
انشعاب در «جبهه ملی ایران»
در حالی که دو روز پیش «جبهه ملی ایران» ترکیب جدید اعضای شورای مرکزی و هیأت رهبری خود را اعلام کرد، شماری از اعضای این جمعیت سیاسی، در بیانیهای با عنوان «بیانیه اعلام موجودیت جبهه ملی ششم»، جدایی و فعالیت مستقل خود را علنی کردند.
بیانیه جدایی را ۱۰ نفر امضا کردهاند: محمد اویسی، مهران بختیار، گیتی پورفاضل، عیسی خان حاتمی، جمال درودی، آرش رحمانی، علی رشیدی، اشکان رضوی، کورش زعیم و شاهین سپنتا.
گروه مزبور در بیانیه خود نوشتهاند: «ما اعضای باقیمانده شورای مرکزی منتخب «پلنوم ۸۲ »به اضافه نمایندگان سازمانهای زیرمجموعه جبهه ملی ایران، راهی نو را بر پایه راهبرد و روشهای دکتر مصدق بزرگ برای دستیابی به استقلال سیاسی، و کشورداری مردمی و مداراگرانه و حقوق بشری کورش بزرگ در پیش داریم که در آن دروغ و ریاکاری که در میهن ما رایج شده جایی ندارد.»
گفتنی است، برمبنای اطلاعیه آخر جبهه ملی ایران، هرمیداس باوند، هوشنگ خیراندیش، محسن فرشاد، جمشید میرعمادی و حسین موسویان به سمت اعضای هیئت رهبری این جمعیت سیاسی انتخاب شدهاند.
همچنین، حسین موسویان، منوچهر ملک قاسمی، صادق مسرت، ضیاء مصباح و ابوالفضل نیماوری، اعضای شورای مرکزی، و سیدحسن امین، علی حاج قاسمعلی، کورش زعیم، رضا گل نراقی، محمد ملک خانی، و جمشید وحیدا اعضای هیئت اجرائیه جبهه ملی معرفی شدهاند.
جبهه ملی ایران در سال ۱۳۲۸ و به رهبری دکتر محمد مصدق تأسیس شد. این جبهه در ابتدا شامل نیروها و جمعیتهای سیاسی حامی دولت مصدق و همراه نهضت ملی (ازجمله حزب ایران، حزب ملت ایران، حزب مردم ایران) بود؛ اما بعدتر، و پس از کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ دچار تغییر تدریجی شد. جمعیتهای سیاسی همراه جبهه (ازجمله نهضت آزادی ایران) مسیر مستقل خود را تعقیب کردند.
در آستانه انقلاب اسلامی، جبهه ملی چهارم با حضور فعالانی چون کریم سنجابی، غلامحسین صدیقی، شاپور بختیار، کاظم حسیبی، مهدی آذر، داریوش فروهر، علی اردلان، و اسدالله مبشری بار دیگر فعال شد.
از ابتدای دهه شصت و پس از اعتراض جبهه ملی ایران به لایحه قصاص، و متعاقب سخنرانی تند آیتالله خمینی، موجی از بازداشت فعالان این جمعیت سیاسی آغاز شد. از آن پس، این جمعیت سیاسی همواره زیر محدودیت و فشار و سرکوب، و در ممنوعیت قانونی به فعالیت خود ادامه داده است.
پرویز ورجاوند، تا هنگام فوت در سال ۱۳۸۶ سخنگویی این جمعیت سیاسی، عبدالعلی ادیب برومند تا زمان درگذشت در سال ۱۳۹۵ رهبری آن، و حسین شاهحسینی تا پایان عمر در سال ۱۳۹۶در شورای رهبری آن، فعال بودند، و ازجمله چهرههای شناختهشده جبهه ملی ایران محسوب میشدند.