ابراز نگرانی شبکه جهانی «پژوهشگران در معرض خطر» درباره وضعیت فریبا عادلخواه
شبکه جهانی «پژوهشگران در معرض خطر» با صدور اطلاعیهای درباره وضعیت فریبا عادلخواه، جامعهشناس ایرانی-فرانسوی زندانی در بازداشتگاه اوین، ابراز نگرانی کرد.
این شبکه در اطلاعیهای که روز چهارشنبه، ۲۶ تیر منتشر کرد با تاکید بر ضرورت تعهد جمهوری اسلامی به اسناد حقوقی بینالمللی، از جمله اعلامیه جهانی حقوق بشر و میثاق جهانی حقوق سیاسی و مدنی، بازداشت او را که مشغول تحقیقات دانشگاهی بوده، مورد انتقاد قرار داد.
«پژوهشگران در معرض خطر» (Scholars at Risk) یک شبکه جهانی متشکل از ۴۰۰ موسسه دانشگاهی و آموزشی از بیش از ۳۹ کشور جهان است. این شبکه با هدف حمایت از آزادی آکادمیک و دفاع از حقوق بشر برای پژوهشگران و دانشگاهیان تشکیل شده است و به گزارش وضعیت کسانی میپردازد که در کشور خود بهخاطر شرایط و تنگناهای سیاسی قادر به تدریس و پژوهش نیستند.
شبکه پژوهشگران در معرض خطر همچنین از دولت ایران خواسته است که از «ایجاد محدودیت، انتقام و دخالت در آزادیهای دانشگاهی محققان خودداری کند.»
عادلخواه، پژوهشگر حوزه جامعهشناسی و دارای تابعیت ایرانی-فرانسوی است که طی خرداد ماه، مدتی پس از ورود به ایران از سوی نیروهای سپاه پاسداران بازداشت شد.
امانوئل ماکرون، رییسجمهوری فرانسه با ابراز نگرانی از بازداشت او گفته که از رییسجمهوری ایران در این باره درخواست توضیح کرده است.
به گزارش این نهاد، عادلخواه که برای انجام تحقیقاتی به افغانستان و ایران سفر کرده و قرار بود روز سوم تیر به فرانسه بازگردد، از حق دسترسی به خدمات کنسولی سفارت فرانسه نیز محروم شده است.
در اطلاعیه این نهاد درباره بازداشت عادلخواه آمده است: «چنین حوادثی، علاوه بر آسیب رساندن به قربانیان، اثرات مایوسکنندهای بر آزادی علمی میگذارد و جامعه دموکراتیک را بهطور کلی تضعیف میکند.»