![](https://old.iranintl.com/sites/default/files/styles/articles_landing/public/download_2_16.jpg?itok=b9i9vKd3)
کسری در تراز عملیاتی و سرمایهای بودجه همزمان با افزایش درآمد نفتی
بانک مرکزی ایران آمارهای جدیدی با تمرکز بر وضعیت هشت ماهه بودجه سال جاری خورشیدی
را منتشر کرده است. بر اساس این گزارش، کسری تراز عملیاتی و سرمایهای دولت در هشت ماهه سال ۹۷ به
رقم بیسابقه ۴۲ هزار و ۶۵۰ میلیارد تومان رسیده که دو برابر مصوب بودجه است.
قانون بودجه برای هشت ماه سال جاری، ۹۵ هزار و ۷۶۰ میلیارد تومان درآمد مالیاتی پیشبینی کرده بود، اما تنها ۷۰ درصد آن تحقق یافته است.
درآمدهای مالیاتی هشت ماه به کمی بیش از ۶۷ هزار میلیارد تومان رسیده است.
برای کل سال نیز درآمدهای مالیاتی در قانون بودجه ۹۷ بیش از ۱۴۲ هزار میلیارد تومان پیشبینی شده است، اما با توجه به رشد منفی اقتصادی، و افزایش آثار منفی بازگشت تحریمها در نیمه دوم سال، چه میزان از این رقم محقق خواهد شد.
بهتازگی مسعود خوانساری رئیس اتاق بازرگانی تهران گفت «هفتهای نیست که ۱۰ تا ۵۰ شرکت بزرگ کشور تعطیل نشوند، روزی نیست که صدها کارگر بیکار نشوند، سال گذشته از ۱۵۰۰ شرکت پیمانکاری نفتی ۸۰۰ شرکت تعطیل شدهاند». کاهش فعالیت واحدهای اقتصادی به طور مستقیم بر روی درآمد مالیاتی تاثیر میگذارد.
بر اساس ارزیابی صندوق بینالمللی پول، تولید ناخالص داخلی ایران در سال گذشته میلادی ۱/۵ درصد کاهش یافت و در سال ۲۰۱۹ حدود ۳/۶ درصد کاهش خواهد یافت.
جزئیات گزارش جدید بانک مرکزی نشان میدهد درآمدهای نفتی ایران در هشت ماه سال جاری بیشتر از برآورد بودجه بوده است.
منابع حاصل از نفت و فرآوردههای نفتی (شامل صادرات) برای هشت ماهه سال در قانون بودجه سال ۹۷ حدود ۶۸ هزار میلیارد تومان پیشبینی شده بود، اما در عمل ۸۴/۵ هزار میلیارد تومان منابع حاصل شده که بسیار بالاتر از اهداف قانون بودجه بوده است.
علت امر، افزایش چشمگیر قیمت نفت در هشت ماه سال جاری خورشیدی نسبت به قیمت پیشبینیشده نفت در بودجه ۹۷ است.
در بودجه سال ۹۷ قیمت هر بشکه نفت ۵۵ دلار در نظر گرفته شده بود، اما بر اساس گزارشاوپک، متوسط قیمت نفت سنگین ایران در این دوره زمانی نزدیک به ۶۸ دلار بوده است.
همچنین میزان صادرات نفت ایران در بهار و اوایل تابستان بسیار بالاتر از پیشبینیبودجه بود. برای نمونه در اردیبهشت ماه ایران روزانه ۲/۸ میلیون بشکه صادرات نفت و میعانات گازی داشت که ۳۰۰ هزار بشکه بیشتر از پیشبینی بودجه بود.
البته، صادرات نفت ایران طی چند ماه گذشته به شدت افت کرده و قیمت کنونی نفت شاخص
برنت که گرانتر از نفت ایران است نیز به حدود ۶۲ دلار سقوط کرده است.