ادامه اعتراضها در آمریکا علیه نژادپرستی؛ بیش از ۹ هزار نفر بازداشت شدهاند
با ادامه تظاهرات اعتراضی شهروندان در شماری از ایالتهای آمریکا در واکنش به کشته شدن جورج فلوید، شهروند سیاهپوست آمریکایی، گزارشها از بازداشت بیش از ۹ هزار نفر از معترضان حکایت دارد.
همزمان پاپ فرانسیس و دالاییلاما، رهبران کاتولیک و بودایی جهان، نسبت به تبعیض و نژادپرستی انتقاد کردند.
شامگاه سهشنبه ۱۳ خردادماه در هشتمین شب پیاپی از اعتراضات در شهرها و ایالتهای آمریکا هزاران نفر از مردم دوباره در خیابانهای شهرهای اصلی حاضر شدند.
روز چهارشنبه کیس الیسون، دادستان مینهسوتا، درک شاوین، گفت مامور پلیسی که زانوی خود را بر روی گردن جورج فلوید گذاشته بود، به قتل درجه دو متهم شده است. پیشتر اتهام شاوین قتل درجه سه بود.
به گفته بنجامین کرامپ، وکیل خانواده فلوید، دادستان مینهسوتا به آنها گفته علیه سه پلیس دیگری که در صحنه قتل جورج فلوید حضور داشتهاند تحت عنوان معاونت در جرم، ایراد اتهام کردهاست.
به گزارش سیانان، در حال حاضر هر چهار پلیس متهم در پرونده قتل جورج فلوید، شهروند آمریکاییآفریقایی، در بازداشت به سر میبرند.
در روزهای اخیر تنها درک شاوین، متهم ردیف اول که با فشار طولانی زانویش بر گلوی فلوید او را به قتل رساند، در بازداشت به سرمیبرد اما اکنون سه مامور دیگر نیز بازداشت شدهاند.
توماس لین و توئو تائو در زندان شهر هنپین در بازداشت هستند و الکساندر کونگ عصر چهارشنبه به وقت محلی خود را معرفی کرد.
از سوی دیگر، اعتراضها به شیوه برخورد پلیس با مردم معترض و خبرنگاران نیز افزایش یافته است. برخی نمایندگان کنگره پیشنهاد دادهاند تا مصونیت دادگاهی پلیس پایان داده شود. براساس این قانون، بسیاری از قربانیان خشونت پلیس نمیتوانند از آنها شکایت کرده و یا غرامت بگیرند.
شهر هیوستون در ایالت تگزاس که محل دفن فلوید سیاهپوست است محل شکلگیری یکی از بزرگترین تظاهرات شد. هزاران نفر از شهروندان به همراه شهردار، رییس پلیس و اعضای خانواده فلوید در مراسم خاکسپاری او شرکت کردند.
در واشینگتن پلیس باز هم از گاز اشکآور علیه معترضان استفاده کرد و در برخی نقاط شهر بالگردها بر فراز جمعیت معترضانی که به سمت کاخ سفید حرکت میکردند با ارتفاع کم به پرواز در آمدند.
بر اساس اعلام پنتاگون، هزار و ۶۰۰ سرباز به این ایالت منتقل شدهاند.
در نیویورک و منهتن برخی خیابانها همزمان با حضور معترضان و دستور منع آمدوشد، بسته شدهاند.در لوسآنجلس، فیلادلفیا و مینیاپولیس اعتراضات به صورت صلحآمیز و آرامتر برگزار شد.
در رسانههای اجتماعی علاوه بر تصاویر بازداشت و درگیری میان معترضان و پلیس، ویدیوهایی نیز از گفتوگو میان آنها و همچنین پیوستن شماری از ماموران پلیس به معترضان منتشر شد.
در دنور کلورادو یک مامور پلیس که یک تصویر از خود و دو مامور دیگر در اینستاگرام منتشر کرد و نوشت «بیایید شورش را آغاز کنیم» به دلیل نقض سیاست پلیس در زمینه رسانههای اجتماعی از کار خود اخراج شد.
مخالفت وزیر دفاع با ورود گارد ملی
از سوی دیگر پس از اظهارات دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، مبنی بر استناد به «قانون شورش» و امکان ورود گارد ملی برای مقابله با اعتراضها، مارک اسپر، وزیر دفاع، اعلام کرد از این تصمیم حمایت نمیکند.
اسپر روز چهارشنبه گفت: «من همیشه اعتقاد داشتهام و همچنان اعتقاد دارم كه گارد ملی برای حمایت داخلی از مقامها در این شرایط و در حمایت از اجرای قانون محلی بهترین گزینه است.»
با این حال، او استفاده از گارد ملی را «آخرین راه» در «فوریترین و وخیمترین شرایط» دانست. اسپر افزود اکنون این شرایط وجود ندارد.
انتقاد پاپ: نژادپرستی پایان یابد
پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیکهای جهان، در پیامی در زمینه این اعتراضات گفت «ما نمیتوانیم نژادپرستی را تحمل کنیم و یا چشم بر آن ببندیم.»
او همزمان خشونتهای صورت گرفته در خیابانها را مورد انتقاد قرار داد. پاپ افزود: «هیچچیز با خشونت حاصل نمیشود و بسیاری چیزها از دست میروند.»
دالاییلاما، رهبر تبعیدی بوداییان تبت، نیز عامل رخ دادن چنین حادثهای در آمریکا را «نژادپرستی و تبعیض» خواند و از آن انتقاد کرد.
از سوی دیگر در برخی کشورها این اعتراضات با واکنش و اجتماع هزاران نفر از شهروندان روبهرو شد. گزارشها از شکلگیری تجمعهایی علیه نژادپرستی در برخی شهرهای کانادا، فرانسه، بریتانیا و نیوزیلند حکایت دارد.
ترامپ: از همه روسای جمهور بیشتر برای سیاهپوستان کار کردم
ادامه اعتراضهای داخلی و انتقادات بینالمللی واکنش دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، را در پی داشت.
ترامپ روز چهارشنبه در صفحه توییتر ضمن نام بردن از جو بایدن، رقیب انتخاباتیاش از حزب دموکرات، نوشت: «من در سهونیم سال خیلی بیشتر از آنچه که بایدن در ۴۳ سال انجام داده، برای جمعیت سیاهپوستهایمان کار کردهام.»
او با مستثنی کردن آبراهام لینکلن اضافه کرد: «در حقیقت، من از هر رییسجمهوری در تاریخ بیشتر برای آمریکاییهای سیاهپوست کار کردهام.»
بایدن پیشتر موضوع کشته شدن فلوید را «ندای بیداری» آمریکا خوانده و ضمن تمایز میان خود و ترامپ او را «بخشی از مشکل» عنوان کرده بود.