اختلافها در شورای امنیت؛ آمریکا و روسیه هر یک جداگانه بر سر ونزوئلا قطعنامه به رای میگذارند
در پی ارائه پیشنویس قطعنامه ایالات متحده به شورای امنیت، مقامهای روسی هم اعلام کردند که برای حلوفصل بحران سیاسی در ونزوئلا یک قطعنامه پیشنهادی به این شورا ارائه خواهند داد.
تارنمای اسپوتنیک، روز یکشنبه ۲۱ بهمن، در گزارشی نوشت که در قطعنامه پیشنهادی روسیه آمده است: «شورای امنیت سازمان ملل، خواستار حل و فصل اوضاع ونزوئلا، صرفا بر اساس اقدامات مسالمتآمیز و دیپلماتیک است. شورای امنیت از همه ابتکارعملهای مطرح شده در راستای دستیابی به راهحلی سیاسی است.»
در قطعنامه پیشنهادی روسیه، همچنین بر لزوم حمایت از دولت کنونی ونزوئلا و عدم دخالت در اموری که عمدتا «داخلی» محسوب میشود تاکید شده است. در برابر، در متن قطعنامه پیشنهادی آمریکا که یک نسخه از آن به دست خبرگزاری فرانسه رسیده است؛ آمده است که «مجلس ملی ونزوئلا»، تنها نهاد انتخاباتی دموکراتیک در این کشور است. ریاست مجلس ملی ونزوئلا بر عهده خوان گوایدو، رهبر مخالفان دولت حاکم است. گوایدو از حمایت قاطع ایالات متحده و سایر کشورهای غربی برخوردار است. این دولتها، همسو با دولت آمریکا، گوآیدو، را در سمت «رییس جمهور موقت ونزوئلا» به رسمیت شناخته است.
گوآیدو، روز چهارشنبه سوم بهمنماه، در جمع دهها هزار تن از مخالفان دولت حاکم در کاراکاس، پایتخت ونزوئلا، خواهان پایان دادن به حکومت نیکلاس مادورو، رییس جمهوری کنونی شد. گوآیدو خود را رییس جمهور موقت خواند و در این مقام سوگند یاد کرد. تنها دقایقی بعد از این اعلام بود که ترامپ، رییس جمهوری ایالات متحده، او را در این سمت به رسمیت شناخت.
آمریکا در متن قطعنامه پیشنهادی خود به شورای امنیت سازمان ملل، خواهان ارائه کمکهای بینالمللی و برگزاری انتخابات ریاست جمهوری در ونزوئلا شده است. همچنین در متن قطعنامه پیشنهادی ایالات متحده، نسبت به خشونتهای نیروهای امنیتی ونزوئلا علیه تظاهرکنندگان غیرمسلح به شدت ابراز نگرانی شده است.
شورای امنیت سازمان ملل ۱۵ عضو دارد که برای تصویب قطعنامههایی از این دست به رای مثبت تمامی پنج عضو دائم، از جمله روسیه و آمریکا، نیاز هست. دیپلماتها حاضر در مقرر سازمان ملل در نیویورک، پیشبینی میکنند که به احتمال خیلی زیاد روسیه، قطعنامه پیشنهادی آمریکا بر سر بحران سیاسی فعلی در ونزوئلا را وتو خواهد کرد.