وزیر امور خارجه بعدی ایالات متحده آمریکا چه کسی خواهد بود؟
پیشبینی میشود رییسجمهوری منتخب برای کابینهاش ترکیبی از افراد ترقیخواه، میانهرو و حتی جمهوریخواه را معرفی کند. تیم بایدن نامزدهای احتمالی را ماهها بررسی کردهاند و در روزهای آتی اعلام خواهند کرد. نشریه پولیتیکو در گفتوگو با مشاوران و نزدیکان بایدن، فهرستی از اعضای احتمالی کابینه را منتشر کرده، هرچند ممکن است پیش از اعلام رسمی، نامزدهای دیگری در نظر گرفته شوند.
اما شاید کلیدیترین و مهمترین گزینه برای ایران و جهان فردی باشد که بر کرسی وزارت خارجه تکیه خواهد زد.
احتمال میرود سوزان رایس، که در کابینه باراک اوباما سمت مشاور امنیت ملی را داشت و پیش از آن سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد بود، به کرسی وزارت خارجه تکیه بزند.
بایدن ماههای نخست دوره ریاست جمهوریاش را درگیر همهگیری کرونا و بحران اقتصادی ناشی از آن خواهد بود. به عقیده مقامهای فعلی و پیشین آمریکا، همین مساله او را به سمت انتخاب وزیری با تجربه قبلی در وزارت خارجه سوق میدهد، فردی که به آموزش چندانی نیاز نداشته باشد.
این موضوع سوزان رایس را به گزینهای مناسب برای وزارت خارجه تبدیل میکند. گفته میشود او و بایدن رابطهای گرم و دوستانه دارند هرچند زمانی که بایدن معاون رییسجمهوری بود، در مورد رویکرد آمریکا به ناآرامیهای نقاطی مانند مصر و لیبی با یکدیگر اختلافنظر داشتند.
اما مخالفت جمهوریخواهان، که بیشتر بر ماجرای قتل سفیر آمریکا در بنغازی، لیبی در سال ۲۰۱۲ متمرکز است، میتواند شانس رایس را کمرنگ کند. بخشی از دلیل کنارهگیری رایس از انتخاب برای این سمت در دوره دوم ریاست جمهوری باراک اوباما به همین مساله برمیگردد و همچنان میتواند عاملی باشد که بر انتخاب او در سال ۲۰۲۱ نیز سایه بیندازد.
نامزد احتمالی دیگر که رابطه عمیق و نزدیکی با وزارت خارجه دارد ویلیام برنز است. برنز مدتها در دستگاه دیپلماسی آمریکا حضور داشته است و در دولت اوباما، در مقام معاون وزیر خارجه مشغول به کار بود. اکنون نیز رییس «بنیاد کارنگی برای صلح بینالملل» است.
کریس کونز، سناتور دموکرات دلاور، که در حال حاضر بر کرسی پیشین بایدن در سنا تکیه زده است، و کریس مورفی، سناتور کانتیکت، از گزینههای دیگریاند که میتوانند برای سمت وزیر امور خارجه در ترکیب کابینه بایدن قرار بگیرند.