ارمنستان توافق «دردناک» را پذیرفت؛ تجمع معترضان خشمگین در ایروان
نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان روز دوشنبه اعلام کرد با روسای جمهور روسیه و آذربایجان بر سر آتشبس در قرهباغ به توافق رسیده است.
نخستوزیر ارمنستان گفت: «متن این قرارداد برای من و مردم کشورم بسیار دردناک است.»
بعد از انتشار بیانیه نخستوزیر ارمنستان مبنی بر امضای «توافق دردناک» با جمهوری آذربایجان، معترضان خشمگین در ایروان مقابل ساختمان دولت تجمع و بخشهایی از ساختمان نخستوزیری را تصرف کردند.
بر اساس متن توافق آتشبس که به امضای روسای جمهوری روسیه و آذربایجان و نخستوزیر ارمنستان رسیده است، طرفین درگیر از نیمه شب به وقت مسکو در مواضع خود باقی خواهند ماند. روز سیام آبان ماه، نیروهای ارمنی منطقه آغدام را به آذربایجان پس میدهد.
این توافق میافزاید: ارتش روسیه به مدت پنج سال در منطقه مستقر خواهد بود تا طرفین در مورد آینده منطقه به توافق برسند. در غیر این صورت، به طور خودکار، حضور نیروهای روسی پنج سال دیگر تمدید خواهد شد.
بر اساس این توافق، همچنین قرار شد جمهوری ارمنستان تا ۲۵ آبان، شهرستان کلبجر و تا ۱۱ آذر شهرستان لاچین را به آذربایجان پس دهند.
طبق این آتشبس، شهر شوشا در اختیار آذربایجان میماند. همچنین تمام پناهندگان و آوارگان با نظارت سازمان ملل متحد به شهرها و روستاهای خود بازگشته و اسرا، بازداشتیها و اجساد دو طرف مبادله خواهند شد.
از سوی دیگر، تردد شهروندان ارمنی و محمولهها از منطقه قرهباغ به جمهوری ارمنستان از طریق گذرگاه لاچین انجام خواهد شد.
بر اساس متن توافق آتشبس قرهباغ، ارمنستان برای عبور و مرور شهروندان آذربایجانی و محمولههای تجاری از منطقه نخجوان به جمهوری آذربایجان، گذرگاه امنی را در اختیار آذربایجان قرار میدهد و امنیت این گذرگاه را روسیه تامین خواهد کرد.
درپی توافق آتشبس آذربایجان و ارمنستان در مناقشه قرهباغ، وزیر دفاع روسیه اعلام کرد هزار و ۹۶۰ نیروی حافظ صلح روسی در قرهباغ و نیز گذرگاه این منطقه با ارمنستان به مدت پنج سال مستقر خواهند شد.
ولادیمیر پوتین، رییسجمهوری روسیه، با اشاره به اینکه کلیه مسیرهای تجاری و ترابری با کمک نیروهای روسی بازگشایی خواهد شد ابراز امیدواری کرد این آتشبس به حلوفصل کامل و دائمی مناقشه قرهباغ منجر شود.
به گفته الهام علیاف، رییسجمهوری آذربایجان، ترکیه نیز در تلاشهای حفظ صلح مشارکت خواهد داشت اما آنکارا در این مورد ابراز نظری نکرده است.
از سوی دیگر، نیکول پاشینیان، نخستوزیر ارمنستان، در شبکههای اجتماعی نوشت این توافق پس از تحلیل و بررسیهای تخصصی صورت گرفته و گفت: «این یک پیروزی نیست، اما تا کسی خود شکست خورده نداند، شکستی درکار نیست. این رویداد باید آغاز جدیدی بر وحدت ملی و زندگی دوباره باشد.»