گزارش وزارت صمت؛ تورم بیش از ۵۰ درصدی کالاهای اساسی طی یکسال
بنابر گزارش وزارت صنعت، معدن و تجارت، قیمت برنج ایرانی در مرداد ۱۴۰۰ نسبت به زمان مشابه پارسال بیش از ۴۰ درصد گران شده است. این گزارش، رشد قیمت برنج طارم را ۴۴ درصد و برنج هاشمی را ۴۳ درصد اعلام کرده است. رشد قیمت برنج تایلندی هم بیش از ۵۰ درصد برآورد شده است.
در میان کالاهای اساسی که قیمت آنها توسط وزارت صمت گزارششده، بیشترین رشد قیمت مربوط به شکر بوده که در فاصله یک سال بیش از ۶۳ درصد افزایش قیمت داشته است.
طبق این گزارش، قیمت گوشت مرغ و گوشت گوساله هم در یک سال گذشته به ترتیب ۵۳ و ۵۲ درصد گران شده است.
انتشار این گزارش در حالی است که مرکز آمار ایران سه روز قبل در گزارش تورم شهریور ۱۴۰۰ میانگین افزایش قیمت یکساله خوراکیها و آشامیدنیها در سال گذشته را ۶۲/۴ درصد اعلام کرده بود.
بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، در یک سال منتهی به شهریور ۱۴۰۰ تورم نقطهای شير، پنير و تخم مرغ ۷۲/۵ درصد، روغنها و چربیها ۹۷/۶ درصد، سبزیها و حبوبات ۹۳/۷ درصد و میوه و خشکبار ۵۵ درصد اعلام شده است.
جهش قیمت از تولیدکننده تا مصرفکننده
همزمان، مرکز آمار و اطلاعات وزارت رفاه با بررسی روند قیمتی برخی از محصولات اساسی در دو بخش تولید و مصرف اعلام کرد: در مورد کالاهایی همچون شیر و گوشت، با وجود اینکه افزایش قیمتها، مصرفکنندگان را تحت فشار قرار داده، ولی سود لازم را برای تولیدکنندگان اصلی نداشته است.
در این گزارش که بر اساس تحلیل قیمت تولیدکننده و مصرفکننده کالاهای کشاورزی و دامی طی سالهای ۹۷ تا ۹۹ تدوین شده، آمده است: شکاف بین دو قیمت تولیدکننده و مصرفکننده عمدتا ناشی از هزینههای واسطهگری، حمل و نقل و بستهبندی است.
بر اساس این گزارش در زمستان ۹۹ در مورد گوشت گوساله قیمت مصرفکننده ۲/۷ برابر بیشتر از قیمت تولیدکننده بوده است. این نسبت برای گوشت گوسفند و شیر ۲/۵ برابر ارزیابی شده است.