسباب و اثاثیه خود را را از دو ماه پیش در همین کانتینرها نگهداری می کند و با داشتن دو فرزند قصد جدایی ندارند، اما هر کدام در خانه پدری خود به سر میبرند. پدر این خانواده نگهبان یک شرکت بخش خصوصی است و «حقوقش را مطابق قانون کار دریافت میکند اما کفاف اجاره یک خانه کوچک و هزینههای دیگر زندگی یک خانواده چهار نفری را نمیدهد.»
ایرنا نوشت که شمار خانوادههایی با وضعیت مشابه افزایش یافته است، و تاکید کرد که آنها «اجاره یک کانتینر ۲۰ فوتی پرده از وضعیت بخشی مستاجران راندهشده از اجاره مسکن برمیدارند و گفتههایشان هم نشان میدهد کسانی که به هر دلیلی خانه و کاشانه خود را از دست میدهند و دیگر توان اجاره منزل جدید ندارند، برای نگهداری باقی مانده زندگی خود باید به کجا پناه ببرند.»
این گزارش با اشاره به اینکه انبارهای کانتینری در جنوب پایتخت از جمله انبارهایی است که از سوی این خانوارها اجاره میشود، از قول مدیر یکی از انبارهای کانتینری نوشت:«۹۰ درصد از دو هزار و ۵۰۰ کانتینر ۲۰ و ۴۰ فوتی این شرکت، میزبان اسباب و اثاثیه افرادی است که اغلب آنان به ناچار و از سر بیپولی مجبور به اجاره کانتینر شدهاند.»
مدیر این انبار کانتینری تاکید کرده است که «بسیاری از سر نداری اینجا هستند، برخی راهی زندان شدهاند و برای نگهداری اسبابخانه خود جایی نیافتهاند»، و البته گفته که برخی طلاق گرفتهاند و تعدادی هم خارج از کشور هستند.
به گفته محمود محمودزاده، معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی، بر اساس آمار سال ۹۵، در شهر تهران، ۴۳/۶ درصد از افراد مستاجر هستند و در سطح کشور نیز براساس آمار نفوس و مسکن سال نود و پنج، از ۱۸ میلیون و ۱۰۰ هزار خانوار در کشور حدود ۶ میلیون و ۶۰۰ هزار خانوار، معادل ۳۰/۷ درصد خانوارها مستاجر هستند.
گزارشهای متعددی درباره مهاجرت مستاجرا با درآمد ثابت از جمله کارگران و دهکهای کن درآمد به دلیل افزایش کرایه خانه منتشر شده است که حاکی از کوچ این مستاجران از مناطق مرکزی شهرها به حاشیهشهرها یا روستاها و شهرکهایی نزدیک به شهرها و به ویژه کلانشهرها منتشر شده است.
خبرگزاری ایرنا از قول حسام عقبایی، نایب رییس اتحادیه مشاوران املاک تهران، نوشت که از سال ۹۷ تاکنون، طی دو سال «۲۰ درصد از مستاجران مشمول جابهجاییهای قهری شدهاند» و با اجبار اقتصادی و مالی که در آن قرار گرفتهتند از شمال شهر به میانه و در نهایت به جنوب شهر و حاشیه شهر نقل مکان کردهاند.
شیوع کرونا و پیامدهای اقتصادی آن، وضعیت مستاجران بیش از پیش وخیم کردهاست. پیشتر نیز روزنامه شرق، روز چهارشنبه چهارم تیر، در گزارشی خبر داد تهران با پدیده «پشتبامخوابی» روبهرو است که روز به روز کارگران بیشتری درخواست اجاره آن را دارند.
این روزنامه به نقل از علی نوذرپور، شهردار منطقه ۲۲، نوشت سال گذشته رقم اجاره این پشتبامها ۲۵ هزار تومان بود و اکنون به ۵۰ هزار تومان افزایش یافته است.
مقامهای رسمی جمهوری اسلامی با آنکه افزایش کرایه خانه و همچنین قیمت مسکن را تایید میکنند اما گزارشهایی چون «پشت بام خوابی» را رد کردهاند، از جمله عیسی فرهادی، فرماندار تهران، روز دوشنبه نهم تیر با تکذیب گزارشها درباره اجارهنشینی در پشتبامهای تهران، گفت: «هیچ اثر مشهودی هم در پشتبامها مشاهده نمیشود که دال بر اجارهنشینی افراد برای شب در بام خانهها باشد.»
فرهادی همان روز گفت که در یکی از روزنامهها گزارشی همراه با عکسی از برپایی چادر در پشتبامها به نقل از فردی به چاپ رسید که این عکس هم دال بر اجارهنشینی افراد در پشتبامها نیست چرا که ممکن است در تابستان افراد خانه بخواهند شب در پشتبام بخوابند و چادر هم برپا کنند.»