اجماع جهانی برای ارزیابی عملکرد سازمان بهداشت جهانی درباره همهگیری کرونا
کشورهای عضو سازمان بهداشت جهانی به اتفاق آرا قطعنامه ارزیابی مستقل درباره واکنش این آژانس وابسته به سازمان ملل متحد در مقابل شیوع ویروس کرونا را به تصویب رساندند.
در رایگیری که روز سهشنبه ۳۰ اردیبهشت، در نشست سالانه سازمان بهداشت جهانی که به صورت مجازی برگزار شد، هیچ کدام از کشورهای عضو با تصویب قطعنامه پیشنهادی که از سوی اتحادیه اروپا به نمایندگی از حدود صد کشور از جمله چین ارائه شد، مخالفت نکردند.
بر اساس این قطعنامه، تدروس آدهانوم، رییس سازمان بهداشت جهانی موظف شده «در اسرع وقت، یک ارزیابی بیطرف، مستقل و جامع» درباره واکنش این سازمان به همهگیری جهانی ویروس کرونا را تهیه کند.
این قطعنامه همچنین بر اهمیت ردیابی مکانیسمهای انتقال ویروس کرونا برای کمک به جامعه جهانی در آمادهسازی در مقابل حوادث احتمالی مشابه در آینده تاکید میکند.
تدروس آدهانوم در سخنرانی پایانی این نشست دو روزه که از روز دوشنبه آغاز شده بود، گفت: «ما بیش از هر کسی خواستار شفافیت هستیم. ما یک خط مشی برای هماهنگی در واکنش [به همهگیری] را پیشنهاد خواهیم داد.»
تصویب چنین قطعنامهای در حالی صورت گرفت که آمریکا و چین در نشست سالانه سازمان بهداشت جهانی، به جدال لفظی علیه یکدیگر ادامه دادند.
دونالد ترامپ، رییس جمهوری آمریکا، روز دوشنبه در این نشست اعلام کرد اگر طی سی روز آینده سازمان بهداشت جهانی روند اصلاحات به ویژه «نشان دادن استقلال» خود در مقابل چین را آغاز نکند، واشنگتن تامین مالی این سازمان را لغو خواهد کرد و در عضویت خود در این نهاد بینالمللی نیز تجدیدنظر میکند.
در واکنش به این اظهارات، وزیر خارجه چین روز سهشنبه گفت واشنگتن با متهم کردن چین، به دنبال سلب مسئولیت از خود در برابر «مدیریت بد» بحران شیوع ویروس کرونا در آمریکاست.
آدهانوم در اظهارات خود هیچ اشارهای به تهدید آمریکا نکرد و سخنگوی کمیسیون اروپا نیز بر «انسجام» و «هماهنگی چندجانبه» در این زمینه تاکید کرد.
اما روسیه آمریکا را متهم کرد که در تلاش برای «شکستن» سازمان جهانی بهداشت است. سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه، گفت: «ما مخالف شکستن [سازمان بهداشت جهانی] هستیم که در جهت منافع سیاسی و ژئوپولیتیک فقط یک دولت، یعنی آمریکاست.»