رای مجلس نمایندگان آمریکا به محدودیت استفاده از نیروی نظامی
مجلس نمایندگان ایالات متحده به لغو مجوز استفاده از نیروی نظامی، بدون اجازه کنگره، رای داد. بر اساس قانونی که در سال ۲۰۰۱، تنها سه روز پس از حوادث ۱۱ سپتامبر نیویورک، تصویب شد؛ به رییس جمهوری آمریکا اختیارات گستردهای در استفاده از نیروی نظامی داده شده بود.
در رایگیری روز چهارشنبه ۲۹ خرداد، شمار زیادی از نمایندگان دموکرات، و حتی جمهوریخواه، به لغو این مجوز قانونی که در زمان ریاست جمهوری جورج دبلیو بوش، رییس جمهور پیشین جمهوریخواه آمریکا، تصویب شده بود رای دادند.
این برای نخستین بار طی ۱۸ سال گذشته است که قانونگذاران آمریکایی در اختیارات رییس جمهوری ایالات متحده در استفاده از نیروی نظامی محدودیت ایجاد میکنند.
در طول نزدیک به ۱۸ سال گذشته، از هنگام حملات ۱۱ سپتامبر نیویورک، رییس جمهورهای هر دو حزب اصلی آمریکا، با توسل به قانون موسوم به «مجوز استفاده از نیروی نظامی» (AUMF) دهها کارزار نظامی، با هدف «مبارزه با تروریسم» در کشورهای مختلف، از جمله عراق و افغانستان، پیش برده است.
برآورد شده است که در طول نزدیک به این ۱۸ سال، حدود هفت هزار نیروی آمریکایی در عملیاتهای مختلف کشته شدهاند.
در پی تشدید تنشها میان ایران و ایالات متحده در منطقه، پاتریک شاناهان، سرپرست پیشین وزارت دفاع آمریکا، روز دوشنبه، از اعزام هزار نیروی تازه آمریکا به خاورمیانه خبر داده بود. به گفته او، حملات اخیر ایران نشان داد که اطلاعاتی که از رفتارهای خصمانه ایران و گروههای نیابتی وابسته به ایران، علیه پرسنل آمریکایی و منافع این کشور در منطقه به دست آمده بود، موثق و معتبر بودهاند.
هرچند که دونالد ترامپ، رییس جمهوری ایالات متحده، بارها اشاره کرده است که خواهان جنگ با ایران نیست؛ اما دموکراتهای آمریکا نگران این هستند که دولت جمهوریخواه ترامپ در نهایت ممکن است با توسل به قانون «مجوز استفاده از نیروی نظامی» (AUMF) و بدون مجوز کنگره، کارزار نظامی را علیه ایران آغاز کند.
در آوریل گذشته، رند پول، سناتور دموکرات ایالت کنتاکی، در جلسه کمیته روابط خارجی سنا،به صراحت مایک پمپئو، وزیر خارجه دولت ترامپ را خطاب قرار داد که شما مجوز لازم ما، برای شروع جنگ با ایران، را ندارید.
طرحی که روز چهارشنبه در مجلس نمایندگان به تصویب رسید؛ لازم است که برای اجرا در مجلس سنا هم تصویب شود. اکثریت سنا آمریکا در اختیار جمهوریخواهان است و بعید است که این طرح به سادگی رای لازم را بیاورد.