سالگرد مرگ قاسم سلیمانی؛ پرواز ۳۰ ساعته بمبافکنهای آمریکا بر فراز خلیج فارس
سه روز مانده به سالگرد مرگ قاسم سلیمانی، فرمانده پیشین سپاه قدس، آمریکا برای سومینبار در ۴۵ روز گذشته بمبافکنهای غولپیکر خود را بر فراز خلیج فارس به پرواز در آورد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از یک مقام نظامی ارشد آمریکا گزارش داد ایالات متحده در پاسخ به برنامه احتمالی ایران برای حمله به اهداف متحد این کشور روز چهارشنبه ۱۰ دیماه دو بمبافکن بی-۵۲ را برای دومینبار در یک ماه و با هدف «نمایش قدرت» در زمینه بازدارندگی در آسمان خلیج فارس به پرواز در آورده است.
این مقام آمریکا به احتمال اقدام ایران به حمله در عراق یا نقاط دیگر در منطقه طی روزهای آینده اشاره کرد.
شبکه فاکسنیوز نوشته ستاد فرماندهی مرکزی ایالات متحده (سنتکام) در بیانیهای اعلام کرده که این بمبافکنها از پایگاه هوایی مینوت در داکوتای شمالی به مدت «۳۰ ساعت» به پرواز در آمدند.
فاکسنیوز این را سومین پرواز مشابه بمبافکنهای غولپیکر آمریکا در ۴۵ روز گذشته عنوان کرده است. این شبکه همچنین اشاره کرده که هیچ مشکلی در طول پرواز این بمبافکنها به وجود نیامد و ایران نیز هیچ واکنش عمومی به آن نشان نداد.
فرانک مککنزی، فرمانده سنتکام، در این زمینه گفت: «ایالات متحده همچنان به بهکارگیری ظرفیتهای آماده به جنگ خود در منطقه تحت مسئولیت ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا ادامه میدهد تا از هرگونه دشمنی احتمالی جلوگیری کرده و روشن کند ما آماده و قادریم هرگونه تهاجمی که متوجه آمریکاییها و منافعمان باشد را پاسخ دهیم.»
او در عین حال هرگونه تمایل به جنگ با ایران را رد کرد و افزود: «هیچکس نباید توانایی ما را در دفاع از نیروهای خود یا اقدام قاطع در پاسخ به هرگونه حمله دستکم بگیرد.»
همزمان یک مقام ارشد آمریکایی به فاکسنیوز گفت احتمال «عملیاتهای پیچیدهتر» علیه آمریکاییها در عراق وجود دارد و ممکن است به سفارت این کشور در بغداد دوباره حمله شود.
ادامه آمادگی نظامی آمریکا و اسرائیل در منطقه
این اقدام آمریکا در حالی در آخرین روزهای دولت دونالد ترامپ صورت میگیرد که نزدیک شدن به سالروز کشته شدن قاسم سلیمانی در ۱۳ دیماه نگرانیها درباره امکان حملات «انتقامجویانه» ایران یا متحدانش در منطقه را افزایش داده است.
اسرائیل نیز که ایران آن را به دست داشتن در مرگ محسن فخریزاده، چهره برجسته نظامی و هستهای جمهوری اسلامی، متهم میکند یک زیردریایی خود را به تازگی با عبور از کانال سوئز به سوی خلیج فارس هدایت کرد.
افزایش فضای تنش احتمالی در کشورهایی از جمله عراق و فلسطین نیز آثار خود را نشان داده است.
هفته گذشته در جریان یک حمله راکتی، سفارت آمریکا در منطقه سبز بغداد هدف قرار گرفت که دونالد ترامپ، رییسجمهوری ایالات متحده، ایران را در مورد آن خطاب هشدار خود قرار داد.
از سوی دیگر نیز گروههای نظامی شیعه مورد حمایت جمهوری اسلامی در این کشور، از جمله کتائب حزبالله و عصائب اهل حق، هشدارهای خود علیه دولت مرکزی بغداد که آن را به همکاری در مرگ سلیمانی متهم میکنند، به صورت روشن بیان کردهاند.
در فلسطین هم شماری از گروههای شبهنظامی روز سهشنبه با برگزاری «اولین رزمایش مشترک» خود، موشکهایی به سمت دریای مدیترانه در کنار نوار غزه شلیک کردند.
پیشتر ترامپ در توییترش در یک «توصیه سالم دوستانه» به ایران نوشت: «اگر یک آمریکایی کشته شود، من ایران را مسئول میدانم، دربارهاش فکر کنید.»
در ایران نیز اسماعیل قاآنی، فرمانده سپاه قدس، در جلسه غیرعلنی مجلس در سالگرد مرگ سلیمانی، دونالد ترامپ و دیگر مقامات آمریکا از جمله وزرای خارجه و دفاع و رییس سازمان سیا را به کشتن تهدید کرده است.