مهلت ۷۲ ساعته حریری به شرکایش در دولت در میانه اعتراضهای بیروت
سعد الحریری، نخست وزیر لبنان، در واکنش به اعتراضهای دو روز گذشته در کشورش، به شرکای خود در دولت ۷۲ ساعت فرصت داد تا راهحلی قانعکننده برای راضی کردن معترضان پیدا کنند.
او روز جمعه ۲۶ مهرماه، در یک سخنرانی تلویزیونی گفت که لبنان از کمبود شدید بودجه رنج میبرد.
حریری تاکید کرد لبنان در شرایط «سخت و بیسابقه» قرار دارد و افزود عدهای در دولت جلوی تلاشهایش برای اعمال اصلاحات را گرفتهاند، اما نامی از آنها نبرد.
نخست وزیر لبنان، اشارهای به استعفای دولتش نکرد، اما تحلیلگران سیاسی در این کشور پس از سخنرانی او گفتهاند که حریری احتمالا پس از گذشت ۷۲ ساعت استعفا خواهد داد.
حریری گفت:«هزینهها را کم کردیم، تلاش کردیم درآمدها را افزایش دهیم اما هر بار با موانعی روبهرو شدیم.»
او افزود احساس معترضان لبنانی را درک میکند و در ادامه تاکید کرد کسانی هستند که میخواهند او قربانی نارضایتیها باشد.
به رغم سخنرانی حریری و پیش از او جبران باسیل، وزیر خارجه لبنان، معترضان هنوز در میدانهای اصلی بیروت تجمع کردهاند.
نیروهای امنیتی در لبنان برای متفرق کردن معترضان گاز اشکآور شلیک کردهاند.
برخی کشورها از جمله کویت و عربستان سعودی هم از شهروندان خود خواستهاند فعلا از سفر کردن به لبنان بپرهیزند.
برخی تحلیلگران لبنانی، سخنرانی حریری و سپس باسیل را قانع کننده ندانستهاند، بهویژه اینکه شمار زیادی از معترضان خواهان استعفای دولت شدهاند.
سامی نادر، تحلیلگر لبنانی، در گفتوگو با تلویزیون ایران اینترنشنال گفت:«ما اکنون با سناریوهای مختلفی روبهرو هستیم، نگاهها به نخستوزیر دوخته شده است، آیا او استعفا خواهد داد یا خیر؟ به نظرم حداقل برای کاهش نارضایتی مردم، استعفا باید صورت گیرد، یک اقدام هر چند سمبلیک باید صورت گیرد، معترضان خواهان چیز بیشتری هستند، آنها خواهان سرنگونی نظام و تغییرات ریشهای هستند.»
او افزود:«لازم است بگویم که حزبالله بنا بر اینکه اکثریت کرسیهای پارلمان را در اختیار دارد، بیشترین تاثیر را در تصمیمگیریها میگذارد. این حزب کنترل تصمیمهایی اجرایی دولت را در اختیار دارد، آیا حزبالله اجازه تشکیل دولتی مستقل را خواهد داد؟ تشکیل دولتی از نیروهای مستقل یقینا از حمایت بینالمللی برخوردار خواهد بود و این تنها امید باقی مانده است. لبنان به پول نیاز دارد، این پول باید از خارج کشور وارد شود، البته که این پول بدون هزینه نخواهد بود. نخست اینکه لبنان خود را از نزاعهای منطقه دور نگه دارد، ثانیا اقدام به انجام اصلاحات مورد نیاز داخلی و اقتصادی بکند.»
حریری پیش از برگزاری انتخابات، وعده داده بود که با دریافت کمکهای مالی از کشورهای دیگر، اصلاحات اقتصادی و ساختاری را در لبنان پیش خواهد برد.