باروری در عصر همهگیری؛ آیا واکسن کرونا بر قدرت باروری اثر میگذارد؟
روزانه اطلاعات گوناگونی درباره واکسن کوویدـ۱۹ دستبهدست میشود که برخی از آنها هیچ اساس علمی ندارد. آسوشیتدپرس به یکی از سوالهای شایع درباره واکسن کرونا پرداخته است.
سوال این است که آیا تزریق واکسن کرونا احتمال باروری را کاهش میدهد؟
نه. برخلاف آنچه گفته میشود، مدرکی دال بر اینکه هرگونه واکسنی، از جمله واکسن کوویدـ۱۹، بر قدرت باروری اثر بگذارد وجود ندارد. بهگفته یکی از متخصصان این حوزه، واکسن کرونا به همان شیوه واکسن آنفلوانزا عمل میکند؛ هیچ موردی از ناباروری در پی تزریق واکسن آنفلوانزا گزارش نشده است، پس با تزریق واکسن کرونا هم این اتفاق نمیافتد.
متخصصان حوزه علومپزشکی میگویند که هیچ دلیل زیستشناختی مبنی بر اینکه واکسن کرونا بر باروری اثر میگذارد، وجود ندارد. برای اطمینانخاطر افرادی که نگران این مسئلهاند، پژوهشهایی که بر مستندات استوارند، صورت گرفته است. تحقیقهای شرکت داروسازی فایزر نشان میدهد که در مقایسه بین دو گروه، شمار زنانی که پس از واکسینه شدن باردار شدند با زنانی که به آنان «واکسننما» تزریق شده بود، برابر بود.
پیشتر و در مراحل آزمایشهای بالینی واکسن فایزر نیز ادعاهایی درباره احتمال ناباروری و عقیم شدن زنان در اثر تزریق این واکسن مطرح شده بود که هیچکدام متکی بر مستندات علمی نبودند. متخصصان حوزه سلامت بهکرات گفتهاند که مدرکی دال بر اینکه واکسن کرونای فایزر زنان را نازا میکند وجود ندارد.
سخنگوی شرکت فایزر در همین زمینه به آسوشیتدپرس گفته بود که واکسن تولیدی این شرکت عقیم نمیکند. او در ادامه افزوده بود این ادعای نادرست مطرح شده است که واکسن کرونا بهدلیل وجود یک توالی اسید آمینهای مشترک بین شاخک پروتئینی ویروس عامل کوویدـ۱۹ و پروتئین موجود در «پلاسنتا» یا همان جفت، افراد واکسینه را نابارور میکند.
کالج متخصصان زنان و زایمان در آمریکا توصیه کرده است زنانی که تصمیم به بارداری دارند و همچنین، زنان باردار و شیرده واکسن کرونایشان را تزریق کنند. بر اساس اعلام این متخصصان، ادعاها مبنی بر ارتباط واکسن کوویدـ۱۹ با نازایی هیچگونه پشتوانه علمی ندارد.
دکتر مری جین مینکین، پزشک متخصص زنان و استاد دانشکده پزشکی ییل، میگوید گرچه محققان پژوهش درباره تغییرهای کوتاهمدت در عادت ماهانه زنان پس از واکسینه شدن را آغاز کردهاند، هنوز نشانهای دال بر اینکه واکسن کوویدـ۱۹ بارداری را دچار اختلال کند پیدا نشده است.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها در آمریکا نیز توصیه میکند زنان بارداری که در صورت ابتلا به کوویدـ۱۹، در گروه پرخطر قرار میگیرند، واکسن بزنند. پژوهشها نشان میدهد که زنان بارداری که به کوویدـ۱۹ مبتلا میشوند، بیش از سایرین، با احتمال انتقال به بخش مراقبتهای ویژه، استفاده از دستگاههای کمکتنفسی و مرگ مواجهاند. بنا بر گزارش این مرکز، روند بارداری دهها هزار زنی که در دوره حاملگی واکسینه شدند، با پیش از آغاز دوره همهگیری کوویدـ۱۹ یکسان بوده است.
در نهایت، دکتر دنیس جیمیسون، مدیر دپارتمان زنان و زایمان در دانشگاه اِموری آمریکا، به افرادی که تصمیم به بچهدار شدن گرفتهاند، در حال اقدام به بارداریاند یا برای درمان ناباروری تحتنظرند، توصیه میکند که واکسن زدنشان را به تعویق نیندازند.