وزیر خارجه اوکراین: بازگشت نیروهای نظامی روسیه از مرز اوکراین، برای کاهش بحران کافی نیست
درپی خروج بخشی از نیروهای روسی که در چند هفته گذشته به بهانه مانور نظامی در مرزهای زمینی ودریایی با اوکراین مستقر شده بودند، وزیر خارجه اوکراین این اقدام مسکو را برای کاهش بحران ناکافی دانست.
دمیترو کولبا، وزیر امور خارجه اوکراین، روز جمعه گفت: «خروج نیروهای نظامی روسیه از مرز با اوکراین می تواند تنشها را در منطقه کاهش دهد اما این گام به تنهایی، درگیری در منطقه دونباس شرقی را متوقف نخواهد کرد.»
کولبا همچنین در بیانیهای از شرکایغربی اوکراین خواست به نظارت نزدیک بر اوضاع ادامه دهند و اقدامات موثری برای جلوگیری از زیادهخواهیهای روسیه در منطقه انجام دهند.
روسيه روز پنجشنبه اعلام کرده بود که به نیروهای نظامی خود دستور داده است از منطقه نزديک مرز با اوکراين به پايگاههای خود بازگردند.
مقامات اتحادیه اروپا پیشتر اعلام کرده بودند که روسیه ۱۵۰ هزار نیروی نظامی را در شبهجزیره کریمه و در مرز اوکراین مستقر کرده است، موضوعی که روسیه آن را رد میکرد.
در حالیکه روسیه لشکرکشی به مرزهای زمینی و دریایی اوکراین را یک مانور نظامی معمول اعلام کرده بود، اوکراین روسیه را به استقرار نیروهای نظامی برای حمایت از جداییطلبان روس تحت حمایت مسکو متهم کرد، شبه نظامیانی که سالهاست آتشبس در شرق اوکراین را نقض میکنند.
تجمع نیروهای نظامی روسیه در مناطق هم مرز با اوکراین که در کنترل نیروهای جداییطلب بود طی هفتههای گذشته، احتمال بروز یک جنگ را در منطقه افزایش داده بود.
درگیری میان نیروهای جداییطلب منطقه دونباس با نیروهای نظامی اوکراین از سال ۲۰۱۴ آغاز شد، نبردی که تا کنون حدود ۱۴ هزار کشته بر جای گذاشته است. سال ۲۰۱۴ روسیه به بهانه حمایت از روس تباران کریمه، این منطقه استراتژیک را از اوکراین منفک و پس از برگزاری یک همه پرسی غیرقانونی آن را به خاک خود منضم کرد.
پس از آن روستباران در منطقه دونباس با نقض آتشبسی که در ۲۰۱۴ برقرار شد، بارها با نیروهای اوکراین درگیر شده و تمایل خود را به پیوستن به خاک روسیه اعلام کردند.
با وجود این سابقه، روسیه منکر اعزام نیروهای نظامی به مناطق شرق اوکراین و حمایت تسلیحاتی از جداییطلبان این کشور شده بود اما اروپا و آمریکا پس از آغاز تحرکات نظامی روسیه در اطراف مرز های اوکراین به مسکو هشدار دادند و مقامات روسیه نیز در واکنش به این اظهارات گفتند که اگر غرب مداخله نظامی کند، درگیری «ویرانگر» درمنطقه بالا خواهد گرفت.
جو بایدن، رییس جمهوری آمریکا، با بالا گرفتن تنشها در مرز اوکراین، اعلام کرد که ایالات متحده هرگز الحاق شبه جزیره کریمه به خاک روسیه را به رسمیت نخواهد شناخت. به دنبال آن امریکا دو ناو جنگی را برای حمایت از اوکراین به دریای سیاه فرستاد اما پیش از ورود به دریای سیاه، اعلام کرد که درپی دریافت تضمینهای لازم از طرف روسیه از حضور در دریای سیاه خوداری میکند.
روسیه، دلیل افزایش نیروهایش را در مرزهای شرقی خود انجام رزمایشی سههفتهای برای آنچه «آمادگی رزمی در برابر رفتار تهدیدآمیز» ناتو عنوان کرد و ایالات متحده و ناتو را به «فعالیت تحریکآمیز» در فضای آبی و هوایی دریای سیاه متهم کرد.
اکنون کاهش و خروج بخشی از نیروهای روسی در منطقه، نشانهای از کاهش تنش در منطقه ارزیابی شده است اما اوکراین همچنان معتقد است روسیه نقشههای زیادهخواهانهای در سر میپروراند.