آمار فوتیهای روزانه در موج پنجم کرونا به بالاترین میزان رسید؛ دعوا بر سر واکسن ادامه دارد
شمار فوتیهای ناشی از کرونا روز شنبه ۲۵۹ نفر اعلام شد که بالاترین میزان از زمان آغاز موج پنجم کرونا در ایران محسوب میشود؛ مقامهای استانهای مختلف از وخامت اوضاع خبر دادهاند و همزمان کشمکشها بین مقامهای جمهوری اسلامی بر سر واکسن ادامه دارد.
به این ترتیب طبق آمار رسمی، مجموع جانباختگان از ابتدای شیوع کرونا تا کنون به ۸۸ هزار و ۵۳۲ نفر رسیده است.
همچنین بنابر آماری که وزارت بهداشت ایران روز شنبه دوم مرداد اعلام کرد، در شبانهروز اخیر ۱۸ هزار و ۶۳۲ مورد جدید ابتلا به کرونا به ثبت رسید که بیش از ۲۵۰۰ تن از آنها بستری شدند.
طبق آمار رسمی مجموعا چهارهزار و ۷۸۴ نفر از مبتلایان به کرونا در بخشهای مراقبتهای ویژه بیمارستانها بستری هستند.
در حال حاضر ۲۳۲ شهر ایران در وضعیت قرمز، ۱۱۷ شهر در وضعیت نارنجی و ۹۹ شهر در وضعیت زرد شیوع کرونا قرار دارند.
علیرضا زالی، رییس ستاد مقابله کرونا در تهران، وضعیت شیوع این ویروس در این استان را «به شدت قرمز» و «وخیم» توصیف کرد.
زالی روز شنبه با تاکید بر اینکه شاخصهای شیوع کرونا در استان تهران «رو به افزایش است»، به خبرگزاری ایلنا گفت: «شرایط تهران آنقدر وخیم است که حتی نیاز به جنبه افراط و تفریط در اطلاعرسانی ندارد.»
به گفته او، در حال حاضر بیش از هشت هزار بیمار مبتلا به کرونا در بیمارستانهای تهران بستری هستند و روزانه نیز بیش از ۲۰ هزار بیمار مراجعه سرپایی به مراکز درمانی دارند.
در استان البرز، در همسایگی تهران، نیز تعداد مبتلایان بستریشده در بیمارستانها روز شنبه ۴ رقمی شد.
روند افزایشی شیوع کرونا در دیگر استانهای ایران، به ویژه گیلان، فارس و خوزستان، نیز ادامه دارد.
از جمله امرالله مردانی، دبیر شورای سلامت اهواز، از افزایش ۳۰ درصدی تعداد مبتلایان به کرونا در این شهر نسبت به هفته گذشته خبر داد و گفت این افزایش موجب شده چهار بیمارستان دیگر به چرخه پذیرش این بیماران اضافه شوند.
ادامه کشمکشها بر سر واکسن
علیرضا زالی، رییس ستاد مقابله با کرونا در تهران، روز شنبه تاکید کرد فرآیند واکسیناسیون در پایتخت دستکم ۱۰ تا ۱۴ روز عقب است؛ با این حال دعوای مقامهای جمهوری اسلامی بر سر واکسن کرونا و واردات آن همچنان ادامه دارد.
در یکی از تازهترین موارد کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و دارو، اظهارات معاون پیشین احمدینژاد درباره ممانعت از واردات واکسن را «رکوردزنی در خالیبندی» خواند.
به تازگی ویدیویی از سخنان محمدشریف ملکزاده، معاون پیشین محمود احمدینژاد، درباره جلوگیری دولت از واردات ۱۵ میلیون واکسن اسپوتنیک به ایران منتشر شد که وی در آن میگوید: «۱۵ میلیون اسپوتنیک به ما هدیه میدادند که واکسیناسیون در سیستان و بلوچستان با سرعت انجام شود ولی اجازه واردات ندادند.»
جهانپور با بازنشر این ویدیو در توییتر خود نوشت: «خالیبندی» واردات واکسن مرز ۱۵ میلیون را درنوردید. ««شما جیب ما را نزن، واردات واکسن رایگان پیشکش!»
حمله لفظی جهانپور به این مقام پیشین در حالی است که پیامدهای سخنان چند روز پیش یک مقام دیگر جمهوری اسلامی درباره اسپوتنیک نیز همچنان ادامه دارد.
علیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد مقابله با کرونا، چند روز پیش در کلابهاوس گفت خط تولید واکسن اسپوتنیک که از شهریور در ایران راهاندازی میشود «به درد نمیخورد» و فریبمان دادند.
به گفته او، با اینکه تولیدات این خط تولید در ایران آماده میشود اما از آنِ ایران نیست و روسیه میتواند آن را جای دیگر توزیع کند.
در پی انتشار این سخنان، سعید نمکی گفت که اظهارات علیرضا رئیسی تحریف شده است.
واردات واکسن روسی اسپوتنیک و همچنین برنامهریزی برای راهاندازی خط تولید آن در ایران عمدتا از طریق شرکت دارویی «اکتوورکو» صورت میگیرد؛ سعید نمکی پیش از تصدی وزارت بهداشت مدیرعامل این شرکت دارویی بود.
از سوی دیگر مقامهای ایران همچنان درباره میزان واکسنهایی که قرار است از روسیه وارد شود اظهارات ضد و نقیضی بیان میکنند.
علی خامنهای دیماه گذشته ورود «واکسن آمریکایی و انگلیسی» به ایران را ممنوع اعلام کرد و پس از آن مقامهای جمهوری اسلامی بر واردات واکسنهای چینی و روسی تبلیغات و تمرکز کردند.
با این حال در ماههای اخیر چندین مقام جمهوری اسلامی از «بدقولیهای چین و روسیه» سخن گفتهاند و خامنهای نیز روز جمعه گفت اختلال در روند واکسیناسیون عمدتا به دلیل «بدقولی فروشندگان» است.
بر اساس آمارهای وزارت بهداشت، تاکنون فقط ۷ میلیون و ۶۵۴ هزار نفر دوز اول واکسن کرونا دریافت کردهاند و اندکی بیش از دو میلیون نفر از آنها دوز دوم این واکسن را تزریق کردهاند.