المانیتور: همکاری استراتژیک ایران و ترکیه به افزایش تجارت میان آنها منجر شده است
وبسایت خبری-تحلیلی المانیتور روز جمعه ۱۱ اسفند در تحلیلی پیرامون همکاریهای نظامی و استراتژیک میان ایران و ترکیه مینویسد که این همکاریها به افزایش تجارت و روابط اقتصادی میان دو کشور منجر شده است.
در این گزارش آمده است که پس از چهار سال متوالی رکود و کاهش در روابط تجاری، سال گذشته این روابط میان ایران و ترکیه سیر صعودی بهخود گرفت. بهنظر میرسد جوّ سیاسی میان دو کشور همواره تعیینکننده میزان تجارت میان آنها بوده است و اکنون که تهران و آنکارا در سوریه با یکدیگر همکاری میکنند، داد و ستدهای اقتصادی نیز میان آنها افزایش پیدا کرده است.
به گفته المانیتور، هنگامی که نزدیک به پنج سال پیش سیاست خاورمیانهای ترکیه بهسوی روابط نزدیک سیاسی با عربستان سعودی متمایل شد، ایران گسترش روابط تجاری خود با ترکیه را متوقف کرد.
حجم تجارت میان ایران و ترکیه در سال ۲۰۱۲ بالغ بر ۲۲ میلیارد دلار در سال بود، ولی با نزدیکی آنکارا و ریاض در سال بعد، به ۱۴/۵ میلیارد دلار در سال کاهش پیدا کرد. این رقم در سال پیش به نزدیکی ۱۳ میلیارد دلار در سال رسید. اما اکنون هر دو کشور بهسوی رساندن این رقم به ۳۵ میلیارد دلار در سال چشم دوختهاند.
به گفته المانیتور، ترکها همواره نگران این هستند که غرب قصد دارد کشور آنها را چند پاره کند و از این نظر سیاست داخلی و خارجی خود را بر مبنای نزدیکی یا دوری از همسایگان خود قرار میدهند. برای بسیاری از مردم ترکیه بسیاری از کشورهای پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) که ترکیه نیز یک عضو مهم آن است، نهتنها متحد ترکیه نیستند، بلکه دشمن محسوب میشوند. از این نظر اكنون همکاری ایران با ترکیه در جلوگیری از بوجود آمدن یک کردستان مستقل آنکارا را متقاعد کرده است که در این مرحله، ایران یک متحد استراتژیک برای آن است.