اخراج ۴۵ شهروند ترکیه از قطر به ظن ارتباط با جنبش گولن
روزنامهی حامی دولت ترکیه، صباح، امروز، شنبه سوم تیرماه اعلام کرد ۴۵ شهروند ترکیه، به ظن ارتباط با جنبش گولن، از کشور قطر اخراج شدهاند.
دولت ترکیه مدعی است کودتای نافرجام ۲۴ تیرماه ۱۳۹۵ (پانزدهم ژوئیه ۲۰۱۶) ازسوی طرفداران جنبش گولن، وابستهبه فتحالله گولن، شخصیت مذهبی ساکن آمریکا، سازماندهی شده بود.
فتحالله گولن و جنبش وابسته به او، این اتهامات را رد کردهاند؛ با وجود این، بیش از ۱۲۰ هزار نفر به اتهام ارتباط با این گروه در ترکیه به زندان افتادهاند.
روزنامهی صباح نوشته است که دوتن از این ۴۵ نفر - زکریا اوزشویک و همسرش دریا که پیش از این، در دانشگاه قطر مشغولبهکار بودند- به محض ورود به فرودگاه استانبول بازداشت شدهاند. برای زکریا که در دانشکدهی ادبیات و زبانشناسی دانشگاه قطر به تدریس مشغول بوده است، به اتهام عضویت در سازمان تروریستی، تا زمان دادگاه قرار بازداشت موقت صادر شده، اما همسرش با قرار نظارت قضایی، آزاد است.
این روزنامه در مورد سرنوشت دیگر اخراجشدگان از قطر چیزی ننوشته است.
دولت ترکیه، جنبش گولن را یک سازمان تروریستی اعلام کرده و رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری آن کشور، پیشتر از دولتهای خارجی خواسته بود که پیروان گولن را در کشورهای خود مورد مجازات قرار دهند.
از آغاز تعقیب پیروان جنبش گولن از سوی دولت ترکیه، این نخستینبار نیست که یک کشور خارجی افرادی را بهدلیل ارتباطاتشان با این جنبش، بازداشت یا اخراج میکند.
در ماه مه سال جاری، کشورهای عربستان سعودی، مالزی، گرجستان و میانمار به درخواست دولت ترکیه، تعدادی از افراد دانشگاهی، تجار و مدیران مدارس ترک را به آن کشور تحویل دادهاند؛ این در حالی است که بعضی از این قربانیان، پیش از آن بهعنوان پناهجو در فهرست سازمان ملل ثبت شده بودند.
دولت اسلامگرای ترکیه از متحدان اقتصادی، نظامی و ایدئولوژیک کشور قطر بهشمار میآید و از زمان بالاگرفتن تنشها میان کشورهای بزرگ عربی با قطر، در کنار این متحد دیرینهی خود ایستاده است.