تقابل آمریکا با اعضای شورای امنیت برای بازگرداندن تحریمهای ایران در روز یکشنبه
دولت دونالد ترامپ، رییسجمهوری آمریکا، آماده است با وجود مخالفت اکثریت قاطع اعضای شورای امنیت سازمان ملل، از جمله متحدان ایالات متحده، روز یکشنبه با فعالسازی مکانیسم ماشه تمامی تحریمهای جمهوری اسلامی را که این سازمان پس از برجام به حالت تعلیق درآورده بود، بازگرداند.
دولت ترامپ و تعدادی از متحدان آمریکا در خاورمیانه در حالی بر بازگرداندن تحریمهای ایران تاکید دارند که حتی متحدان اروپایی ایالات متحده نیز عنوان کردهاند که آمریکا پس از خروج یکجانبه از برجام در سال ۹۷ حق متوسل شدن به مفاد این توافق را ندارد.
آمریکا در مقابل تاکید دارد به موجب قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت در تایید برجام و به عنوان عضوی از این شورا حق دارد که قطعنامههای مصوب را به اجرا بگذارد.
پمپئو روز پنجشنبه در جمع خبرنگاران با تاکید بر عزم آمریکا در اجرای قطعنامه ۲۲۳۱ گفت: «ما از همه کشورها انتظار داریم که از قطعنامههای شورای امنیت پیروی کنند نقطه. تمام.»
روز جمعه، بریتانیا، فرانسه و آلمان در نامهای به شورای امنیت سازمان ملل تاکید کردند که معافیتهای ایران از تحریمهای سازمان ملل تحت توافق هستهای بعد از ۳۰ شهریور ادامه خواهد یافت.
سه کشور اروپایی در این نامه تاکید کردهاند هر تصمیم یا اقدامی برای اعمال دوباره تحریمها علیه ایران «فاقد تاثیر قانونی» خواهد بود.
به گزارش بلومبرگ، اعضای برجام که با اقدام آمریکا در بازگرداندن تحریمهای ایران مخالف هستند، قصد دارند به امید آنکه جو بایدن در انتخابات آمریکا پیروز شود، این توافق را تا انتخابات آبانماه زنده نگه دارند.
بایدن وعده داده است در صورت پیروزی در انتخابات، آمریکا را به برجام بازگرداند و سپس تغییراتی را در این توافق ایجاد کند، مشروط بر آنکه ایران به تعهدات خود تحت توافق هستهای عمل کند.
بایدن در مقالهای که در سیانان منتشر کرده وعده داده است پس از بازگشت آمریکا به برجام با همکاری متحدان این کشور «مفاد توافق هستهای را تقویت کرده و آنها را افزایش دهد و به موضوعاتی که باعث نگرانی هستند نیز بپردازد».
به گزارش بلومبرگ، دولت ترامپ قصد دارد در صورتیکه چین و روسیه به ایران سلاح بفروشند، علیه شرکتهای تسلیحاتی این دو کشور و تمامی اشخاصی که با آنها تعامل دارند، تحریمهای ثانویه سنگینی اعمال کند.
بلومبرگ به نقل از دیپلماتهای سازمان ملل نوشت آمریکا همچنین ممکن است با قطع یا تاخیر ارائه برخی بودجهها به سازمان ملل، این سازمان را برای بازگرداندن تحریمهای ایران تحت فشار قرار دهد.