پناهندگی سعید مُلایی قهرمان ایرانی جودوی جهان در اعتراض به «باید ببازی»
ماریوس ویزر، رییس فدراسیون جهانی جودو، خبر داد سعید مُلایی قهرمان ایرانی جودوی جهان که اکنون در آلمان است،از این فدراسیون درخواست کمک کرده و میخواهد پناهنده شود.
رییس فدراسیون جهانی جودو، در مصاحبه با روزنامه آساهی شیمبون ژاپن، گفت: «مُلایی برای قرار نگرفتن مقابل حریف اسرائیلی، تحت فشار بوده و مجبور شدهاست تا مسابقه نیمه نهایی را ببازد.»
او گفت: «خانواده مُلایی برای اینکه این قهرمان جهان، مقابل حریف اسرائیلی قرار نگیرد، در ایران تحت فشار قرار گرفتند.»
رییس فدراسیون جهانی جودو گفت: «مُلایی تمایل دارد در تیم پناهندگان در مسابقات جودوی المپیک شرکت کند.»
همزمان موشه فونتی، سرمربی تیم ملی جودوی اسرائیل، هم گفت: «سعید مُلایی مصمم بود در مسابقات توکیو برای دریافت سهمیه المپیک ۲۰۲۰ تا انتها در رقابتها حضور داشته باشد. حتی این حضور او منجر به این میشد که در مقابل جودوکار اسرائیلی مبارزه کنند برای همین ماموران امنیتی به منزل او رفتند و با اعمال فشار به خانوادهاش، مُلایی را مجبور کردند تا پیش از رسیدن به مسابقه مقابل حریف اسرائیلی، در مقابل حریف بلژیکی خود ببازد.»
حضور در مقابل حریفان اسرائیلی برای اعضای تیمهای ملی ایران در رشتههای ورزشی مختلف ممنوع است و مقامهای جمهوری اسلامی از زمان وقوع انقلاب ۱۳۵۷ به ورزشکاران ایرانی این اجازه را نمیدهند تا مقابل حریفان اسرائیلی قرار بگیرند.
رییس فدراسیون جودوی اسرائیل نیز روز پنجشنبه، هفتم شهریور، گفت: «سعید مُلایی، جودوکار ایرانی وادار شد روز پیش از مسابقات نهایی قهرمانی جهان در توکیو، در دور نیمهنهایی در مقابل «ماتیاس کاس» ببازد تا در دور نهایی از رویارویی با ساگی موکی از اسرائیل اجتناب کرده باشد.»
مُلایی در حال حاضر متهم شده است که با تمارض و باخت در مسابقات بین المللی از رویارویی با حریف اسرائیلی خود اجتناب کرده است.
فونتی در اینباره گفت: «یک ساعت پیش از دور نیمهنهایی در روز چهارشنبه، تیم اسرائیلی مطلع شد که مُلایی، جودوکار شماره یک جهان مصمم است به مسابقه ادامه دهد، حتی اگر در دور نهایی مجبور به رویارویی با ساگی موکی باشد.»
او افزود: «ما شنیدیم که مُلایی از رییس فدراسیون جودوی ایران خواست امنیت خانوادهاش را تضمین کند.»
جمهوری اسلامی ایران حضور ورزشکاران ایرانی در مسابقههای ورزشی مقابل اسرائیل را ممنوع کرده است. این ممنوعیت موجب حذف بسیاری از ورزشکاران ایرانی از رقابتهای بینالمللی شده است و آنها از رسیدن به قهرمانی محروم شدند.
در سال ۱۳۹۶ علیرضا کریمی، آزادکار وزن ۸۶ کیلوگرم تیم ملی کشتی ایران، به کشتیگیر روس به دلیل همگروه شدن با حریف اسرائیلی باخت. او بخت نخست کسب مدال طلای جهان بود اما مربی در کنار تشک فریاد می زد که «علیرضا باید ببازی ».
این رویداد بازتابهای گستردهای در شبکههای اجتماعی داشت و مدتی بعد رسول خادم در انتقاد از چنین شرایطی گفت:«اگر سیاست کشور به رسمیت نشناختن اسرائیل و عدم مبارزه با ورزشکاران اسرائیلی است، پس پنهانی به حریف قبلی باختن و برای تهیه گواهی بیماری، به درمانگاهها و پزشکان خارج از کشور مراجعه کردن، چه معنایی دارد؟»
رییس وقت فدراسیون کشتی به همین دلیل از سمت خود کناره گرفت و گفت: «چگونه میتوان عضو اتحادیه جهانی بود و تمام اندوخته حاصل از مناسبات بینالمللی خود را به جای کمک به ارتقای جایگاه ایران و کاهش حقکشیها، وقف خواهش برای تعلیق نشدن کرد؟ من توان نشستن بر چنین کرسیای را ندارم.»
رضا صالحی امیری، رییس کمیته ملی المپیک ایران و وزیر فرهنگ و ارشاد در دولت قبلی روحانی، اما با تاکید بر اینکه «ما نمیتوانیم تحت هیچ شرایطی از اصل تقابل با اسرائیل عبور کنیم»، گفت: «عدم رقابت با ورزشکاران اسرائیل جزو منشور انقلاب اسلامی است.»