بحرانیتر شدن وضعیت زنان در لبنان پس از انفجار بیروت
شش هفته پس از انفجار بزرگ بندر بیروت، فعالان مدنی لبنان هشدار دادهاند که این انفجار وضعیت مالی و بهداشتی زنان این کشور را بحرانیتر کرده است.
به گزارش خبرگزاری رویترز، بیش از ۴۰ گروه از جامعه مدنی لبنان، با امضای طوماری خواستار رسیدگی به نیازهای انسانی زنان آسیبدیده از انفجار بیروت شدند.
انفجار بیروت حدود ۲۰۰ کشته و هزاران زخمی برجای گذاشت و نزدیک به ۲۵۰ هزار نفر را آواره کرد و بخشی از ساکنان بیروت نیز کار خود را از دست دادند.
در این میان، بسیاری از زنانی که از انفجار بیروت آسیب دیدهاند، زنان پناهجو، مهاجر، مسن و بیکار هستند.
خبرگزاری رویترز به سراغ کوثر حلبی، یکی از این زنان رفته که یک چشم خود را بر اثر انفجار بیروت از دست داده و از آنجا که هنوز قطعاتی از شیشه در بدن او وجود دارد، در شرایطی نیست که به فعالیت حرفهای خود بازگردد.
او به مدت هشت روز در بیمارستان بود و علاوه بر جراحی چشم، زخمهای او بیش از ۵۰ بخیه به دنبال داشته و اضطراب و نگرانی او را فراگرفته است.
این زن ۳۱ ساله که مادر نیز است، اکنون نمیتواند به شکلاتفروشی که قبلا در آن کار میکرد، بازگردد و بیکاری او را با مشکلات مالی مواجه کرده است.
او به رویترز گفت: «من همچنان به دکتر میروم. نمیتوانستم به کار بازگردم و هر دو روز مرخصی میگیرم، بنابراین مجبور شدم که کارم را متوقف کنم.»
کوثر حلبی در روز انفجار بندر بیروت برای دیدن خواهرش به خانه او رفته بود و وقتی بر اثر موج انفجار، شیشهها خرد شدند، او بیهوش شد.
این زن ادامه داد: «شبها بیدار میشوم و از ناامیدی درباره وضعیت کشور و همه آن چیزهایی که از دست دادیم، گریه میکنم.»
از ماهها پیش از انفجار بیروت نیز لبنان با شدیدترین بحران اقتصادی خود از زمان پایان جنگهای داخلی این کشور روبهرو بوده و دههها فساد دستگاه حاکم و مدیریت ناکارآمد کشور، فقر را در لبنان گسترش داده است.
در طوماری که گروههای مدنی درباره وضعیت زنان لبنان نوشتهاند، آمده است: «با توجه به پیامدهای اقتصادی انفجار بیروت و بحران جاری اقتصادی، وضعیت زنان با از دست دادن کارهایشان بدتر خواهد شد.»
این گروهها تاکید کردهاند که این وضعیت بحرانی در مورد زنانی که در خانهها کار میکنند، زنان مهاجر و زنان معلول وخیمتر خواهد بود.
کمیسیون ملی زنان لبنان که یک نهاد دولتی است، اعلام کرد که در همکاری با این گروههای جامعه مدنی و با بهکارگیری یک «رویکرد جنسیتی»، از ارائه خدمات بهداشتی به زنان و کودکان و همچنین بازگشت به کار زنان حمایت خواهد کرد.
همچنین بر اساس گزارش آژانس زنان ملل متحد که زیر نظر سازمان ملل متحد فعالیت میکند، انفجار بیروت به شدت بر زنان تاثیر گذاشته، زیرا آنان نسبت به مردان کمتر از دسترسی به مواد غذایی، پسانداز، حساب بانکی، شغل، مسکن، روابط اجتماعی بیرون از خانواده برخوردارند.
این آژانس تاکید کرد که زنان پناهجو به دلیل زندگی در اردوگاههای پرجمعیت، در حالی که هیچ حریم خصوصی ندارند، با خطرات خشونتبار بیشتری مواجهاند.
یکی از گروههای امضاکننده طومار در حمایت از زنان لبنان، از تلاش داوطلبانه برای کمک به این زنان خبر داده است.
بر اساس اعلام مدیر این گروه، این داوطلبان کمکهایی مثل پناهگاه، مبلغ پول و لوازم بهداشتی به زنان نیازمند ارایه کردهاند، اما دولت به درستی نیازهای این زنان را اولویتبندی نکرده است.
او گفت: «همه زنان خانوادهای ندارند که اکنون از آنان حمایت کنند، همچنین همه قادر به کرایه یک خانه یا ماندن در یک مکان مطمئن نیستند.»
این فعال مدنی اضافه کرد قیمتها در لبنان طی یک سال گذشته شدیدا افزایش یافته و بسیاری از زنان نمیتوانند حتی پول خرید نوارهای بهداشتی خود را تهیه کنند.
او همچنین به تبعات روانی از دست دادن فرزندان، خانهها و درآمد زنان اشاره و تاکید کرد که از بین بردن این پیامدها دشوار است.
لبنان از نظر شاخص فعالیتهای حرفهای زنان جایگاه بالایی در میان کشورهای جهان ندارد. بر اساس گزارش آژانس زنان ملل متحد، فقط یک سوم زنان لبنان دارای شغل دارای درآمد هستند.
این رقم مطمئنا با بحران اقتصادی کنون و همچنین پیامدهای ناشی از انفجار لبنان باز هم کاهش خواهد یافت.