سازمان ملل: حوثیها از سه بندر اصلی یمن خارج شدند
سازمان ملل اعلام کرد شورشیان حوثی در یمن طبق برنامه نیروهای خود را از بنادر اصلی دریای سرخ خارج کردهاند.
این نهاد بینالمللی روز یکشنبه ۲۲ اردیبهشتماه گفت حوثیها از سه بندر حدیده، الصلیف و راسعیسی «طبق برنامهریزی صورتگرفته» عقبنشینی کردهاند.
مایکل لولسگارد، رییس کمیته هماهنگی نقلوانتقال سازمان ملل، در بیانیهای گفت: «هر سه بندر هنگام خروج نیروهای نظامی همزمان تحت نظارت تیمهای سازمان ملل بودند.»
او اضافه کرد پس از خروج نیروهای حوثی، گارد ساحلی یمن مسئولیت امنیت این سه بندر مهم را در اختیار گرفت.
این بندرها شریانهای اصلی تجارت در یمن محسوب میشوند. خصوصا بندر حدیده یکی از گلوگاههای اصلی ارسال کمکهای بشردوستانه برای میلیونها یمنی است که از زمان وقوع جنگ بیش از چهار سال پیش تا مرز قحطی پیش رفتهاند.
سازمان ملل به خاطر نگرانیهای امنیتی ماهها قادر به توزیع ۵۱ هزار تن گندم ذخیرهشده در سیلوهای نزدیکی حدیده نبود.
خروج حوثیها از این سه بندر در چارچوب موافقتنامه صلح حدیده است که با میانجیگری سازمان ملل بین دولت قانونی یمن و شورشیان حوثی در ماه دسامبر در سوئد منعقد شد.
حدیده از پنج سال پیش در اشغال حوثیها بود.
عقبنشینی حوثیها از سه بندر یمن طبق برنامه روز سهشنبه ۲۴ اردیبهشتماه به پایان میرسد و شورای امنیت سازمان ملل روز چهارشنبه به منظور بررسی موضوع تشکیل جلسه میدهد.
حوثیها در مدت یادشده پنج کیلومتر از سه بندر مذکور فاصله میگیرند و نیروهای ائتلاف یک کیلومتر از شهر عدن عقب خواهند نشست.
در مرحله دوم، هر دو طرف درگیری نیروهای خود را ۱۸ کیلومتر از عدن دور میکنند و سلاحهای سنگین را به ۳۰ کیلومتری خارج شهر خواهند برد.
به گفته کارشناسان، موافقتنامه سوئد بهترین فرصت برای پایان دادن به جنگ یمن فراهم کرد. ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی و امارات متحده عربی از ماه مارس ۲۰۱۵ تاکنون به نفع دولت یمن درگیر جنگ با حوثیها بودهاند.
جنگ پس از اشغال مناطقی از یمن از سوی حوثیها و فرار عبد ربه منصور هادی، رییسجمهوری یمن، به عربستان سعودی آغاز شد.
بحران یمن تاکنون دهها هزار کشته که بیشترشان غیرنظامیاند برجا گذاشته است. سازمان ملل بحران یمن را «بدترین بحران انسانی جهان» توصیف کرده که سبب گردیده بیش از دو سوم جمعیت کشور (بیش از ۲۴میلیون نفر) نیازمند کمک باشند.