ترکیه نخستین محموله قطعات سامانه موشکی اس-۴۰۰ را تحویل گرفت
وزارت دفاع ترکیه اعلام کرد نخستین محموله قطعات سامانه موشکی زمین به هوای اس-۴۰۰ را صبح جمعه ۲۱ تیرماه از روسیه تحویل گرفته است. این بخشی از قرارداد ۲/۵میلیارد دلاری دولت رجب طیب اردوغان با دولت ولادیمیر پوتین برای خرید این سامانه است.
بهدنبال اعلام این خبر، از ارزش لیر ترکیه کاسته شد، چون این موضوع یکی از عوامل بالا گرفتن تنش میان ترکیه و آمریکاست. پیشتر، وزارت خارجه آمریکا ترکیه را تهدید کرده بود اگر این سامانه را تحویل بگیرد، براساس «قانون مقابله با دشمنان آمریکا از طریق اعمال تحریم» موسوم به «قانون کاتسا» با تحریمهایی روبهرو خواهد شد.
این قانون آمریکایی ابتدا در سال ۲۰۱۷ میلادی با نام «قانون مقابله با اقدامات بیثباتکننده ایران» به کنگره آمریکا آمد و درنهایت به قانون کاتسا تبدیل شد که تحریمهای آمریکا علیه سه کشور ایران، روسیه و کرهشمالی را گسترش داد.
علاوهبر اوج گرفتن تنش میان دو کشور آمریکا و ترکیه با آغاز تحویل این سامانه موشکی، این خرید نظامی همچنین نشانهای دیگر از دور شدن ترکیه از اروپا و آمریکای شمالی و نزدیکی بیشتر آن با کشورهایی مانند روسیه است.
ترکیه که عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی یا ناتو است، پیشتر قصد خرید سامانه دفاع موشکی پاتریوت آمریکایی را داشت، اما در ابتدا درخواستهایش رد شد و سپس دولت اردوغان اعلام کرد که قرارداد با روسیه برای آنها ارزانتر تمام میشود.
ترکیه از سوی دیگر، یکی از کشورهای برنامه توسعه جنگندههای اف-۳۵ آمریکایی است که به رادارگریزی شهرهاند. این کشور قرارداد خرید یکصد فروند از این نوع جنگنده را با آمریکا امضا کرده بود، اما تحویل نهایی آنها به تأخیر افتاده است.
برخی تحلیلگران نظامی میگویند ورود جنگندههای اف-۳۵ به ارتش ترکیه، با حضور نیروهای روسی است که همراه سامانه اس-۴۰۰ در ارتش ترکیه مستقر میشوند، در تضاد است. آنها این نگرانی را مطرح میکنند که اسرار نظامی آمریکا ممکن است بدینشکل در اختیار روسیه قرار بگیرد. این موضوع میتواند مقابله با این جنگنده، از جمله مقابله با ویژگی رادارگریزی آن را برای کشور رقیب امکانپذیر سازد.
روسیه و آمریکا در صحنههای جنگهای خاورمیانه از جمله جنگ سوریه در آستانه رودررویی با همدیگر قرار دارند. روسیه پیشتر سامانه اس-۴۰۰ را در سوریه مستقر کرده است و احتمال این وجود دارد که این سامانه به عراق نیز فروخته شود.
خبرهای ضدونقیضی از درخواست ایران برای خرید این سامانه نیز در ماههای اخیر مطرح شده است، اما مقامهای ایرانی این خبرها را تکذیب کردهاند. برخی خبرگزاریهای داخل ایران میگویند ایران چنین درخواستی نداده، اما روسیه پیشنهاد کرده است که ایران نیز این سامانه را خریداری کند.