شرکت بیمه نروژی: احتمال میرود حمله فجیره کار سپاه پاسداران ایران باشد
یک شرکت بیمه نروژی در گزارشی از بررسی انفجار در چهار نفتکش عربستان سعودی در بندر فجیره امارات متحده عربی از احتمال دست داشتن سپاه پاسداران در این انفجارها خبر داد.
روز یکشنبه، ۲۲ اردیبهشتماه، کشتیهای عربستان سعودی، امارات متحده عربی و نروژ که در این بندر لنگر انداخته بودند از انفجار آسیب دیدند. بهدنبال این انفجارها، مقامات هر سه کشور درباره علت و عاملان آن تحقیق میکنند.
خبرگزاری رویترز، بهنقل از گزارش شرکت بیمه کشتیرانی نروژ، نوشت حمله با استفاده از زیردریاییهای بیسرنشین (underwater drones) صورت گرفته است و از روی شناوری در همان نزدیکی کنترل میشدند و هرکدام بمبهای ۳۰ تا ۵۰ کیلوگرمی حمل میکردند.
این شرکت نتیجه گرفته است که سپاه پاسداران این حمله را برنامهریزی کرده و دلایل زیر را آورده است:
نخست، سپاه پیشتر زیردریاییهای بدون سرنشین مشابهای را در اختیار حوثیهای یمن قرار داده بود. ترکشهای بازمانده از بدنه این بمبها شبیه مدلی است که حوثیها پیشتر استفاده کرده بودند. البته حوثیها آن بمبها را از شناورهایی بر سطح آب شلیک کرده بودند.
دوم، ایران و مشخصا سپاه اخیرا تهدید کرده بود از سلاحهای نظامی استفاده خواهد کرد، ولی میتوانست این حمله را «انکار کند» چون نیروهای آنها مستقیم وارد عمل نشده بودند. این شرکت تاکید کرده است که انفجارهای فجیره «خسارت محدودی» وارد کرده است و زمانی صورت گرفته که ناوگروه آمریکایی آبراهام لینکلن هنوز با خلیج فارس فاصله داشته است.
در پی این انفجارها، اتاقهای موتورخانه نفتکش امجد عربستان سعودی و نفتکش آی. میشل امارات متحده عربی آسیب دیده، اما بدنه نفتکش المرزوقه عربستان سعودی و بخش انتهایی نفتکش نروژی آندریا ویکتوری خسارت جدی دیده است.
به گفته این شرکت بیمه، حملات از شش تا ده مایلی (۹/۵ تا ۱۶ کیلومتری) بندر فجیره و از نزدیکی تنگه هرمز هدایت شدهاند.
روابط ایران و آمریکا تیرهتر از همیشه شده و آمریکا ادوات جنگی از جمله بمبافکنهای ب-۵۲ و ناوگروه آبراهام لینکلن را به خاورمیانه فرستاده است. آمریکا همچنین ماه گذشته، سپاه پاسداران ایران را در فهرست گروههای تروریستی قرار داد.
ایران در مقابل موج تحریمهای آمریکا بارها گفته است که «تنگه هرمز را میبندد» تا جریان انتقال نفت از خلیج فارس متوقف شود.
این شرکت بیمه نروژی در نهایت گفته است که این حملات میتواند پیامی باشد برای ایالات متحده و همپیمانانش در منطقه که ایران برای مختل کردن حملونقل در منطقه نیازمند بستن تنگه هرمز نیست. این شرکت همچنین گفته است احتمال دارد در آینده نزدیک حملات مشابهای رخ دهد.
ایران اتهام همکاری در این انفجارها را رد کرده و امارات متحده عربی کشور یا گروهی را مقصر این حملات نشناخته است.
پیشتر، دو مقام دولت آمریکا به رویترز گفته بودند که اطمینان دارند ایران حوثیها را تحریک کرده است تا دست به این حملات بزنند.