داستان کل کشور: حدود الهی نباید به خاطر فشارهای حقوق بشری تعطیل شود
محمدجعفر منتظری، دادستان کل کشور، گفت جمهوری اسلامی نباید به خاطر فشارهای حقوق بشری، که او آنها را «دروغین» خواند؛ اجرای مجازات «حدود الهی» را کنار بگذارد.
خبرگزاری میزان، وابسته به قوه قضاییه، روز جمعه ۲۸ دیماه، به نقل از منتظری نوشت: «پس از این که در همایشی در خصوص حدود الهی، مطالبی را بیان کردم؛ برخی رسانههای مکتوب و شبکههای فضای مجازی به ویژه عدهای از معاندین، با احکام نورانی اسلامی با هدف و برداشت ناصواب یا انتخاب تیترهایی به سلیقه خود به تفسیر این موضوع پرداختند.»
منتظری در بخش دیگری از صحبتهای خود در توضیح مواضعش گفت: «حدود الهی که در قرآن کریم به آنها تصریح شده تعطیل بردار نیست. ما نباید به علت فشارهای مدعیان دروغین حقوق بشری که با پندار غلط خود حدود الهی را مغایر آن میدانند، اجرای این حدود را تعطیل کنیم.»
روز چهارشنبه گذشته، برخی از رسانهها با اشاره به صحبتهای دادستان کل کشور گفته بودند جمهوری اسلامی برای این که در مجامع بینالمللی و سازمان ملل محکوم نشود؛ از اجرای حدود الهی دست کشیده است.
در رژیم کیفری جمهوری اسلامی، حدود الهی به مجموعه مجازاتهایی اشاره دارد که خاستگاه آنها کاملا فقهی است.
اجرای حدود شرعی، به اعتبار آن که مجازاتهای بدنی و خشن به حساب میآیند ؛ در تمامی این سالها با انتقادهای تند و مستمر فعالان حقوق بشری، داخلی و خارجی، مواجه بوده است. دستگاه قضایی ایران، چند سالی است که دستکم برخی از حدود شرعی از جمله سنگسار را در عمل اجرا نکرده است. برخی از ناظران، این تصمیم یا رویه جدید را در نتیجه فعالیتها و فشارهای نهادهای حقوق بشری ارزیابی میکنند.
سنگسار، محاربه، قطع دست سارق و نیز مجازات شلاق در شرب خمر و… در زمره «حدود شرعی» که در قوانین جزایی ایران آمده است.