نخست وزیر عراق: حمله آمریکا عواقب خطرناکی به همراه خواهد داشت
عادل عبدالمهدی، نخست وزیر عراق حمله آمریکا به مواضع کتائب حزبالله از نیروهای نزدیک به ایران را محکوم کرد و گفت: «این حمله غیر قابل قبول است و میتواند عواقب خطرناکی به همراه داشته باشد.»
در حالی که شبهنظامیان شیعه تحت حمایت ایران، آمریکا را تهدید کردهاند که پاسخ حملات روز یکشنبه را خواهند داد، آیتالله علی سیستانی، پرنفوذترین مرجع شیعه در عراق با محکوم کردن این حمله اعلام کرد که فقط مقامات رسمی میتوانند به حملات آمریکا پاسخ دهند.
سیستانی، روز دوشنبه نهم دی، با صدور بیانیهای در واکنش به حملات آمریکا به مواضع گروه کتائب حزبالله گفت که «حاکمیت عراق باید رعایت شود.»
جمهوری اسلامی ایران، با رد نقش داشتن در حمله علیه نیروهای آمریکایی در عراق، حمله نظامی آمریکا به مواضع کتائب حزبالله در عراق را «حمایت از تروریسم» خواند. این حملات آمریکا در پاسخ به حملات دو روز قبل علیه پایگاه محل استقرار نیرویهای آمریکا و کشته شدن یک غیرنظامی آمریکایی در استان الانبار از سوی این گروه تحت حمایت ایران صورت گرفت.
عباس موسوی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، روز دوشنبه ۹ دی، با محکوم کردن این حمله آمریکا، از واشنگتن خواست «تا به استقلال، حاکمیت و یکپارچگی ارضی عراق احترام گذاشته و دخالت خود را در امور داخلی این کشور متوقف کند.»
موسوی ادامه داد: «این حملات بار دیگر ادعای دروغ آمریکا در مبارزه با گروهک تکفیری داعش را اثبات کرد به طوری که ایالات متحده، مواضع نیروهایی را هدف قرار داده است که در طول سالهای گذشته ضربات سنگینی به تروریستهای داعش وارد کردهاند.»
به گفته وزیر دفاع آمریکا، ارتش این کشور حملاتی را علیه پنج هدف مرتبط با کتائب حزبالله انجام داد که یک گروه شبهنظامی تحت حمایت ایران است.
در پی این حمله، دستکم ۲۵ شبهنظامی از جمله چهار فرمانده کتائب حزبالله کشته، و بیش از ۵۵ نفر مجروح شدند. همزمان کمیته حشد شعبی، اعلام کرد که دستکم ۱۹ نفر در این حملات کشته و ۳۵ نفر مجروح شدهاند.
اما سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، آمریکا را تهدید کرده که «باید مسئولیت تبعات این اقدام غیرقانونی خود را بپذیرد.»
این مقام جمهوری اسلامی، بار دیگر «حضور نیروهای خارجی در منطقه را موجب ناامنی، تشنج و بحران دانست» و خواستار خروج نیروهای آمریکایی از منطقه شد.
همچنین علی ربیعی، سخنگوی دولت جمهوری اسلامی ایران، نیز در گفتوگو با خبرگزاری فارس گفت: «دولت آمریکا برای توجیه این تجاوز و قتل عام، گروههای مردمی عراق را در ادامه دروغهای تکراری، تحت حمایت ایران و عامل حملات به مقر نیروهای آمریکایی در آن کشور معرفی کرده است.»
او با تکذیب «هرگونه نقشآفرینی در حمله به نیروهای آمریکایی» از سوی ایران، ادامه داد: «این ادعای بدون مدرک آمریکا نمیتواند توجیهی برای بمباران و کشتار مردم بر خلاف قوانین بینالمللی باشد.»
همزمان، گروه شیعی حزبالله لبنان تحت حمایت ایران نیز این حمله آمریکا را «همسویی و تقویت نیروهای داعش» دانست و با انتشار بیانیهای اعلام کرد که گروه حشد الشعبی که مورد حمله آمریکا قرار گرفت «سالها با افراطگرایی و تروریسم تکفیری بویژه داعش مبارزه و آنان را از خاک عراق طرد کرده» است.
حزبالله لبنان همچنین حمله آمریکا را «تضعیف بنیان دفاعی مردم عراق، نقض حق حاکمیت، ضد مصلحت عمومی و علیه نیروهای حافظ ثبات و امنیت این کشور» توصیف کرد.
محمد الحلبوسی، رییس مجلس عراق، نیز روز دوشنبه حمله آمریکا علیه نیروهای الحشد الشعبی «نقض حاکمیت» کشورش دانست.
این در حالی است که وزیر دفاع آمریکا، گفته است: «در صورت لزوم ما در دفاع از خود و پیشگیری از رفتارهای بد بیشتر از سوی گروههای شبهنظامی یا ایران هر اقدامی که لازم باشد، انجام میدهیم.»
پیشتر، در حمله راکتی روز جمعه به یک پایگاه ارتش عراق در کرکوک یک غیر نظامی آمریکایی کشته شد. مقامات آمریکا، کتائب حزبالله، گروه شبهنظامی شیعی و مورد حمایت ایران را عامل این حمله دانستند.