آزمایش موشکی آمریکا؛ سه دهه پس از پیمان نظامی با روسیه
سه دهه پس از امضای پیمان نظامی آمریکا و روسیه، در مورد منع ساخت و آزمایش موشکهای هستهای میانبرد، موسوم به «آیاناف»، آمریکا یک موشک کروز میانبرد آزمایش کرد.
پنتاگون، وزارت دفاع آمریکا، روز دوشنبه ۲۸ مرداد اعلام کرد که این کشور، یکشنبه این هفته از سواحل جزیره سن نیکلاس کالیفرنیا، یک موشک کروز میانبرد شلیک کرده است.
به گفته وزارت دفاع آمریکا، این موشک که از یک سکوی پرتاب متحرک شلیک شد، پس از طی ۵۰۰ کیلومتر، به طور دقیق به هدف تعیین شده خود، برخورد کرد.
پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد، در سال ۱۹۸۷میان میخائیل گورباچف، آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی، و رونالد ریگان، رییس جمهوری وقت ایالات متحده، در سالهای پایانی جنگ سرد امضا شد.
بر اساس مفاد این پیمان نظامی، دو طرف تعهد دادند که از تولید و توسعه موشکهای هستهای میانبرد یا قارهپیما، با برد ۵۰۰ تا پنج هزار کیلومتر، خودداری کنند.
در طول این سالها، آمریکا بارها روسیه را به نقض این پیمان نظامی متهم کرده بود.
به رغم این آزمایش موشکی روز یکشنبه آمریکا، دولت ایالات متحده پیشتر گفته بود که از کنترل مفید تسلیحات نظامی استقبال میکند، هرچند اجرای تعهدهای طرف مقابل خود، روسیه را زیر سوال برده است.
اعتبار پیمان نظامی ۱۹۸۷به طور رسمی در فوریه سال جاری به پایان رسید. با این حال، دو طرف عدم پایبندی خود به این پیمان موشکی را طی هفتههای گذشته اعلام کرده بودند. ابتدا آمریکا، در دوم اوت، اعلام کرد که به طور رسمی از این پیمان نظامی خارج شده است و پس از آن هم روسیه در واکنش گفت که دیگر به این پیمان نظامی پایبند نخواهد بود.
با پایان گرفتن اعتبار رسمی این پیمان نظامی و عدم پایبندی آمریکا و روسیه به آن، بسیاری از تحلیلگران از آغاز دوران تازهای از رقابتهای هستهای-نظامی میان آمریکا و روسیه ابراز نگرانی کردهاند.