سخنان متناقض سه مقام وزارت بهداشت درباره «واکسن پولی» طی چند ساعت
سخنان متناقض سه مقام وزارت بهداشت جمهوری اسلامی درباره «پولی شدن» واکسن کرونا با واکنش شهروندان در رسانههای اجتماعی مواجه شده است.
علیرضا رییسی، سخنگوی ستاد کرونا، نخستین مقام این وزارتخانه بود که روز یکشنبه ۲۹ فروردینماه در ارتباط با واکسیناسیون اعلام کرد کسانی که نمیخواهند منتظر نوبت خود برای تزریق بمانند، میتوانند با «پرداخت هزینه» زودتر واکسن را دریافت کنند.
این معاون وزارت بهداشت در این زمینه گفت: «طبق سیاستهای اعلام شده، همه مردم تا پایان سال رایگان واکسینه خواهند شد، اما اگر نوبت فردی برای دریافت واکسن در سند ملی واکسیناسیون به عنوان نمونه آذرماه است، میتواند با پرداخت هزینه زودتر این واکسن را دریافت کند.»
همزمان با او سخنگوی جمعیت هلال احمر هم اعلام کرده بود که اقدام به واردات واکسن خارجی خواهد کرد، اما این واکسنها رایگان نخواهد بود. سخنان این دو مقام در گزارش روزنامه دولتی همشهری با عنوان احتمال پولی شدن واکسن بازتاب یافت.
اما پس از سخنان سخنگوی ستاد کرونا کیانوش جهانپور، رییس مرکز روابط عمومی وزارت بهداشت، پولی شدن واکسیناسیون را رد کرد و گفت: «هر واکسن مجازی که وارد کشور شود، توسط وزارت بهداشت خریداری شده و به صورت رایگان به مردم تزریق خواهد شد.»
با این حال از سوی دیگر حیدر محمدی، مدیرکل دارو و مواد تحت کنترل سازمان غذا و داروی وزارت بهداشت، هم در یک گفتوگوی رادیویی گفته است احتمالا واکسن برای شهروندان بدون اولویت «۳۰۰ هزار تومان» هزینه خواهد داشت.
بحث واردات آزاد واکسن کرونا را طی هفتههای گذشته حسن روحانی، رییسجمهور، در سطح بالای حکومت مطرح کرده بود که رسانهها از آن به عنوان «چراغ سبز» برای پولی و فروشی شدن واکسن یاد کردند.
روحانی اخیرا نیز از تاخیر در تولید واکسن داخلی گلایه کرد و گفت: «نمیتوان تا تابستان منتظر واکسن داخلی باشیم.»
واکنش شهروندان: مدعی عدالتید؟
طرح علنی فروش واکسن با انتقاد گسترده کاربران رسانههای اجتماعی مواجه شد.
بسیاری از کاربران توییتر از جمله حمیدرضا طهماسبیپور، فعال رسانهای، این مساله را نشانه بیعدالتی خواند و نوشت: «مدعی عدالتید؟ به غرب میتازید که در جهالت است؟»
هستی امیری دانشجوی حقوق اقتصادی است که نوشته «جانمان را هم پولی میکنند. منطق بازار بر سلامت عمومی و واکسیناسیون هم سرایت کرد.» یکی از کاربران هم پولی شدن واکسن را با ارجاع به نام یکی از واکسنهای داخلی حکومت ایران برای جمهوری اسلامی «برکت» خواند.
شماری از شهروندان تاخیر و عدم شفافیت رخ داده در مساله تامین واکسن را مورد انتقاد قرار داده و نوشتهاند مساله حکومت در این زمینه تا الان تامین پول آن بوده است.
تناقضات وزارت بهداشت با هلال احمر
از سوی دیگر طی روزهای گذشته وزارت بهداشت و جمعیت هلال احمر در زمینه واردات واکسن کرونا هم مواضع متناقضی داشتهاند.
در حالی که هلال احمر از صادر نشدن مجوز واردات خبر داده بود، وزارت بهداشت اعلام کرد مجوز در ۱۴ فروردین صادر شده و هلال احمر ۱۳ میلیون یورو ارز دولتی هم برای واکسن آنفولانزا دریافت کرده بود که آن را وارد نکرد.
از سویی مساله دریافت پول برای واکسن در حالی صورت میگیرد که دولت پیشتر بارها وعده رایگان بودن واکسن را مطرح کرده بود.
پرونده آبادان و علیآبادکتول در افکار عمومی
طی روزهای گذشته گزارشها از آبادان در جنوب کشور و علیآبادکتول در شمال کشور در زمینه واکسیناسیون خارج از نوبت برخی مسئولان شورا و شهرداری به جای پاکبانان، موجب انتقاد گسترده شهروندان از ابهام در واکسیناسیون شده بود.
شهروندان در رسانههای اجتماعی همچنان پیگیر این پروندهها هستند.
پیشتر روز ۲۳ فروردینماه محمدرضا شریفی مقدم، دبیرکل خانه پرستار ایران، هم ضمن انتقاد از شفاف نبودن آمار مربوط به واکسیناسیون در کشور روند آن را نامناسب عنوان کرد و گفت: «اگر مسئولان بهداشتی کشور ریگی در کفششان نبود، آمار شفافی از واکسیناسیون کرونا در ایران ارائه میدادند.»