مخالفت سنای آمریکا با لزوم مجوز کنگره برای اقدام نظامی علیه ایران
سنای آمریکا با طرح «لزوم مجوز پیشینی کنگره» برای اقدام نظامی علیه ایران مخالفت کرد. اکثریت سنای آمریکا در اختیار جمهوریخواهان است و دموکراتها برای تصویب این طرح به رای مثبت دستکم ۱۳ سناتور جمهوریخواه نیاز داشتند.
طرحی که روز جمعه هفتم تیرماه در مجلس سنای آمریکا مطرح شد؛ در چهارچوب یک اصلاحیه به لایجه بودجه وزارت دفاع آمریکا ارائه شده بود.
سنای آمریکا ۱۰۰ عضو و برای تصویب این طرح، ۶۰ سناتور باید به آن رای مثبت میدادند.
در تلاشی مشابه، مجلس نمایندگان ایالات متحده، روز ۲۹ خرداد ماه گذشته، به لغو مجوز استفاده از نیروی نظامی، بدون اجازه کنگره، رای داد. «امکان اقدام نظامی بدون مجوز پیشینی کنگره»، اختیاری است که پس از حوادث ۱۱ سپتامبر و با توجه به شرایط آن روز به رییس جمهوری آمریکا داده شد.
مصوبه خرداد ماه مجلس نمایندگان نیز برای اجرا و نهایی شدن نیاز به تایید مجلس سنا دارد. اگر این مصوبه در مجلس سنا رای بیاورد؛ این برای نخستین بار ظرف ۱۸ سال گذشته است که قانونگذاران آمریکایی به محدودیت اختیارات نظامی رییس جمهوری رای دادهاند.
بر اساس قانونی که در سال ۲۰۰۱، تنها سه روز پس از حوادث ۱۱ سپتامبر نیویورک، تصویب شد؛ به رییس جمهوری آمریکا اختیارات گستردهای در استفاده از نیروی نظامی داده شد.
در طول نزدیک به ۱۸ سال گذشته، از هنگام حملات ۱۱ سپتامبر، رییس جمهورهای هر دو حزب اصلی آمریکا، با توسل به قانون موسوم به «مجوز استفاده از نیروی نظامی» (AUMF) دهها کارزار نظامی، با هدف «مبارزه با تروریسم» در کشورهای مختلف، از جمله عراق و افغانستان، پیش برده است. برآورد شده است که در طول نزدیک به این ۱۸ سال، حدود هفت هزار نیروی آمریکایی در عملیاتهای مختلف کشته شدهاند.
دموکراتهای آمریکا نگران این هستند که دولت جمهوریخواه ترامپ در نهایت ممکن است با توسل به قانون «مجوز استفاده از نیروی نظامی» (AUMF) و بدون مجوز کنگره، یک کارزار نظامی علیه ایران آغاز کند.
در آوریل گذشته، رند پول، سناتور دموکرات ایالت کنتاکی، در جلسه کمیته روابط خارجی سنا، به صراحت مایک پمپئو، وزیر خارجه دولت ترامپ را خطاب قرار داد که شما مجوز لازم ما، برای شروع جنگ با ایران، را ندارید.
مخالفت روز جمعه مجلس سنای آمریکا با اصلاحیه لایحه بودجه پنتاگون، میتواند نشان از این باشد که دموکراتها برای اعمال هرگونه محدودیت در اختیارات نظامی رییس جمهوری با چالشهای بسیار جدی روبهرو هستند.