آمریکا در جستوجوی گزینههای حمله نظامی به ایران
روزنامه آمریکایی والاستریت ژورنال در گزارشی نوشته است که مقامات آمریکایی و پنتاگون در ماههای گذشته با درخواست بررسی گزینههای حمله نظامی به ایران ازسوی تیم امنیت ملی کاخ سفید روبهرو بودهاند.
براساس این گزارش که روز یکشنبه ۲۳ دیماه منتشر شد، آغاز این بررسیها برمیگردد به شبی گرم در نیمه شهریورماه (اوایل ماه سپتامبر ۲۰۱۸) و شلیک سه خمپاره به منطقه سبز یا همان منطقه بینالمللی بغداد که مقر سفارتخانههای خارجی ازجمله سفارت آمریکاست. این خمپارهها، که ازسوی یکی از گروههای شبهنظامی همسو با ایران پرتاب شده بود، در فضای باز فرود آمد و کسی آسیب ندید؛ اما زنگخطرها را در واشنگتن بهصدا درآورد و تیم امنیت ملی ترامپ، مجموعه جلساتی برگزار کرد تا درباره پاسخ قوی و قاطع آمریکا به بحث و گفتوگو بنشینند.
به گزارش والاستریت ژورنال، در بخشی از این گفتوگوها، شورای امنیت ملی آمریکا به ریاست جان بولتون، از پنتاگون خواست گزینههای نظامی حمله به ایران را در اختیار کاخ سفید قرار دهد. به گفته مقامات فعلی و پیشین ایالات متحده، این درخواست، که جزئیاتش پیشتر گزارش نشده است، در پنتاگون و وزارت کشور آمریکا نگرانیهایی برانگیخت.
بهگفته مقامات آمریکایی، پنتاگون به درخواست شورای امنیت ملی عمل کرد، اما مشخص نیست آیا پیشنهادهایی نیز به کاخ سفید ارائه شد، آیا ترامپ از این درخواست مطلع شد و آیا طرحهای جدی حمله آمریکا به ایران در آن زمان شکل گرفت یا نه.
گَرِت مارکی (Garrett Marquis)، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا، گفت: «ما همچنان به بررسی وضعیت کارکنانمان پس از حمله به سفارت در بغداد و کنسولگری در بصره ادامه میدهیم و تمام گزینههای موجود را برای حفظ امنیت و تامین منافعشان مدنظر قرار میدهیم.»
درخواست بولتون نشاندهنده رویکرد مواجههجویانه دولت آمریکا در قبال تهران است؛ رویکردی که او از زمان انتصابش در فروردینماه سال گذشته همواره دنبال کرده است و برخی از مقامات پیشین آمریکا به آن انتقاد جدی دارند.
جان بولتون در صحبت با سایر مقاماتِ دولت موضعش را روشن کرد و گفت که از تغییر رژیم ایران حمایت میکند؛ موضعی که پیش از پیوستن به دولت ترامپ نیز سرسختانه پیگیری و از آن دفاع میکرد. این پژوهشگر اندیشکدههای آمریکایی و و تحلیلگر فاکسنیوز بهکرات از ایالات متحده خواسته بود که به ایران حمله کند، ازجمله در دیدگاهی که در سال ۲۰۱۵ در نیویورکتایمز منتشر شد، با عنوان «برای جلوگیری از بمباران ایران، ایران را بمباران کنید».
بولتون پس از انتصاب به مقام مشاور امنیت ملی آمریکا، با مایک پومپئو، وزیر خارجه، متحد شد تا سیاست خصمانهتری را با هدف تضعیف دولت تهران در پیش بگیرند. بولتون گفته است که در حال حاضر، وظیفه او اجرای برنامههای رییس جمهوری آمریکاست، و این برنامهها تغییر رژیم تهران را شامل نمیشود.
مشاور امنیت ملی آمریکا سال گذشته تلاش کرد این کشور را از توافق هستهای که باراک اوباما، رییس جمهوری پیشین آمریکا، امضا کرده بود، بیرون بکشد و تحریمهای اقتصادی علیه ایران را تشدید کند؛ اقداماتی که ترامپ مشتاقانه پیگیرش بود. بولتون در سخنرانی ماه سپتامبر، پس از حمله به سفارت آمریکا در بغداد، به تهران هشدار داد اگر ایران آمریکا یا متحدانش را تهدید کند «تاوان سختی خواهد داد».
به گزارش والاستریت ژورنال، کاخ سفید در ۱۱ سپتامبر ۲۰۱۸ بیانیهای دو پاراگرافی منتشر کرد که به نظر میرسد هشداری باشد برای حمله نظامی احتمالی:
«ایالات متحده رژیم تهران را مسئول هرگونه حملهای میداند که منجر شود به آسیبدیدگی کارکنان یا خسارت به ساختمانهای دولت ایالات متحده.»
دولت ترامپ به تهدیدهای علنی تهران ادامه میدهد. مایک پومپئو در توییتی، که ۳ ژانویه منتشر شد، دوباره به تهران هشدار داد: «ما کناری به نظاره نمیایستیم تا رژیمی امنیت بینالمللی را تهدید کند.»
در ماه جاری، بولتون در سفر به اسرائیل گفت ترامپ اگر به این نتیجه برسد که تهران به ساخت سلاح هستهای نزدیک شده، خواهان حمله به ایران است.
همچنین بولتون در مصاحبهای رادیویی، که روز جمعه ۱۱ ژانویه پخش شد، گفت: «رییس جمهوری تمام گزینههای موجود را مدام بررسی میکند. درباره جدی بودن قضیه فقط همینقدر بگویم که در این رابطه با اسرائیل هماهنگی و همکاری تنگاتنگ داریم، اما به دلایلی که مطمئنم درک میکنید، الان نمیتوانیم کارتهایمان را رو کنیم.»