
خودسوزی یک دختر ۱۷ ساله در پی ازدواج اجباری در تهران
یک دختر ۱۷ ساله در تهران در پی فشارهای روحی و روانی ناشی از ازدواج اجباری دست به خودسوزی زد و جانش را از دست داد.
خبرگزاری هرانا، رسانه مجموعه فعالان حقوق بشر ایران، روز یکشنبه ۱۱ اسفندماه گزارش داد که خودسوزی این دختر نوجوان در روز ۹ بهمنماه و در پی ازدواج او با اصرار خانواده و با وجود مخالفتش اتفاق افتاده است.
پس از اقدام به خودکشی، با وجود انتقال این دختر به بیمارستان مطهری، او بر اثر شدت جراحات جان خود را از دست داد.
هرانا نوشته است خودسوزی این نوجوان «در پی ازدواج اجباری به اصرار خانواده و اطرافیان» صورت گرفته است.
خودکشی این نوجوان در حالی اتفاق میافتد که کارشناسان حوزه حقوق کودک و جامعهشناسان درباره افزایش کودکهمسری و ازدواجهای اجباری در ایران و پیامدهای آن هشدار دادهاند.
در مهرماه علیرضا رئیسی، معاون وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی ایران، اظهار کرده بود که در سال ۱۳۹۷ در ایران ۹۹ هزار و ۲۷۰ نفر اقدام به خودکشی کردند که به گفته او که «۲۰ درصد زیر ۱۸ سال بودهاند.»
این رقم به معنای خودکشی نزدیک به ۲۰ هزار کودک تنها در سال ۱۳۹۷ است.
افزایش کودکهمسری و خودکشی
علاوه بر رسوم قومی، مذهبی و خانوادگی از انگیزههای اقتصادی نیز به عنوان یکی از دلایل رشد کودکهمسری نام برده میشود.
روز شنبه مسعود سلطانیفر، وزیر ورزش و جوانان ایران، تایید کرده بود که با افزایش وام ازدواج از سوی دولت موارد کودکهمسری طی سال گذشته رشد پیدا کرد.
سیاستهای تشویقی جمهوری اسلامی برای افزایش ازدواج در جامعه به موازات روشهای دیگر از طریق اعطای وام ازدواج نیز پیگیری شده است.
محمدمهدی تندگویان، معاون امور جوانان وزارت ورزش و جوانان، نیز در دیماه درباره رشد کودکهمسری گفته بود: «در سال ۱۳۹۷، همزمان با افزایش مبلغ وام ازدواج به ۱۵ میلیون تومان، این رقم به سه هزار و ۴۳۲ دختر زیر ۱۵ سال رسید.»
از سوی دیگر طیبه سیاوشی، نماینده مجلس، نیز پیشتر به خبرگزاری ایلنا گفته بود که در پنج ماهه نخست امسال، تعداد متقاضیان وام ازدواج برای افراد زیر ۱۵ سال نسبت به سال ۱۳۹۶ «حدودا ۹۰ برابر» شده است.
افزایش کودکهمسری و همچنین خودکشی کودکان در دهههای اخیر در حالی است که بر پایه برخی گزارشهای آماری، در فاصله سالهای ۱۳۶۳ تا ۱۳۷۲، ۱۵۰۰ تا ۲۷۰۰ مورد مرگ مشکوک به خودکشی در میان نوجوانان و کودکان ایران ثبت شده بود.
آمار اعلام شده از سوی معاون وزارت بهداشت نشان میدهد که این رقم از دهه ۱۳۶۰ تا سال ۱۳۹۷ نزدیک به ۱۰ برابر رشد داشته است.
برخی کارشناسان ازدواج اجباری را در کنار «تعارض هویت جنسی»، «بیماریهای بهداشت روان»، «فشار گروه همسالان» و «افسردگی معالجه نشده» از جمله عوامل اصلی خودکشی کودکان در ایران میدانند.