تاخیر در رونمایی از «منجی جهان» داوینچی در لوورِ ابوظبی
بهرغم اینکه موزه لوور ابوظبی در امارات متحده عربی اعلام کرده بود که روز ۱۸ سپتامبر از تابلوی «منجی جهان» اثر لئوناردو داونیچی رونمایی خواهد کرد، این رویداد به تاخیر افتاد، بدون آنکه علت این تغییر برای این رونمایی عنوان شود.
برخی رسانههای محلی میگویند رونمایی آن به ۱۱ نوامبر موکول شده است تا همزمان با سالگرد افتتاح موزه لوور ابوظبی باشد.
«منجی جهان» یا «سالواتور موندی» سال گذشته در حراج کریستی نیویورک به مبلغ۴۵۰ میلیون دلار آمریکا فروخته شد و رکورد گرانترین اثر هنری تاریخ را شکست.
خریدار این تابلو معرفی نشد تا اینکه موزه لوورِ ابوظبی گفت این تابلو در اختیار آنها قرار گرفته است.
کمی بعد نیویورک تایمز اعلام کرد که شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی این تابلو را خریداری کرده است.
برخی منتقدان میگویند چون «او نمیخواسته تابلویی از مسیح را به عربستان سعودی بیاورد»، این اثر را در اختیار موزه لوور ابوظبی قرار داده است.
هرچند خبرگزاری رویترز میگوید که بدر بن عبدالله بن فرحان، شاهزادهای دیگر از عربستان سعودی این نقاشی را به نیابت از وزارت فرهنگ و توریسم امارات متحده عربی خریده است.
روزنامه وال استریت ژورنال نیز میگوید که بن فرحان، این تابلو را به نیابت از ولیعهد عربستان سعودی خریده است.
هنوز هیچکدام از این دو شاهزاده رسما تایید نکردهاند که خریدار این تابلو هستند و حدسها در مورد خریدار واقعی «منجی جهان» ادامه دارد.
بااینحال این حواشی، تنها به خریدار آن محدود نمیشود. بهعنوان مثال، هنوز تمامی متخصصان تابلوهای نقاشی قبول ندارند که این اثری از داوینچی باشد، در کنار آن، خریدار قبلی تابلو فکر میکند سر او را کلاه گذاشتهاند. بهخصوص که تابلو پیش از عرضه در کریستی، «بهطور کامل» بازسازی شده است و آن را در ۲۰۰۵ میلادی، تنها ۱۰ هزار دلار فروخته بودند.
منجی جهان: از ۳۰ پوند تا ۱۰ هزار دلار
لئوناردو داوینچی تابلوهای مختلفی را شروع کرد و بیشترشان را تمام نکرد و درنهایت ۲۰ تابلو از او موجود است که تابلوی «لبخند مونالیزا» نامآشناترین آنهاست.
در اسناد تاریخی، این مدرک وجود دارد که داوینچی در سال ، ۱۵۰۰ این تابلو را به سفارش پادشاه فرانسه کشیده است.
سپس این تابلو همراه هنریتا ماریا، همسر چارلز اول، از فرانسه به بریتانیا آمد و در خانه ملکه در گرینویچ نگهداری میشد.
ولی در ۱۶۴۹، پس از جنگهای داخلی بریتانیا و با سقوط سلطنت، چارلز اول را گردن زدند و این تابلو در سرشماری اموال سلطنتی، به ارزش ۳۰ پوند ثبت و سپس فروخته شد ولی با بازگشت چارلز دوم به سلطنت، تابلو دوباره به او بازگردانده شد.
«منجی جهان» چند مرتبه در میان اشرافزادگان بریتانیایی دست بدست میشود تا در ۱۷۶۳ دوباره آن را میفروشند و آخرین مرتبه آن را در ۱۹۰۰ میلادی و در ریچموند، در غرب لندن آن را دیده بودند.
در ۱۹۵۸، تابلوی «منجی جهان» به عنوان کپیای از کار داوینچی به قلم شاگرد او، جووانی آنتونیو بولترافیو فروخته شد. این اثر تا ۲۰۱۱ بهعنوان اثری از بولترافیو نام برده میشد و در ۲۰۰۵ میلادی، در یک حراجی در نیو اورلئان آمریکا، آن را به رقم ۱۰ هزار دلار فروختند.
نقاشی در آن زمان آسیب دیده بود و تصویرهای موجود، «منجی جهان» را اثری آسیبدیده نشان میدهد.
بازسازی کامل و شش سال تحقیق
حراج کریستی، قبل از فروش «منجی جهان» گفت که شش سال تحقیق بر روی این اثر انجام داده و با قاطعیت آن را اثری از داوینچی میشناسد. پیش از این تحقیق، دیان دویر مودِستینی، صدها ساعت بر روی این تابلو کار کرد تا آن را به تصویری تبدیل کرد که قرار است در موزه لوور ابوظبی به نمایش گذاشته شود و حالا دیگر آسیبدیده نیست، بلکه رنگها به آن بازگشتهاند.
تابلو «منجی جهان» پیش از آنکه در کریستی شهر نیویورک فروخته شود، در گالری ملی شهر لندن در انگلستان و همچنین در شهرهای هنگکنگ، سن فرانسیسکو و نیویورک به نمایش گذاشته شده بود.
تابلو را میلیاردر روسی، دیمیتری ریبولوفلف برای فروش به کریستی داد. او آن را به رقم ۱۲۷ میلیون و ۵۰۰ هزار دلار خریداری کرده بود. خریدار قبلی، یوویس بویر، آن را در می ۲۰۱۳ به ۷۵ میلیون دلار آمریکا خریده بود. چند سالی است این دو خریدار درگیر جلسات دادگاه هستند و ریبولوفلف میگوید که فروشنده سر آنها را کلاه گذاشته و آثار هنری را با قیمتی گرانتر از ارزش واقعی آنها، به او فروخته است.
بعد از همه این ماجراها، لور ابوظبی بهزودی همانند لوور پاریس، میزبان اثری از داوینچی خواهد شد. قیمت بالای خرید این تابلو وقتی برجسته میشود که لوور ابوظبی با پرداخت یک میلیارد دلار (۲۵۰ میلیون برای استفاده از برند لور و ۷۵۰ میلیون دلار برای اجاره آثار تاریخی) توانست با این نام و در سال گذشته افتتاح شود.