خطر دزدی دریایی در کمین کشتیهایی که مجبورند آفریقا را دور بزنند
در پنجمین روز پیاپی از انسداد کانال سوئز بهدلیل به گل نشستن یک کشتی غولپیکر باری ۴۰۰ متری و ۲۲۴ هزار تنی به نام «اور گرین»، واشینگتنپست در مقالهای از تشدید نگرانی درباره احتمال دزدی دریایی به دلیل دور زدن اجباری کشتیها دور آفریقا برای رسیدن به مقصد خبر داده است.
میلیاردها دلار کالا، سرگردان در ترافیک دریایی
اتومبیلهای صفر کیلومتر، انبوهی آبجوی هینکن، دام زنده و محمولههای نفت خام بهارزش میلیاردها دلار و باقی کالاها در کانال سوئز سرگردانند.
قایقهای یدککش و ماشینهای لایروب در تلاشند تا کشتی اور گرین را از گل بیرون بکشند.
اور گیون، یکی از بزرگترین کشتیهای باری که تاکنون ساخته شده است، از روز سهشنبه، سوم فروردینماه، در کانال سوئز گیر کرده است و در دو سوی آبراه ترافیکی ایجاد شده که هزینه حمل و نقل را را گرانتر میکند.
برخی نفتکشها تصمیم گرفتهاند تا قسمت جنوبی آفریقا را دور بزنند و هفتهها در راه بودن اضافه را به جان بخرند. آن هم در منطقهای که به حضور دزدان دریایی معروف است.
گای پلتن، دبیرکل اتاق بینالمللی حملونقل دریایی مقیم بریتانیا گفت : «این حادثه نشان میدهد که زنجیره تامین جهان تا چه اندازه آسیبپذیر است».
امیدها برای بیرون کشیدن کشتی
روز جمعه، شرکت خدماتی کانال سوئز در توییتی نوشت که «اور گیون» در همان جهتی که به گل نشست، مانده است. قایقهای یدککش و ماشینهای لایروب در تلاشند تا کشتیای که مسیر عبور ۱۲ میلیارد دلار کالا را سد کرده است، جابهجا کنند.
در همین حال یوکیتو هیگاکی، مالک ژاپنی کشتی، اظهار امیدواری کرد که این کشتی تا شنبه شب جابهجا شود. او روز جمعه از «دردسر و نگرانی بزرگ» پیشآمده عذرخواهی کرد.
مقامهای کانال سوئز روز جمعه بعدازظهر گفتند که عملیات لایروبی تا ۸۷ درصد پیش رفته است اما بر اساس مقررات ایمنی دریانوردی، لایروب نمیتواند بیش از اندازه به «اور گیون» نزدیک شود.
بهگزارش رویترز بهنقل از «بریمار ایسیام»، احتمالا دستکم ۴ نفتکش طویل با توانایی حمل ۷۵ هزار تن نفت به سوی دماغه امید نیک روانه شدهاند. هزینه حملونقل دریایی همراه با بالا رفتن تقاضا برای وسایل نقلیه دریایی در دسترس در منطقه، حدودا دو برابر شده است.
نگرانی از دزدی دریایی
زدن دور قاره آفریقا ممکن است یک یا دو هفته به طول مسیر کشتیها بیفزاید. بهاضافه صدها هزار دلار بابت سوخت.
همچنین با روانه شدن احتمالی کشتیهای بیشتر به سوی دماغه امید نیک، دزدی دریایی هم افزایش مییابد. دزدان دریایی مدت زیادی است مترصد حضور کشتیهایی هستند که در آبهای دور از شاخ آفریقا شناورند. دریاهای نزدیک به منطقه غنی از نفت غرب آفریقا، امروزه در میان خطرناکترین مناطق حملونقل دستهبندی میشود.
دلیل به گل نشستن کشتی در کانال سوئز چه بود؟
«اور گرین» متعلق به شرکت «اور گرین» واقع در تایوان، روز سهشنبه به سوی هلند میرفت که پس از گرفتار شدن در طوفان شن، در میانه مسیر بیش از ۱۹۳ کیلومتری دریای سرخ به مدیترانه، به گل نشست. علت دقیق این حادثه هنوز مشخص نیست؛ اما بنا بر گمانهزنی متخصصان، محمولههای سوارشده بر روی هم مانند یک بادبان عظیم عمل کردهاند و کشتی را در میانه وزش باد شدید، بهجلو هول دادهاند.
مدیریت کشتی برنهارد شولته، شرکت عهدهدار مدیریت نگهداری و خدمه این کشتی گفت که دلیل حادثه در دست بررسی است. معمولا دو راهنما در کانال سوئز کشتیها را در گذر باریک راهنمایی میکنند و به گفته این شرکت، وقتی که قایق به گل نشست، این دو راهنما حضور داشتند.
ناکامی مکرر در جابهجایی کشتی میتواند مایه سرافکندگی مصر شود. چرا که نقش محوری کانال سوئز در تجارت جهانی، افتخار ملی این کشور است. مصر سال ۲۰۱۵ برای عریضسازی بخشهایی از آبراه ۸ میلیارد دلار هزینه کرد که البته شامل بخشی که «اور گیون» در آن گیر افتاد، نمیشود.
فشار مضاعف به زنجیره تامین جهانی
با گیر افتادن بیش از ۲۰۰ کشتی در تنگنای آبراه ، جابهجا کردن «اور گیون» سلسله دردسرهای جدیدی را موجب خواهد شد. اغلب کشتیها همزمان به بنادر اروپا خواهند رسید و در اسکله جای لنگر انداختن هم نخواهد بود. این پیشامدها یکی پس از دیگری، میتواند بر زنجیره تامین جهانی که همین حالا نیز بهخاطر کووید-۱۹ تحتفشار است، فشار بیشتری بیاورد.
گای پلتن، دبیرکل اتاق بینالمللی حملونقل دریایی مقیم بریتانیا به واشینگتنپست گفت:« بحران «اور گیون» نشان میدهد که اقتصاد جهانی تا چه اندازه متکی به دریانوردان است. برخی از آن در طول یک سال و در میانه همهگیری کووید-۱۹ حتی مرخصی نداشتهاند تا بتوانند خانوادههایشان را ببینند.»