۳۹ سال دشمنی، میراث چرکین اشغال سفارت آمریکا در ۱۳ آبان ۱۳۵۸
هنگامی که مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، سیزدهم آبان ۱۳۹۷ (چهارم نوامبر ۲۰۱۸) را موعد احیای کامل تحریمهای ایران تعیین کرد، همزمانی این تاریخ با سالگرد اشغال سفارت آمریکا در تهران از دید ناظران پنهان نماند. پیام مستتر در تعیین این روز خاص، آشکار بود: آمریکا نقض حریم ملی و گروگانگیری دیپلماتهایش در تهران را فراموش نکرده است.
یکی از آن گروگانها که بعدها در دستگاه سیاست خارجی آمریکا تا مقام معاون وزیر ارتقا یافت، جان لیمبرت، استاد روابط بینالملل در دانشگاه نیروی دریایی آمریکاست.
آقای لیمبرت در گفتوگویی اختصاصی با ایراناینترنشنال، ماجرای اشغال سفارت ایران بهدست گروهی موسوم به «دانشجویان پیرو خط امام» در سال ۵۸ را زخمی چرکین توصیف کرد که علیرغم گذشت نزدیک ۴۰ سال، هنوز التیام نیافته است. اما به اعتقاد این دیپلمات کهنهکار آمریکایی، سیاستپیشگانی که در واشنگتن در بوق ایرانهراسی و ایرانستیزی میدمند، گروه محدودیاند که منافع خاص خود را تعقیب میکنند.
به گفته آقای لیمبرت، در جریان تلاشهای سیاسی که درنهایت به امضای توافق جامع هستهای با ایران انجامید، جناح راست آمریکا با لابیهای حامی اسرائیل علیه این تلاشها متحد شده بودند. اما او اعتقاد دارد که هدف آنها درواقع مبارزه با باراک اوباما، رییسجمهور دموکرات آمریکا بود و از ایرانهراسی برای این هدف، استفاده ابزاری میکردند.
در بخش دیگری از این گفتوگو، آقای لیمبرت به همصدایی و آنچه که ظاهرا هماهنگی جناح راست آمریکا با جناح راست ایران بهنظر میرسد، اشاره کرد و گفت ممکن است این همصدایی اتفاقی نباشد.
به اعتقاد جان لیمبرت، دولت ترامپ جایگزین مشخصی برای حکومت جمهوری اسلامی در ایران مدنظر ندارد. او همچنین درمورد امکان تغییر سیاست خصمانه آمریکا نسبتبه ایران بهواسطه موفقیت احتمالی دموکراتها در انتخابات میاندورهای ابراز تردید کرد.
گفتوگوی کامل محمد منظرپور، سردبیر شمال آمریکای ایران اینترنشنال با جان لیمبرت: