ذخیرهسازی میلیونها بشکه نفت بدون مشتری ایران
ایران به دلیل افت شدید صادرات، مجبور شده میلیونها بشکه نفت خود را ذخیره کند.
خبرگزاری رویترز روز پنجشنبه دوم خرداد در گزارشی به نقل از دادههای کشتیرانی و منابع صنعت انرژی نوشت که به دلیل نبود مشتری کافی، ایران به ناچار میلیونها بشکه نفت خود را در داخل و خارج کشور و نیز بر روی نفتکشهایی پهلو گرفته در بنادر ذخیره کرده است.
بر اساس دادههای شرکت نفتی کایروس، ظرفیت ذخیرهسازی نفت در سواحل ایران تنها ۷۳ میلیون بشکه است که از میزان تا کنون ۴۶ میلیون آن استفاده شده است. بخش دیگری از نفت ایران نیز هماکنون بر روی نفتکشها در کنار بنادر نگه داشته میشود. این میزان هم در حدود ۲۰ میلیون بشکه برآورد شده است.
بر پایه گزارشی که رویترز شنبه هفته گذشته منتشر کرد؛ در ماه جاری میلادی، ماه می، صادرات نفت خام از ایران به نیم میلیون بشکه در روز و حتی کمتر کاهش یافته است. در این مدت، ایران تنها توانسته بین ۲۵۰ تا ۵۰۰ هزار بشکه در روز صادر کند که بخشی از این میزان نیز به فروش نرفته؛ بلکه ذخیره شده است.
صادرات این میزان نفت خام، در حالی است که ایران پیش از آغاز تحریمهای نفتی ایالات متحده، از آبانماه گذشته، بیش از دو میلیون بشکه در روز فروش نفت داشته است.
پس از توافق هستهای موسوم به «برجام»، در تیرماه ۱۳۹۴، صادرات نفت ایران به طور چشمگیری افزایش یافت.
اوج صادرات نفت خام ایران، تقریبا یک سال پیش، قبل از اعلام خروج ایالات متحده از موافقتنامه برجام بود. بر اساس دادههای منتشر شده، در ماه می سال ۲۰۱۸، ایران به طور میانگین بیش از دو میلیون و ۹۰۰ هزار بشکه در روز نفت خام فروخته است.
بخش بزرگی از نفت ذخیره شده ایران، بیش از ۲۰ میلیون بشکه، در چین ذخیره شده است؛ همچنین به گفته کارشناسان انرژی، امکاناتی نیز برای ذخیرهسازی نفت ایران در عمان وجود دارد. با این حال، اگر آمریکا «ذخیرهسازی نفت ایران» را نیز مشمول تحریمهای اقتصادی قرار داد؛ آن گاه ممکن به مانند خرید نفت از ایران، بسیاری از کشورها از قراردادهای ذخیره نفت ایران نیز خودداری کنند.