نامه ۳۰۰ مدرس حوزه قم در انتقاد به لغو مکرر جلسات خبرگان به خاطر کرونا
نزدیک به سیصد نفر از مدرسان و روحانیان حوزه علمیه قم در نامهای به اعضای هیات رییسه مجلس خبرگان، ضمن انتقاد از لغو اجلاسیههای مجلس خبرگان به خاطر شیوع کرونا، شرایط «اسلام و نظام» را حساس خوانده و خواهان تشکیل جلسه فوری این مجلس و اتخاذ تصمیمات قاطع در مورد عملکرد حسن روحانی شدند.
این نامه درحالی منتشر شده است که مجلس خبرگان تاکنون دو اجلاسیه خود را به دلیل شیوع کرونا در اسفند ماه ۹۸ و مرداد ۹۹ لغو کرده است.
در این نامه که جمعی از روحانیان قم آن را خطاب به هیات رییسه مجلس خبرگان شامل احمد جنتی، ابراهیم رییسی، محمدعلی موحدی کرمانی، احمد خاتمی، عباس کعبی، محسن قمی و هاشم حسینی بوشهری، نوشتهاند از این افراد به عنوان «حصون[پناهگاه] امت» نام بردهاند و شخص حسن روحانی را به عنوان به عدم همکاری در رفع مشکلات فعلی معرفی کردهاند.
نویسندگان این نامه که اغلب در شمار روحانیان حکومتی قرار دارند، در نامه خود خطاب به هیات رییسه مجلس خبرگان نوشتند: «از حصون امت انتظار میرفت در این شرایط حساس که اسلام، انقلاب، نظام و مردم وضعیت سختی را تجربه میکنند، در صف اول پیگیری حل مشکلات باشند لکن با کمال تاسف، شاهد لغو جلسات مجلس خبرگان آنهم به بهانه حقیر کرونا هستیم.»
امضاکنندگان این نامه در بخشی از نامه خود به هیات رییسه مجلس خبرگان، تاکید کردند که «حضرات آقایان عنایت دارند که در ماههای اخیر نمایندگان مجلس شورای اسلامی مکررا و صراحتا از حل مشکلات مردم اظهار عجز نمودهاند چرا که به اذعان ایشان، شخص رییس جمهور بنای همکاری در حل مشکلات مردم را ندارد بنابراین ورود زعماء القوم ضرورتی انکار ناپذیر است».
آنها در بخش دیگری از نامه خود به استناد آنچه «امر موکد» رهبر جمهوری اسلامی «در خصوص مطالبهگری خبرگان از سایر نهادهای نظام» خواندند، تاکید کردند که این توصیه علی خامنهای «مسئولیت شرعی و قانونی» اعضای مجلس خبرگان را «بهمراتب مضاعف کرده» و «شایسته است با قید فوریت و پیش از فوت وقت با تشکیل جلسه خبرگان، تصمیمات قاطع و موثر» اتخاذ کنند.
نویسندگان این نامه درباره محتوای « تصمیمات قاطع و موثر» پیشنهادی خود توضیحی ارائه نکردند، اما به طور ضمنی به ناکارآمدی دولت و مجلس شورای اسلامی در شرایط فعلی اشاره کردند.
در شرایط معمول، مجلس خبرگان دو اجلاسیه سالانه در هفتههای پایانی تابستان و هفتههای پایانی زمستان هر سال برگزار میکند. اسفند ماه سال۹۸ هیات رییسه مجلس خبرگان اعلام کرد که اجلاسیه اسفند ماه خود را به دلیل شیوع کرونا و به توصیه مقامهای وزارت بهداشت لغو کردهاست.
با این حال پس از بازگشاییهایی که در اواخر فروردین ماه ۹۹ با دستور ستاد ملی مدیریت کرونا و تاکید این ستاد بر کاهش شدت و گستره شیوع کرونا نیز اجلاسیه مجلس خبرگان برگزار نشد، این درحالی است که با تصویب و به دستور ستاد ملی مدیریت کرونا کنکور دکتری، کارشناسی ارشد و کنکور سراسری و همچنین مراسم محرم در سراسر کشور برگزار شد.
پس از آن در نیمه مرداد ماه سالجاری باردیگر احمد خاتمی، سخنگوی هیات رییسه مجلس خبرگان اعلام کرد که اجلاس رسمی دوره پنجم مجلس خبرگان که قرار بود در ۲۷ مردادماه برگزار شود «با توجه به گسترش ویروس منحوس کرونا و درگیر بودن اکثر استانهای کشور با آن و نیز با لحاظ اینکه ستاد ملی مقابله با کرونا، تشکیل اجتماعات را ممنوع نموده، برگزار نخواهد شد.»
سخنگوی خبرگان همان روز اعلام کرد که «با فراهم شدن شرایط در زمان مناسب، تاریخ بعدی اجلاسیه اعلام میشود» اما اکنون با گذشت بیش از سه ماه، تاریخی برای برگزاری این اجلاسیه اعلام نشده است.
لغو دو اجلاسیه مجلس خبرگان درحالی صورت گرفته است که اعضای مجلس خبرگان اغلب روحانیان پیر و سالخوردهاند.
در میان مقامهای ارشد حکومتی، بالاترین سطح قرنطینه تاکنون در مورد علی خامنهای اجرا شده است.
خامنهای از زمان اعلام شیوع رسمی کرونا در ایران تاکنون تنها دو بار دیدار حضوری داشته است، بار اول بعد از پنج ماه قرنطینه، در یکم مرداد ماه با نخست وزیر عراق و بار دوم در سوم آبان ماه با اعضای ستاد ملی کرونا برگزار شد.
حسن روحانی نیز سفرها و برنامههای حضوری خود در ده ماه گذشته را به کلی لغو کرده است و دیدارهای حضوری او نیز به شدت محدود شده است.
علیرضا معزی، معاون ارتباطات و اطلاعرسانی دفتر حسن روحانی، پانزدهم مهر در صفحه توییتر خود از وجود «پروتکلهای ویژه ستاد ملی کرونا برای مقامات ارشد نظام» خبر داد و گفت که علی خامنهای به دلیل رعایت این پروتکل، ماهها برنامههای کاری خود را تغییر داده است.
نامه شماری از روحانیان قم به هیات رییسه مجلس خبرگان و انتقاد از لغو اجلاسیههای این مجلس درحالی صورت گرفت که در جریان اجلاسیههای قبلی، اعضای مجلس خبرگان با علی خامنهای دیدار میکردند، دیداری که با قرنطینه ویژه، وضعیت جسمی و کهولت سن خامنهای معلوم نیست که در شرایط شیوع کرونا امکانپذیر باشد.