دادگاه لاهه صلاحیت رسیدگی به شکایت ایران علیه آمریکا را تایید کرد
دادگاه لاهه اعلام کرد صلاحیت قضایی رسیدگی به پرونده شکایت ایران علیه آمریکا برای لغو تحریمها علیه تهران را دارد و به آن رسیدگی خواهد کرد.
اکثریت ۱۶ قاضی این دادگاه روز چهارشنبه ۱۵ بهمنماه اعلام کردند که دیوان بینالمللی دادگستری صلاحیت رسیدگی به شکایت ایران را دارد و میتواند در مورد آن رسیدگی کرده و رای صادر کند.
پیشتر شبکه الجزیره گزارش داده بود دادگاه لاهه که روند رسیدگی به شکایت ایران از آمریکا به دلیل تحریمها و نقض معاهده «مودت» در سال ۱۹۵۵ میلادی را آغاز کرده بود، قرار است روز چهارشنبه تصمیم خود را درباره امکان قضاوت درباره این پرونده اعلام کند.
واشینگتن اعلام کرده دادگاه لاهه صلاحیت قضایی در این زمینه ندارد و باید پرونده را رد کند.
جلسات استماع مربوط به این پرونده در شهریورماه و همزمان با بحران ویروس همهگیر کرونا به صورت مجازی برگزار شده بود.
ایران امیدوار است بتواند با این رای بینالمللی قضایی به مقابله با تحریمهای دولت دونالد ترامپ بپردازد.
دولت جمهوری اسلامی در خردادماه سال ۱۳۹۸ لایحه خود را در این زمینه به دادگاه لاهه ارائه داده بود. این لایحه شامل هفت جلد ادله و مستندات و همچنین حدود سه هزار صفحه بوده است.
شکایت ایران پس از خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریمهای اقتصادی، بانکی و نفتی علیه ایران صورت گرفت، تهران میگوید این تحریمها موجب «رنج مردم کشور و نابودی میلیونها زندگی» شده است.
در مقابل آمریکا استدلال میکند که تحریمها علیه ایران ضروری بوده، چرا که این کشور «تهدید جدی» برای امنیت بینالمللی به شمار میرود.
دیوان بینالمللی دادگستری پیش از این نیز در دستوری موقت رای داده بود آمریکا باید از عدم تاثیرگذاری تحریمها بر امنیت پروازهای غیرنظامی ایران و کمکهای بشردوستانه از جمله اقلام دارویی به این کشور اطمینان حاصل کند.
عهدنامه مودت، روابط اقتصادی و حقوق کنسولی که مبنای این شکایت جمهوری اسلامی قرار گرفته در سال ۱۳۳۴ شمسی و در زمان ریاستجمهوری دوایت دیوید آیزنهاور در آمریکا و نخستوزیری حسین علاء در ایران امضا شد.