آمریکا از پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد با روسیه خارج شد
آمریکا رسما از پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد با روسیه خارج شد تا آزمایش رده تازهای از موشکهایش را در تابستان سال جاری آغاز کند.
این پیمان مهم جنگ سرد در سال ۱۹۸۷ به امضای میخائیل گورباچف، آخرین رهبر شوروی سابق و رونالد ریگان، رئیسجمهوری وقت ایالات متحده آمریکا رسید.
ششماه پیش، دولت دونالد ترامپ در بیانیهای از تعلیق تعهدات خود در چهارچوب پیمان INF (منع موشکهای هستهای میانبرد) خبر داد و اعلام کرد که چنانچه تا دوم اوت (۱۱ مرداد) روسیه به تعهداتش عمل نکند، این تعلیق به خروج دائمی آمریکا از پیمان کنترل تسلیحات منتهی خواهد شد.
خواست دولت آمریکا این بود که روسیه باید به تعهداتش عمل کند؛ یعنی همه موشکها، پرتابگرها و تجهیزاتی که ناقض متن پیمان هستند را نابود کند.
هر دو کشور یکدیگر را به نقض پیمان متهم میکنند. آمریکا روسیه را متهم کرده که با تولید موشکی با قابلیت حمل کلاهک هستهای و با برد بیش از ۵۰۰ کیلومتر، پیمان را نقض کرده. حال آنکه مسکو ادعا میکند برد موشک مذکور ۴۸۰ کیلومتر است و پیمان نقض نمیشود. روسیه با رد ادعای آمریکا واشنگتن را به بهانهجویی برای خروج از این پیمان و توسعه موشکهای جدید خود متهم می کند.
با این همه، به گزارش نیویورک تایمز، موشکهای جدید آمریکا بیشتر برای مقابله با تهدیدات چین در نظر گرفته شده که زرادخانه موشکی مهمی در اختیار دارد و مدتهاست که به رقیب استراتژیک مهمتری نسبت به روسیه تبدیل شده است.
خروج آمریکا از این پیمان نگرانی از شکلگیری رقابت تسلیحاتی تازه را به همراه داشته است. با افزایش تنشهای آمریکا با کره شمالی و ایران، تصمیم ایالات متحده آمریکا به کنارهگیری از این پیمان ۳۲ ساله نگرانیهای تازهای را در اروپا و آسیا برانگیخته و زنگ خطر تکرار روزهای فاجعهبار را که به تاریخ پیوستهاند، به صدا در آورده است.
این در حالی است که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا پیشتر ادعا کرده که همپیمانانش در ناتو کاملا از تصمیم آمریکا در زمینه خروج از پیمان منع موشکهای میانبرد حمایت میکنند.
در همین حال، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد این پیمان را «عامل بازدارنده ارزشمندی» در برابر جنگ هستهای خوانده و گفته که خروج آمریکا از این پیمان، احتمالا «تهدید موشکهای بالستیک را افزایش دهد.»