شما صفحه ای از سایت قدیمی ایران اینترنشنال را مشاهده می کنید که دیگر به روز نمی شود. برای مشاهده سایت جدید به iranintl.com مراجعه کنید.

جان بولتون: آخرین معافیت‌ها از تحریم‌های ایران لغو می‌شود

جان بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، به وبسایت آمریکایی برایت‌بارت نیوز گفت که دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا، در واکنش به غنی‌سازی بالاتر از سطح مجاز اورانیوم از سوی ایران، در حال بررسی لغو آخرین معافیت‌ها مربوط به تحریم‌های این کشور است.

دو روز پیش، حسن روحانی، رییس جمهوری اسلامی ایران گفت که از روز ۱۶ تیر «هر مقداری که دلمان خواست و ضرورت و نیاز ما بود، غنی‌سازی را افزایش می‌دهیم.»

این در حالی است که برجام، غنی‌سازی اورانیوم بالاتر از ۳/۶۷ درصد را برای ایران ممنوع کرده است.

در واکنش به این اظهارات روحانی، ترامپ به ایران هشدار داد که «مراقب تهدید کردن‌ها» باشد. رییس جمهوری آمریکا پیشتر نیز ‌در واکنش به عبور ایران از مرز مجاز ذخیره اورانیوم غنی‌شده گفته بود که ایران با «آتش» بازی می‌کند.

برایتبارت نیوز با اشاره به این تنش‌ها نوشته که این تصور وجود داشت که حتی آمریکا علیه ایران دست به اقدام نظامی بزند، اما جان بولتون تأکید کرده که پاسخ آمریکا به این اقدام جدید ایران می‌تواند بر فشار مالی و دیپلماتیک بیشتر متمرکز شود.

برایتبارت نیوز به مقاله هفته گذشته مایکل دوران، رییس پیشین شورای امنیت ملی در دوران جورج بوش، با نام «حد ایران واقعا چیست؟» اشاره می‌کند که در نشریه اینترنتی موزائیک منتشر شد.

مایکل دوران در این مقاله توضیح داده که دلیل ایران برای کارزار «مقاومت حداکثری» خود چیست و چرا به تجاوزها در مقیاس کوچک علیه آمریکا و متحدانش در خلیج فارس ادامه می‌دهد و از سوی دیگر از اروپا می‌خواهد که آمریکا را برای معافیت‌هایی که به واسطه برجام اعمال می‌شد، مجاب کند.

همچنین مایکل دوران در مقاله دیگری که روز چهارشنبه در وال استریت جورنال منتشر کرد، نوشت که از زمانی که دونالد ترامپ از توافق هسته‌ای ایران خارج شد، آمریکا دو بار معافیت‌ها را لغو کرد. اما معافیت‌های باقی‌مانده موجب می‌شود که ایران برنامه هسته‌ای خود را با حمایت و مشارک روس‌ها، چینی‌ها و اروپایی‌ها حفظ کند.

جان بولتون به برایتبارت نیوز می‌گوید که مقاله مایکل دوران با تجزیه و تحلیل‌های دولت ترامپ سازگار است.

مشاور امنیت ملی کاخ سفید اضافه کرد که اکنون دولت ترامپ مشغول بررسی جدی لغو پنج معافیت است.

او سپس به تفاوت دیدگاه نسبت به برنامه هسته‌ای ایران میان دولت ترامپ و مسئولان پیشین دولت اوباما اشاره می‌کند. مقامات پیشین دولت اوباما و همچنین نامزدهای دموکرات برای انتخابات آینده آمریکا، معتقدند که آمریکا باید در توافق هسته‌ای ایران بماند.

بولتون می‌گوید که به اعتقاد این دسته از سیاستمداران آمریکایی، ایران حق داشت که «برنامه هسته‌ای صلح‌آمیز» داشته باشد. او به نامه اوباما به خامنه‌ای اشاره می‌کند که در اکتبر ۲۰۱۴ ارسال شده بود و در آن اوباما نوشته بود با برنامه هسته‌ای غیرنظامی ایران به شرط آنکه بر اساس یک توافق با گروه پنج به علاوه یک مورد نظارت قرار گیرد، موافق است.

بولتون تأکید می‌کند که تفاوت دولت کنونی آمریکا با دولت پیشین این کشور در همین جاست. دولت کنونی واشنگتن فکر نمی‌کند که ایران حق غنی‌سازی حتی در این میزان محدود دارد.

مشاور امنیت ملی کاخ سفید به نکته دیگر نامه اوباما اشاره می‌کند که نوشته بود: «من فکر می‌کنم که ایران باید مثل همه ملت‌ها بر اساس پیمان عدم گسترش سلاح اتمی رفتار کند که این امر نتیجه اجرای کامل چنین توافقی خواهد بود.».

اما بولتون می‌گوید که «ما معتقد نیستم که ایران در مسیر رعایت پیمان عدم گسترش سلاح اتمی است». او به آرشیو اسناد هسته‌ای ایران که به دست اسرائیل رسیده اشاره می‌کند و ادعای ایران مبنی بر عدم تلاش برای دستیابی به سلاح اتمی را زیر سوال می‌برد.

او می‌گوید که این اسناد نشان می‌دهد که اظهارات دولت اوباما مبنی بر «برنامه اتمی صلح‌آمیز ایران» دروغ بود. بولتون تأکید می‌کند که ایرانیان نه تنها برجام، بلکه ان‌پی‌تی را نیز نقض کرده‌اند.

بولتون همچنین رفتار کنونی ایران را در کاهش تعهدات برجامی خود و همچنین تهاجم به آمریکا را نتیجه سیاست «فشار حداکثری» دولت ترامپ می‌داند: «این نشانه‌ای است بر این که رژیم واقعا گرمای تحریم‌های اقتصادی را حس کرده است. همچنین نشاندهنده سوءنیت ایران.»

بولتون معتقد است که رفتار کنونی ایران به صورت قانع‌کننده‌ای نشان می‌دهد که این کشور هیچ گاه تصمیم خود برای ساخت سلاح اتمی را رها نکرد.

او همچنین به موضع‌گیری اروپایی‌ها در این زمینه اشاره می‌کند و می‌گوید که این موضع‌ در هفته‌های آینده ناپایدارتر خواهد شد.

بولتون در پایان می‌گوید که مسئله اصلی این نیست که چه کسی از برجام خارج شده یا آن را نقض کرده. مسئله اساسی این است که ایران همچنان به دنبال سلاح اتمی است و به این تلاش خود ادامه می‌دهد.

او تأکید می‌کند که ایران هیچ تصمیم استراتژیکی مبنی بر ترک سلاح اتمی نگرفته است. «خیلی شفاف است که آنها می‌خواهند که سلاح اتمی داشته باشند.»

تازه چه خبر؟
سازمان حقوق بشر ایران به نقل از منابع آگاه از «مرگ مشکوک» شاهین ناصری، از شاهدان شکنجه نوید افکاری، در سلول انفرادی زندان تهران بزرگ خبر داد. برادر...More
طالبان اسامی شماری از افراد از جمله دو نفر از فرماندهان نظامی طالبان را که به سمت‌های مهم دولتی منصوب کرده است، اعلام کرد. به گفته ذبیح‌الله مجاهد،...More
حسن زرقانی دادستان مشهد از بازداشت شش متهم پرونده کودک‌ربایی در این شهر خبر داد و اعلام کرد که متهم اصلی پرونده هنوز دستگیر نشده وفراری است. زرقانی...More
پارلمان اروپا در قطعنامه‌ای اعلام کرد گروه شبه‌نظامی حزب‌الله لبنان که بارها وفاداری ایدئولوژیک قوی خود به جمهوری اسلامی را نشان داده، دولت لبنان را...More
ارتش سودان در بیانیه‌ای که از تلویزیون دولتی این کشور پخش شد، اعلام کرد تلاش برای کودتا را خنثی کرده و اوضاع تحت کنترل است. یک عضو شورای حکومتی سودان...More